foto: unsplash.com
No Ukrainas tranzītā caur Latviju vestā olu baltuma masā konstatēta salmonella
Ilustratīvs foto.
112
2019. gada 29. maijs, 13:34

No Ukrainas tranzītā caur Latviju vestā olu baltuma masā konstatēta salmonella

Jauns.lv / LETA

No Ukrainas uz Portugāli tranzītā caur Latviju vestā olu baltuma masā konstatēta salmonellas klātbūtne, noskaidrots Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD).

"Aprīļa beigās, uz robežas pārbaudot Ukrainas izcelsmes olu produktu kravu, kuru cauri Latvijai bija paredzēts vest tālāk uz Portugāli, PVD noņēma paraugus un nosūtīja laboratoriskai izmeklēšanai uz nekaitīguma kritērijiem. Vienā no produktiem - olu baltuma masā - tika konstatēta salmonella," sacīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Viņa piebilda, ka, konstatējot produkta piesārņojumu, PVD apturēja olu baltuma masas tālāku virzību un pieņēma lēmumu laboratoriski pārbaudīt arī nākamās no Ukrainas vestās olu baltuma masas kravas, aizturot tās līdz laboratorisko izmeklējumu rezultātu saņemšanai.

Tāpat Meistere pastāstīja, ka līdz šim piesārņojums konstatēts vēl vienā Ukrainas izcelsmes olu baltuma masas paraugā.

"Abas piesārņotās olu baltuma masas kravas ir nosūtītas iznīcināšanai. Kravas, kuru laboratorisko izmeklējumu rezultāti ir atbilstoši, var turpināt savu ceļu uz galamērķi," skaidroja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja.

Pēc Meisteres sacītā, Ukrainas izcelsmes olas un olu produkti, tostarp olu baltuma masa uz robežas tiek kontrolēta pastiprināti, ņemot paraugus un nosūtot laboratoriskai izmeklēšanai gan uz veterināro zāļu atliekvielām, gan salmonellas klātbūtni. Neatbilstoši rezultāti šobrīd nav konstatēti.

Baktēriju grupa - salmonellas - izraisa salmonelozi, kas ir ir viena no biežāk ziņotajām zarnu infekcijām cilvēkiem Latvijā, kā arī otrā biežāk ziņotā Eiropas Savienībā (ES). Cilvēki parasti ar to inficējas, lietojot uzturā piesārņotus pārtikas produktus, ieskaitot putnu gaļu, cūkgaļu, olas un olu produktus.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Tēmas