foto: LETA
Noslēgušās Eiropas Parlamenta vēlēšanas Latvijā
Eiropas Parlamenta vēlēšanu norise 680.vēlēšanu iecirknī Ogres novada Kultūras centrā.
Politika
2019. gada 25. maijs, 07:08

Noslēgušās Eiropas Parlamenta vēlēšanas Latvijā

Jauns.lv / LETA

Šorīt plkst.7 Latvijā sākušās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas un durvis vēruši 954 iecirkņi, kuri strādās līdz plkst.20. Līdz sestdienas plkst.16 nobalsojuši kopumā 389 391 tūkstoši vēlētāju jeb 27,58% no kopējā vēlētāju skaita, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Eiropas Parlamenta vēlēšanas Latvijā

2019-05-25 08:08
Iecirknī Rīgas 15.vidusskolā rīta agrumā sagaidīti padsmit vēlētāji

Rīgas 15.vidusskolā izvietotajā iecirknī rīta agrumā sagaidīti padsmit balsotāji, pastāstīja iecirkņa komisijas pārstāvji.

Nekāds problēmas arī pašreiz nav bijušas. Tāpat pagaidām nav centušies nobalsot iecirknī nereģistrēti vēlētāji.

Arī iecirknī Ogres Mūzikas skolā jau īsi pēc plkst.7 ienāca pirmie vēlētāji.

2019-05-25 21:43
Darbu turpina vēl pieci Latvijas ārvalstu iecirkņi

No 22 Latvijas ārvalstu iecirkņiem darbu turpina pieci.

Pēc Latvijas laika, līdz plkst.3 darbu turpina ASV un Kanādas iecirkņi, savukārt līdz plkst.22 darbu turpinās Lielbritānijas un Īrijas iecirkņi.

2019-05-25 08:32
Rīgas Avotu pamatskolas iecirknī priecājas par lielo aktivitāti iepriekšējā balsošanā

Rīgas Avotu pamatskolā esošajā 40.iecirknī priecājas par iedzīvotāju lielo aktivitāti iepriekšējā balsošanā.

Kā pastāstīja iecirkņa vadītājs Dāvis Dimants, iepriekšējā balsošanā aktivitāte bijusi liela. Viņš neprognozēja, kāda būs aktivitāte šodien.

Skolā izvietots arī 39.vēlēšanu iecirknis. Pašreiz aktivitāte abos nav liela un līdz plkst.8 katrā nobalsojuši ap desmit cilvēkiem.

Nekādu problēmu patlaban nav bijis.

Aģentūra LETA gan manīja vienu cilvēku, kurš bija atnācis uz nepareizo iecirkni, nezinot, ka balsot var tikai konkrētā iecirknī.

2019-05-25 08:35
Eiropas Parlamenta vēlēšanu dienā pirmajā stundā nobalsojuši 0,49% vēlētāju

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu dienā sestdien pirmajā stundā, proti, līdz plkst.8 Latvijā nobalsojuši apmēram septiņi tūkstoši vēlētāju jeb 0,49% no kopējā vēlētāju skaita, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati.

Tādējādi, ņemot vērā arī tos iedzīvotājus, kuri devās vēlēt iepriekšējās dienās, nobalsojuši 164,8 tūkstoši vēlētāji jeb 11,67% no kopējā vēlētāju skaita.

Salīdzinājumā ar iepriekšējām EP vēlēšanām, kas notika 2014.gadā, vēlētāju aktivitāte līdz šim kopumā bijusi lielāka, taču tāpēc, ka šogad lielāka iedzīvotāju aktivitāte bija iepriekšējā balsošanā. Šogad iepriekšējā balsošanā bija nobalsojuši 157,8 tūkstoši iedzīvotāju jeb 11,18% no kopējā vēlētāju skaita, kamēr 2014.gada vēlēšanās - 100,8 tūkstoši jeb 6,84%.

2019-05-25 08:51
Vēlēšanu dienā pirmajā stundā aktīvākie vēlētāji Latgalē; neaktīvākie - Kurzemē

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu dienā sestdien pirmajā stundā, proti, līdz plkst.8 aktīvākie vēlētāji bijuši Latgalē, bet neaktīvākie - Kurzemē, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati.

