Akcīzes nodokļa samazināšana alkoholam Igaunijā Latvijai radīs vismaz 100 miljonu eiro zaudējumu gadā, lēš Krauklis
Igauņi pērk alkoholu pierobežā.
Sabiedrība
2019. gada 28. maijs, 13:09

Akcīzes nodokļa samazināšana alkoholam Igaunijā Latvijai radīs vismaz 100 miljonu eiro zaudējumu gadā, lēš Krauklis

Jauns.lv / LETA

Akcīzes nodokļa likmes samazināšana alkoholam Igaunijā Latvijas valsts budžetam radīs vismaz 100 miljonu eiro zaudējumu gadā, aģentūrai LETA pauda Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis ("Vidzemes partija").

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jau ziņots, ka Igaunijas valdība nolēmusi no 1.jūlija par 25% samazināt akcīzes nodokļa likmi gan stiprajiem, gan vieglajiem alkoholiskajiem dzērieniem. Gaidāms, ka atbilstošs likumprojekts izskatīšanai Igaunijas parlamentā tiks iesniegts jau 3.jūnijā, vēstīja Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR.

"Nav runa tikai par akcīzes nodokli. Runa ir par tūristiem, kuri Latvijā ierodas speciāli un atstāj ievērojamas naudas summas. Viņi Latvijā ēda, nakšņoja, uzpildīja ar degvielu savas automašīnas. Tas nozīmē, ka zaudētāji būs vairāku nozaru uzņēmēji," teica Krauklis.

Alkohola veikals Ainažos, kuru bieži apmeklē igauņi

Pierobežas pilsētiņas zeļ un plaukst – tajās ierodas simtiem igauņu, lai „uztankotos” un uzreiz dotos atpakaļ uz mājām. Tos, kas ...

gallery icon
10

Viņš pieļauj iespēju, ka kādu laiku pierobežas iedzīvotāji vēl dosies iepirkties uz veikaliem Latvijā, jo preču klāsts ir plašs un arī cenas ir nedaudz zemākas, jo apgrozījums bija salīdzinoši liels, tādēļ arī ražotāja iepirkuma cenas bija izdevīgas. Taču tā ir ieņēmumu mazākā daļa, piebilda Krauklis.

Viņš uzskata, ka šajā situācijā arī Latvijai vajadzētu pārskatīt akcīzes nodokļa politiku, jo tie ir ļoti būtiski ienākumi Latvijas valstij.

Runājot par pierobežas pašvaldībām, un konkrēti par Valku, Krauklis ir satraukts par to, ka darbavietu varētu zaudēt vairāki desmiti cilvēku. Turklāt maksātspējīgie klienti veicināja novada ekonomisko aktivitāti, jo viņi iegādājās ne tikai alkoholu, bet arī citas preces un pakalpojumus visā Vidzemē.

"Būtu svarīgi, lai Latvijas valdība nāktu klajā ar publisku paziņojumu, ka arī vērtē akcīzes nodokļa likmes samazināšanu alkoholam. Iespējams tas varētu likt igauņiem vēl pārdomāt savu lēmumu un padomāt vai akcīzes nodokļa karš ir vajadzīgs," otrdienas rītā aicināja Krauklis.

Kā ziņots, finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) apliecinājis, ka arī Latvija vērtē iespējas samazināt akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem.

Reirs stāstīja, ka Latvija seko līdzi Igaunijas lēmumiem attiecībā uz akcīzes nodokli alkoholam, tāpēc nākamnedēļ Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra Ata Zakatistova (KPV LV) vadībā uz tikšanos sanāks nodokļu darba grupa, kas lems par iespējamu akcīzes nodokļa samazināšanu alkoholam arī Latvijā.

"Reģiona līmenī ir svarīgi saglabāt konkurētspēju, tāpēc neredzu lielas problēmas samazināt akcīzi alkoholam," teica finanšu ministrs, piebilstot, ka patlaban nevar prognozēt, par cik procentpunktiem Latvijā varētu samazināt akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem.

Tāpat Reirs atzina, ka akcīzes nodokļa samazinājums varētu stāties spēkā jau šogad, tomēr viss būs atkarīgs no tā, cik ātri savu piedāvājumu izstrādās izveidotā nodokļu darba grupa un pēc tam to apspriedīs koalīcijas partneri.

Vienlaikus ministrs uzsvēra, ka gadījumā, ja Latvijā lems samazināt akcīzi alkoholam, nāksies domāt par kompensējošiem pasākumiem, proti, kur gūt papildus ieņēmumus vai kur samazināt izdevumus. Reirs pagaidām nevarēja pateikt, kur varētu ņemt budžetā iztrūkstošos līdzekļus gadījumā, ja tiktu samazināts akcīzes nodoklis alkoholiskajiem dzērieniem.

Aicināts vērtēt Latvijas Alkohola nozares asociācijas paustās bažas par Igaunijas lēmuma samazināt akcīzi alkoholam negatīvo ietekmi uz Latvijas ekonomiku un alkoholisko dzērienu tirdzniecību pierobežā, Reirs norādīja, ka arī tas vēl tiks vērtēts.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās