foto: ekrānuzņēmums no video
Svastikas dēļ Krievijā aizliedz latviešu kolekcionāra ābeču izstādi un konfiscē grāmatas
Kaļiņingradā aizliegta pasaulslavenā ābeču kolekcionāra Jura Cibuļa izstāde. Latviešu kolekcionāru krievu likumsargi sodījuši un konfiscējuši vairākas kolekcijas grāmatas.
Kultūra
2019. gada 14. aprīlis, 07:31

Svastikas dēļ Krievijā aizliedz latviešu kolekcionāra ābeču izstādi un konfiscē grāmatas

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Krievijas policija aizliegusi pazīstamā latgaliešu kultūras darbinieka, ābeču kolekcionāra un Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliera Jura Cibuļa ābeču izstādi Kaļiņingradas bērnu bibliotēkā un konfiscējusi vairākas grāmatas, jo tās „slavinot nacismu”. Krievijas tiesa viņu sodījusi arī ar naudas sodu un konfiscējusi kādu ābeci.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kaļiņingradas bērnu bibliotēkā 10. aprīlī bija paredzēts atklāt pazīstamā latviešu grāmatnieka Jura Cibuļa ābeču kolekcijas izstādi. Bibliotēkas vadītāja Oksana Vasiļjeva Krievijas ziņu aģentūrai TASS pastāstīja, ka ekspozīcija aizliegta, jo vairākās grāmatās esot attēlota nacistu svastika:

„Visas grāmatas atnāca kastēs, tās ir pasaules tautu ābeces, daļa no tām krievu valodā. Kad sākām veidot izstādi, bibliotekāri atklāja, ka vairākās ābecēs redzama svastika”. Tādēļ arī izstādi nolēma nerīkot. Grāmatas, kuras bija redzams ugunskrusts, policija konfiscēja kā „lietiskos pierādījumus”, jo Krievijā ir aizliegts eksponēt nacistisko simboliku. Par šo „kaitīgo” izstādi vēstīja arī Kremļa kontrolētā sabiedriskā televīzija.

Piemēram, vienā ābecē stilizētai svastikai līdzās ir daudz lielāks brīdinājuma uzraksts: „Uzmanību! Bērniem māca vardarbību!”, pie tam krievu valodā. Līdz ar to šī būtu jāuzskata par mācību grāmatu, kas aicina izsargāties no nacisma regālijām. Bet tai pašā laikā izstādē bija paredzēts eksponēt arī nacistiskajā Vācijā sagatavoto ābeci, bet ne jau kā propagandas līdzekli, bet gan kā vēsturisku dokumentu.

Izstādes rīkošanu atbalstīja Latvijas Republikas konsulāts Kaļiņingradā, un nu šī izstāde, kurai vajadzēja kalpot kā kultūras sakarus stiprinošam pasākumam, izraisījusi teju vai starptautisku skandālu.

Kaļiņingradas apgabala kultūras un tūrisma ministra pirmais vietnieks Sergejs Kuzņecovs Krievijas televīzijai pauda: „Pienāca signāls, ka dažos izstādei paredzētos grāmatu eksemplāros ir lietas, kas diskreditē Krievijas īstenību, amorāli aspekti. Dažās grāmatās bija pronacistiski reprinti krievu valodā. Piemēram, „Vatnaja azbuka” iepretim katram krievu alfabēta burtam bija aizvainojošs vārds”.

Pats Cibuļs, kurš bija ieradies uz nenotikušo izstādes atklāšanu, Krievijas televīzijai teica: „Man principā vienalga, es esmu kolekcionārs Ja nevar – jūs ņemiet nost un nerādiet. Piemēram, Grieķijā man aizliedza eksponēt Maķedonijas ābeci, kas izdota Skopjē.”

Nākamajā dienā pēc paredzētās izstādes nenotikušās atklāšanas Kaļiņingradas Centrālā rajona tiesa jau sasauca sēdi, kurā Cibuļu sodīja ar 3000 rubļu (42 eiro) lielu soda naudu, vēsta Krievijas plašsaziņas līdzekļi ar „kaitīgo grāmatu” konfiskāciju par ekstrēmismu propagandējošu materiālu izplatīšanu, kas Krievijā ir aizliegta.

