foto: LETA
Liepājas ostā nakts reidā atklātas teju 19 tonnas nereģistrētas nozvejas
Renģes.
112
2019. gada 17. maijs, 15:41

Liepājas ostā nakts reidā atklātas teju 19 tonnas nereģistrētas nozvejas

Jauns.lv / LETA

Valsts vides dienesta (VVD) Zvejas kontroles departamenta inspektori aizvadītajā naktī, veicot zvejas kuģa pārbaudi Liepājas ostā, atklāja teju 19 tonnas nereģistrētas nozvejas, informēja VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Bukleviča.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

VVD pārstāve skaidroja, ka zvejas kuģa kapteinis elektroniskajā žurnālā bija deklarējis deviņas tonnas brētliņu un vienu tonnu reņģu. Savukārt inspektori reidā konstatēja, ka uz kuģa atrodas vairāk nekā 26 tonnas brētliņu un teju trīs tonnas reņģu.

Saskaņā ar Eiropas Savienības 2016.gadā pieņemto regulu, attiecībā uz reņģu un brētliņu nozveju, pieļaujamā kļūda zvejas žurnālā reģistrētajos aprēķinos par uz kuģa paturēto zivju daudzumu kilogramos ir 10% no kopējā daudzuma. Šajā gadījumā starp zvejas žurnālā reģistrēto un reāli izkrauto nozvejas daudzumu atšķirība bija 189,5%.

VVD ir sācis administratīvo lietvedību pret zvejas kuģa īpašnieku. Ņemot vērā, kā uzņēmums, uz kura vārda reģistrēt kuģis, jau iepriekš gada laikā ir ticis sodīts par zvejas noteikumu pārkāpumiem, par pagājušajā naktī konstatēto pārkāpumu piemērojamā soda apmērs ir no 700 eiro līdz 14 000 eiro. Aprēķinot soda naudu, tiks ņemta vērā nereģistrētās nozvejas vērtība.

Bukleviča norādīja, ka pēdējo reizi tik liela apjoma nereģistrētās nozvejas apjoms tika atklāts 2016.gada 24.augustā Ventspils ostā. Toreiz tika atklāta 38,522 tonnu nereģistrētā nozveja, par ko tika piemērots naudas sods 6355 eiro apmērā.