Sestdien pirmajā stundā pēc vēlēšanu iecirkņu atvēršanas Latgalē nobalsojuši 0,56% no šī reģiona kopējā vēlētāju skaita. Seko Vidzeme, kur nobalsojuši 0,52%, Zemgale - 0,51%, Rīga (neiekļaujot iecirkņus ārzemēs) - 0,45%, bet Kurzemē balsot devušies 0,39% no kopējā šīs reģiona vēlētāju skaita.

2019-05-25 09:04
Vecrīgas vēlēšanu iecirkņos sagaidīti arī jaunieši, kuri vēlēšanās piedalās pirmo reizi

Vecrīgā izvietotajos vēlēšanu iecirkņos nobalsojuši vien daži cilvēki - kāda iecirkņa vadītāja priecājas, ka sagaidīti jaunieši, kuri vēlēšanās piedalījušies pirmo reizi.

2019-05-25 09:11
Rīgas Centra daiļamatniecības pamatskolā līdz plkst.8 nobalsojuši vien četri vēlētāji

Vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Maira Abricka stāstīja, ka lielākais pieplūdums bijis pirmajā iepriekšējās balsošanas dienā, kad cilvēki pie iecirkņa drūzmējušies vēl pirms tā darba laika.

2019-05-25 09:13
Ogres 678.iecirknī pie vēlēšanu urnas devies Vējonis ar kundzi

Prezidents balsot devās ap plkst.8.30. Iecirknī gan novērota liela vēlētāju aktivitāte jau no paša rīta. Ap plkst.9 veidojās arī neliela rinda.

2019-05-25 09:32
Starp lielākajām pilsētām līdz šim lielākā vēlētāju aktivitāte Valmierā, bet mazākā - Daugavpilī

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās līdz šim starp lielākajām pilsētām lielākā vēlētāju aktivitāte bijusi Valmierā, bet mazākā - Daugavpilī, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati.

2019-05-25 10:16
Vējonim izvēle šajās vēlēšanās neesot bijusi sarežģīta

Valsts prezidentam Raimondam Vējonim izvēle šajās velēšanās nebija sarežģīta, šorīt dodoties balsot, sanākušajiem žurnālistiem norādīja prezidents.

Valsts prezidents piedalās Eiropas Parlamenta vēlēšanās

Valsts prezidents Raimonds Vējonis nodod balsi Eiropas Parlamenta vēlēšanās Ogres 678. vēlēšanu iecirknī.

gallery icon
11
Rādīt vairāk

Eiropas Parlamenta vēlēšanas bildēs: foto no iecirkņiem daudzviet Latvijā

25. maija rītā plkst.7 Latvijā sākušās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas un durvis vēruši 954 iecirkņi, kuri strādās līdz plkst.20.

gallery icon
60

Tostarp sestdien līdz plkst.16 nobalsojuši 231 134 vēlētāju jeb 16,37% no kopējā vēlētāju skaita.

Tādējādi šogad aktivitāte EP vēlēšanās līdz šim bijusi lielāka nekā iepriekšējās EP vēlēšanās - iepriekšējās EP vēlēšanās, kas notika 2014.gadā, attiecīgajā laika periodā bija nobalsojis kopumā 23,81% vēlētāju, tostarp iepriekšējā balsojumā - 6,84% vēlētāju, bet vēlēšanu dienā līdz plkst.16 bija nobalsojuši 16,97% vēlētāju.

Iedzīvotāji var balsot tikai iecirknī, kurā ir reģistrēti.

Trīs dienas - trešdien, ceturtdien un piektdien - notika iepriekšējā balsošana. Šajās dienās pie urnām devušies vismaz 157 448 jeb 11,15% vēlētāju, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotie dati. 2014.gadā iepriekšējās balsošanas iespēju izmantoja 100 755 jeb 6,84% vēlētāju, bet kopumā vēlēšanās piedalījās 30,24%.

Noskaidrot savu vēlēšanu iecirkni, ja nav saņemta Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes sūtītā vēstule, var e-pakalpojumā "Vēlēšanu iecirkņa noskaidrošana", kas pieejams "https://ej.uz/kurbalsot" vai pa tālruni 67049999, kas sestdien strādās vēlēšanu iecirkņu darba laikā no plkst.7 līdz 20 un arī vēlāk.

