foto: Edijs Pālens/LETA
Pūce atspēko sev veltīto kritiku un paziņo, ka ZZS līderi "nav iedziļinājušies"  pieņemtajos lēmumos
Pūce norāda, ka abi ZZS politiķi pauž saasinātu viedokli ar mērķi pievērst sev uzmanību.
Politika
2019. gada 3. maijs, 20:04

Pūce atspēko sev veltīto kritiku un paziņo, ka ZZS līderi "nav iedziļinājušies" pieņemtajos lēmumos

Jauns.lv / LETA

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) abu līderu paustais liecina, ka viņi "nav iedziļinājušies" pieņemtajos lēmumos, jo Vides aizsardzības reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un ministrs atbalsta iedzīvotāju viedokļa noskaidrošanu par administratīvi teritoriālo reformu likumīgā veidā, sacīja VARAM ministrs Juris Pūce (AP).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

ZZS veidojošo politisko spēku, Latvijas Zaļās partijas (LZP) valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars un Latvijas Zemnieku savienības priekšsēdētājs Armands Krauze kritizē Pūci par "demokrātijas neievērošanu" saistībā ar pašvaldību aptaujām par administratīvi teritoriālo reformu, tajā skaitā par vēršanos policijā.

Savukārt Pūce norāda, ka abi ZZS politiķi pauž saasinātu viedokli ar mērķi pievērst sev uzmanību. Ministrs skaidroja, ka ir pašvaldības, kas iedzīvotāju viedokli jau veic vai plāno veikt likumīgā veidā. Piemēram, Rugāju novads pašlaik veic aptauju, izmantojot attiecīgu interneta rīku, un Ozolnieku novadā plānota socioloģiskā aptauja, pastāstīja Pūce.

Tāpat pašvaldība var rīkot iedzīvotāju sapulci un sabiedrisko apspriešanu viedokļa noskaidrošanai, pauda Pūce. Politiķis norādīja, ka sabiedriskā apspriešana būtu visaptverošākais veids, reizē tās īstenošana prasa laiku un sagatavošanos.

Ministrs pauda cerību, ka attiecīgās pašvaldības netērēs laiku likumam neatbilstošu procedūru veikšanai. Viņš norādīja, ka, piemēram, Ikšķiles novada pašvaldība jau pirms sava lēmuma pieņemšanas bija informēta, ka VARAM juristu analīze rāda, ka attiecīgais aptaujas veids neatbilst likumam. Identisku analīzi ir sniedzis arī tiesībsargs, norādīja Pūce.

ZZS politiķi "diemžēl veikuši kļūdainu analīzi, ka nebūtu ievērota demokrātija", uzsvēra ministrs. "Tieši otrādi - aicinām izzināt iedzīvotāju viedokli likumā paredzētajā kārtībā," pauda politiķis.

Komentējot Zaļo un zemnieku savienības politiķu lietotos "epitetus", Pūce pieļāva, ka Tavars šādi izsakatās, jo viņam esot jāpilda LZS kongresa rezolūcija vērsties pret Pūci kā ministru. "Ieteiktu nevis nostāties šādā pozīcijā, tiecoties iegūt kādas politiskas dividendes, bet gan strādāt kopā, lai īstenotu labāko iespējamo reformu," pauda ministrs.

Politiķis aicina ZZS pārstāvjus iesniegt priekšlikumu administratīvi teritoriālās reformas veikšanai un norāda, ka valdība tos izvērtēs.

Kā ziņots, Tavars aicina Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) "savaldīt" Pūci par vēršanos policijā saistībā ar Ikšķiles aptauju. "Pūce izvairās skaidrot viedokli un brūk virsū pašvaldībām par to risinājumiem bezprecedenta tiesiskuma krīzes situācijā, izmantojot amata varu," uzsver LZP valdes priekšsēdētājs.

Krauzes ieskatā ministra rīcība vērtējama kā "kulaka uzsišana galdā, ka man vienalga ko domā" vietējo novadu iedzīvotāji. Politiķis uzskata, ka attiecīgajām institūcijām jāizvērtē Pūces darbība, jo viņš neesot atbilstošs ministra amatam.

Kā ziņots, Pūce gatavojas apturētu arī Jelgavas novada domes lēmumu rīkot iedzīvotāju aptauju par administratīvi teritoriālo reformu, savukārt saistībā ar Ikšķiles novada domes rīcību, ignorējot ministra rīkojumu, vērsies policijā, šodien žurnālistiem atklāja ministrs.

Pēc viņa teiktā, līdzīgi kā Ikšķiles gadījumā, arī Jelgava nav likuma ietvaros izstrādājusi nolikumu par aptaujas rīkošanu. "Ministrijas eksperti pašvaldībām vairākkārt ir norādījuši, kādā veidā viņi drīkst šīs aptaujas organizēt. Šādas formas ir un pašvaldībām ir visas iespējas tās īstenot," teica ministrs.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Jelgavas novadā no 7.maija līdz 21.maijam plānota iedzīvotāju aptauja, lai noskaidrotu pēc iespējas plašāku iedzīvotāju viedokli saistībā ar VARAM prezentēto plānu administratīvi teritoriālajai reformai, kas paredz Jelgavas novadu apvienot ar Ozolnieku novadu un Jelgavu.