foto: Ivars Soikāns/LETA
Naktī teju visā valstī temperatūra noslīdējusi zem nulles; svētku dienā - spēcīgs vējš, sniegs, lietus un krusa
Mākoņu daudzums šonakt daudzviet pasargāja no vēl lielāka sala.
Sabiedrība
2019. gada 4. maijs, 08:34

Naktī teju visā valstī temperatūra noslīdējusi zem nulles; svētku dienā - spēcīgs vējš, sniegs, lietus un krusa

Jauns.lv / LETA

Naktī uz sestdienu visā Latvijā, izņemot daļu Kurzemes un Rīgas, gaisa temperatūra noslīdēja zem nulles, daudzviet valsts centrālajos un austrumu novados sasniedzot -3..-5 grādus, liecina meteoroloģiskā informācija.

Saskaņā ar iedzīvotāju ziņoto Viļakā sals pastiprinājās līdz -5 grādiem. "Latvijas Valsts ceļi" sensoru tīklā zemākā gaisa temperatūra bija -4,3 grādi Rēzeknes pievārtē, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu tīklā - nepilni -5 grādi Madonā.

Nakts gaitā palielinājās mākoņu daudzums, kas daudzviet pasargāja no lielāka sala.

Vietām valsts rietumu un centrālajā daļā naktī bija īslaicīgi nokrišņi, dažviet Kurzemē - stipri. Jūrā pie Kurzemes rietumkrasta reģistrēti arī vairāki zibens spērieni.

Sestdienas rītā Latvijā daļēji apmācies laiks, vietām - īpaši Ziemeļkurzemē - ir nokrišņi, pūš lēns līdz mērens dienvidu vējš un gaisa temperatūra paaugstinās.

Rīgā mākoņi daļēji sedz debesis, lēns dienvidu vējš kļūst mērens. Minimālā gaisa temperatūra naktī bija +1..-2 grādi.

Maksimālā gaisa temperatūra piektdien Latvijā bija +5..+9 grādi.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 3. maijā bija +31 grāds Portugālē un Spānijā. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz sestdienu -13 grādi Skandināvijā.

Savukārt sestdien, 4. maijā, Latvijas lielākajā daļā gaidāmi īslaicīgi nokrišņi - lietus, sniega graudi un krusa, prognozē sinoptiķi.

Vietām iespējams pērkona negaiss un sniegputenis. Starp mākoņiem uzspīdot saulei, gaiss iesils līdz +7..+12 grādiem.

Intensīvi nokrišņi izraisīs strauju temperatūras kritumu un līdz ar to krasas vēja brāzmas, kas dažviet var sasniegt 16-20 metrus sekundē.

Arī Rīgā brīžiem gaidāmi nokrišņi un vēja brāzmas, uzspīdēs saule un maksimālā gaisa temperatūra būs aptuveni +10 grādi.

Laikapstākļus nosaka zema spiediena apgabals. Atmosfēras spiediens 750-755 dzīvsudraba staba milimetri jūras līmenī.

4. maijā, Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā, iepriekšējos gados valstī bijis gan sals un sniegs, gan vasarīga tveice, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati.

1990. gada 4. maijs visā Latvijā bija saulains un bez nokrišņiem, taču valsts austrumu daļā ziemeļu vēja ātrums brāzmās sasniedza 18 metrus sekundē. Diennakts vidējā gaisa temperatūra bija no +9,9 grādiem Pāvilostā līdz +15,7 grādiem Dobelē. Visvairāk gaiss iesila Daugavpilī, kur temperatūra sasniedza +22,4 grādus, bet diennakts zemākā gaisa temperatūra bija +3,6 grādi Stendē. Gaisa temperatūra Rīgā pakāpās no +6,6 līdz +15,1 grādam.

Kopumā no 1990. gada līdz 2018. gadam 4.maija diennakts vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +10,1 grāds. Viszemāk tā noslīdēja 1999. gadā - līdz +3,4 grādiem, togad Zosēnos gaisa temperatūra naktī pazeminājās līdz pat -5,3 grādiem. Siltākais laiks bija 2002. gadā, kad vidējā gaisa temperatūra valstī sasniedza +19,1 grādu un maksimālā temperatūra Liepājā un Pāvilostā bija pat +28,4 grādi.

Kopš 1990.gada sešas reizes 4.maijs ir pavadīts bez nokrišņiem visā Latvijā, savukārt 2010.gada 4.maijs ir vienīgais, kad nokrišņi novēroti visā valstī. Visvairāk nokrišņu bija Mērsragā 1998.gadā - 28,3 milimetri.

Piecos gados šajā datumā ir novērots slapjš sniegs un sniega graudi, deviņos gados - pērkona negaiss, turklāt sešos no tiem pērkonu pavadīja krusa.

2007. gads ir vienīgais gads kopš 1990. gada, kad kādā novērojumu stacijā 4.maijā bija sniega sega – Alūksnē un Neretā tās biezums sasniedza attiecīgi divus un vienu centimetru.

Stiprākās vēja brāzmas reģistrētas 1997. gadā Dobelē - 22 metri sekundē.

2009. gadā svētku dienā bija vērojamas krasas gaisa temperatūras svārstības Rīgas jūras līča piekrastē. Ainažos saullēktā valdīja divu grādu sals, pēcpusdienā saule gaisu sasildīja līdz +22 grādiem, bet jau sešos vakarā, vējam iegriežoties no ziemeļrietumiem, temperatūra noslīdēja zem +10 grādiem.

Pērn naktī uz 4.maiju vietām valsts centrālajā un austrumu daļā bija pērkona negaiss, dienā īslaicīgi lija. Mākoņi daļēji klāja debesis, dienā Kurzemē bija skaidrs laiks. Gaisa temperatūra saullēktā +2..+13 grādi, dienas vidū - no +8 grādiem Vidzemes krastā līdz +22 grādiem Zilupē.