foto: LETA
Nākamnedēļ gaidāmas spēcīgas salnas, maijā iespējami aukstuma rekordi
Sabiedrība
2019. gada 26. aprīlis, 09:45

Nākamnedēļ gaidāmas spēcīgas salnas, maijā iespējami aukstuma rekordi

Jauns.lv / LETA

Vēl sestdien, 27.aprīlī, Latvijā gaidāmi karstuma rekordi, svētdien no ziemeļaustrumiem sāks ieplūst vēsāks gaiss, un maija sākumā jau iespējami aukstuma rekordi, prognozē sinoptiķi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lielās talkas dienā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +23..+27 grādiem, pārspējot 27.aprīļa karstuma rekordus, vēsāk būs daļā piekrastes. Talciniekiem jāuzmanās no pārkaršanas un apdegšanas saulē. Lēns vējš pastiprinās karstuma sajūtu; dienas gaitā valstī var izaugt daži nelieli lietus un negaisa mākoņi.

Svētdien ar brāzmainu austrumu, ziemeļaustrumu vēju sāks ieplūst vēsāks un sausāks gaiss, Latvijas dienvidrietumu daļā gaisa temperatūra gan vēl pakāpsies līdz +24 grādiem.

Naktī uz pirmdienu ziemeļaustrumu novados, turpmākajās naktīs arī citos valsts reģionos gaidāmas spēcīgas salnas - pat divu metru augstumā gaisa temperatūra vietām noslīdēs pāris grādus zem nulles. Dienas būs lielākoties saulainas, gaisa temperatūra vairs nepārsniegs +20 grādus.

Saskaņā ar pašreizējo "Global Forecast System" prognozi nākamās nedēļas nogalē Latvijā ieplūdīs aukstāks gaiss no Arktikas. Ja naktīs izklīdīs mākoņi un norims vējš, vietām tiks pārspēti aukstuma rekordi - gaisa temperatūra var noslīdēt līdz -5 grādiem vai pat nedaudz zemāk. Dažbrīd gaidāmi nokrišņi, bez lietus iespējama arī krusa un sniegs.

Turpināsies sausums un saglabāsies augsta ugunsbīstamība.

Jau ziņots, ka postošu salnu un karstuma risks šopavasar saistīts ar lielo sausumu. Ilgstošs sausums izkaltē augsni un augāju, samazinot gaisa mitrumu un mākoņu daudzumu. Tas veicina straujāku gaisa atdzišanu naktīs un straujāku sakaršanu dienas laikā.

Pavasaris Rīgas centrā - zied rododendri, narcises un atraitnītes

gallery icon
49