foto: LETA
Teju gatavie jaunie Daugavpils tramvaji uz sliedēm vēl nenonāk
Tramvajs Daugavpilī.
Novadu ziņas
2019. gada 2. jūnijs, 23:01

Teju gatavie jaunie Daugavpils tramvaji uz sliedēm vēl nenonāk

Jauns.lv / LETA

Daugavpils dome vēl gaida iestāžu, tostarp Ārlietu ministrijas (ĀM) un Valsts drošības dienesta (VDD), atzinumus par tramvaju ražotāja apakšuzņēmumiem, lai varētu saņemt Valsts kases aizņēmumu sabiedriskā transporta iegādei, šonedēļ preses konferencē paziņoja pilsētas mērs Andrejs Elksniņš (S).

Daugavpils domes priekšsēdētājs klāstīja, ka pilsētai paredzētie tramvaji jau ir teju gatavi un tiek krāsoti pilsētas tramvajiem tipiskajās krāsās. Pašlaik ĀM un VDD vēl veic pārbaudes, lai pārliecinātos, vai tramvaju ražotāja apakšuzņēmēji nav iekļauti tā sauktajos sankciju sarakstos un pilsēta var no tiem saņemt pakalpojumus. Informāciju dome pieprasījusi arī no pašiem uzņēmumiem. Pārbaužu rezultāti tiks iesniegti Valsts kasē, kas pieprasa aktuālākos datus par iepirkumā iesaistītajiem uzņēmumiem.

Elksniņš skaidroja, ka pārbaudes ir nozīmīgas, lai pilsēta nezaudētu finansējumu gadījumā, ja pēc laika "uzpeld" kāda informācija par piegādātājiem. Mērs uzsvēra, ka dome nedrīkst riskēt ne ar pašvaldības, ne ar pašvaldības AS "Daugavpils satiksme" budžetu. Saskaņā ar līgumu pirmie četri jaunie tramvaji pilsētai tiks piegādāti jūnijā.

Kā ziņots, Daugavpils dome lēmusi pirkt Krievijas militāri rūpnieciskā kompleksa ražotus tramvajus, ko pašvaldības uzņēmumam "Daugavpils satiksme" piegādās Lietuvas uzņēmums "Railvec". Dome darījuma nodrošināšanai savai kapitālsabiedrībai nodrošinās galvojumu 1 693 600 eiro aizņēmuma ņemšanai.

Domē skaidroja, ka pārvadāšanas uzņēmuma vadītājs Romāns Savickis prezentācijā komiteju sēdēs apgalvoja, ka saņemtas pozitīvas atbildes no ĀM un Drošības policijas (DP) (tagad VDD).

Ministrijai nav izprotams Daugavpils domes lēmums iegādāties tramvajus, kuru ražotājs saistīts ar Krievijas militāri rūpniecisko kompleksu. Skaidrojot Savicka pausto, ka saņemtas pozitīvas atbildes no ĀM un VDD, ministrijā norādīja, ka ĀM tiešā veidā nav sazinājusies ar Daugavpils domi jautājumā par tramvaju iegādi no minētā uzņēmuma.

Savukārt VDD pauda viedokli, ka Daugavpils domes plānos iegādāties Krievijas militāri rūpnieciskā kompleksā ražotus tramvajus tieši draudi nav saskatāmi, taču šāds darījums var negatīvi ietekmēt Latvijas starptautisko tēlu. VDD ir izvērtējusi minēto gadījumu. Lai arī netika konstatēti tieši draudi Latvijas valsts nacionālajai drošībai vai iespējams sankciju režīma pārkāpums, VDD vērsa pašvaldības uzmanību uz citiem riskiem nacionālajām interesēm, ko var raisīt darījuma noslēgšana.