Kopumā varēs nobalsot 998 vēlēšanu iecirkņos - 954 Latvijā un 44 ārvalstīs. Vēl viena vēlēšanu komisija ir izveidota, lai nodrošinātu balsošanu ieslodzījuma vietās un vēl viena - ārvalstīs notiekošās pasta balsošanas rezultātu apkopošanai.

Latvijas vēlētāji iecirkņos veic atbildīgo izvēli Eiroparlamenta vēlēšanās

Kopumā 2019.gada EP vēlēšanām reģistrēti 1 411 955 balsstiesīgie. Ceturtdien visi 954 vēlēšanu iecirkņi Latvijā ir atvērti no plkst.9 līdz ...

gallery icon
18

Nobalsošanu savā dzīvesvietā veselības stāvokļa dēļ var pieteikt no plkst.7 līdz plkst.12, ja vēlētājs atrodas sava vēlēšanu iecirkņa teritorijā. Pieteikt balsošanu vēlētāja atrašanās vietā var arī pēc plkst.12, taču jāņem vērā, ka šajā gadījumā vēlēšanu komisija izbrauks pie vēlētāja, ja varēs paspēt ierasties vēlētāja atrašanās vietā līdz balsošanas beigām, plkst.20. Iesniegumu iecirknī var nogādāt jebkura vēlētāja uzticības persona.

Lai pieteiktu balsošanu dzīvesvietā jāuzraksta iesniegums, kurā jānorāda vēlētāja vārds, uzvārds un personas kods. Tāpat jānorāda adrese, kur jāierodas vēlēšanu komisijai, ēkas ārdurvju kods, ja tāds ir, un kontakttālrunis. Iesniegums jānogādā iecirknī, kurā vēlētājs reģistrēts.

Piedalīties vēlēšanās drīkst balsstiesīgie Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņi, kuri reģistrējušies vēlēšanām Latvijā. Lai piedalītos vēlēšanās, jābūt vismaz 18 gadus vecam. Balsojot jāuzrāda pase vai personas apliecība jeb eID.

Kopumā EP vēlēšanās var piedalīties 1,412 miljoni Latvijas iedzīvotāju.

Latvijā sākas iepriekšējā balsošana EP vēlēšanās

Cilvēki ieradušies nodot savas balsis iepriekšējā balsošanā Eiropas Parlamenta vēlēšanās 3.vēlēšanu iecirknī Rīgas Valsts 1.ģimnāzijā.

gallery icon
18

No Latvijas EP tiks ievēlēti astoņi deputāti. Vēlēšanām pieteikti 16 saraksti, no kuriem kandidē 246 pretendenti.

EP vēlēšanu organizēšanu un iepriekšējo balsošanu pavadījušas vairākas problēmas. CVK tiešsaistes datu apmaiņas sistēmas problēmu dēļ lielākajā daļā no iepriekšējai balsošanai paredzētā laika nebija iespējams nobalsot iecirkņos, kuros vēlētājs nav reģistrēts.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Iepriekš tika saņemtas sūdzības arī par to, ka daļa vēlētāju nav saņēmusi Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes informatīvās vēstules par to, kurā vēlēšanu iecirknī viņi ir reģistrēti. Šī situācija raisīja plašu ažiotāžu daļā sabiedrības, atbildīgajām amatpersonām liekot meklēt jaunus risinājumus informēšanai par vēlēšanu norisi.

Saistībā ar šīm problēmām un to, ka daļa iedzīvotāju nesaņēma informāciju, kurā iecirknī jābalso, paustas bažas, ka vēlēšanās varētu būt zemāka iedzīvotāju aktivitāte. Reizē ir izskanējis arī pretējs viedoklis, ka minēto problēmu aktualizēšana varētu moblizēt papildu balsotājus.

EP ir Eiropas Savienības līmeņa politisko debašu un lēmumu pieņemšanas nozīmīgs forums. EP deputātus ievēlē tiešās vēlēšanās visās dalībvalstīs, lai viņi pārstāvētu iedzīvotāju intereses ES tiesību aktu pieņemšanā un nodrošinātu, ka citas ES iestādes strādā demokrātiski.

EP kopā ar Eiropas Savienības Padomi pilda likumdevēja funkciju - abas institūcijas kopā ir pilnvarotas pieņemt un grozīt tiesību aktu priekšlikumus un lemt par Eiropas Savienības budžetu. Parlaments arī uzrauga Eiropas Komisijas un citu ES struktūru darbu.