Latvijas konsulāta darbinieki bez lielām ierunām izstādei paredzētās grāmatas iznesa no Kaļiņingradas bērnu bibliotēkas un aizveda uz Latvijas pārstāvniecību. Ābeču kolekcionārs tagad savu krājumu ieplānojis izrādīt Francijā. Jāteic, ka pirms incidenta Kaļiņingradā šī pati izstāde bez problēmām bija skatāma Baltkrievijas Nacionālajā bibliotēkā.

Pats Cibuļs Jauns. lv pastāstīja:

“Konfiscēja tikai vienu manu grāmatu par pasaules tautu ābecēm, kurā ir minēta šī "Balta ābece", kura joprojām ir pieejama internetā. Citas grāmatas policija man atdeva atpakaļ, jo nav "nozieguma sastāva", bet šo "Baltu ābeci" nedrīkstot rādīt, kaut gan to demonstrēja (ilustrāciju no manas grāmatas) Kaļiņingradas TV. Izstādē grāmatas ar rokām neaiztiek, nešķirsta, redz tikai vāku, taču tagad par šo pašā Krievijā izdoto neonacistu ābeci uzzināja daudzi skatītāji. Labā roka nezina, ko dara kreisā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Turklāt šī notikuma pamatā ir (esot) ne jau svastika, bet bibliotekāru savstarpējā konkurence par amatu un attiecīgā sūdzība, jo izstādes atklāšana jau bija saskaņota un izdota afiša, kuru es atvedu uz Rīgu”.

Ārlietu ministrija: „Noticis nevēlams starpgadījums”

Latvijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jānis Beķeris portālam Jauns.lv sniedza komentāru par Cibuļa izstādes aizliegšanu Kaļiņingradā:

„Noticis nevēlams starpgadījums ar dažādi interpretējamām vēstures liecībām un to pasniegšanas veidu zinātniskos un vēstures izpētes nolūkos. Ārlietu ministrija vērtēs, kāda bijusi Konsulārās nodaļas kancelejas Kaļiņingradā sadarbība ar iecerētās vēsturisko izdevumu izstādes satura autoru. Pasaules ābeču izstādes mērķis bija ļoti vērtīgs – iepazīstināt ar pasaules tautu valodām, kultūru un vēsturiskajām ābecēm, īpaši pievēršoties Krievijai, Baltkrievijai, Vācijai, Polijai un Baltijas valstīm – reģionam, kas kaļiņingradiešiem ir vēsturiski tradicionāli pazīstams. Kā liecina publiski izskanējusī informācija, veiksmīgā izstādes norisē bija ieinteresēta arī bibliotēka.

Izvēlētajos autentiskajos izdevumos atrodamas dažādi interpretējamas vēsturiskas liecības – atsevišķi simboli un attēli. Tāpat plašajā bibliogrāfiskajā ekspozīcijā bija pārstāvēti vēstures avoti no totalitāro režīmu laika. Ārlietu ministrija, saprotams, nav nedz šo vēsturisko liecību autors, nedz veidotājs.

Latvija stingri nosoda totalitāros nacisma un PSRS režīmus, kā arī stingri aizliedz to simbolikas izmantošanu publiskos pasākumos. Vienlaikus šādu materiālu izmantošana ir atļauta ar zinātnisku vai vēsturisku mērķi, kā tas nenoliedzami bijis šajā gadījumā. Pretējā gadījumā nāktos mācīties vēsturi tikai no aprakstiem, un traģisko vēstures lappušu sniegtās mācības nesasniegtu apmeklētāju.

Publiskās diplomātijas pasākumos, kad ir iesaistīti neatkarīgi eksperti vai nevalstiskās organizācijas, Ārlietu ministrija neierobežo satura veidotāju neatkarību un nodrošina radošās un akadēmiskās izpausmes brīvību.

Vienlaikus, cienot, ka šādu eksponātu iekļaušana nav bijusi pieņemama, Konsulārās nodaļas kanceleja Kaļiņingradā nekavējoties rīkojās un eksponātus noņēma vēl pirms izstādes atklāšanas.

Mūsu rīcībā nav informācijas, ka būtu konfiscētas kādas no kolekcijā esošajām vēsturiskajām grāmatām”.

Latgalietis Juris Cibuļs ir pasaulslavens ābeču kolekcionārs, kas izveidojis vienu no lielākajām ābeču kolekcijām pasaulē. Viņa kolekcijā ir aptuveni 8500 ābeču vairāk nekā 1000 valodās no 216 zemēm. Tāpat Cibuļs izveidojis pasaules ābeču kolekcijas katalogu internetā. Viņa ābeču izstādes ir bijušas daudzās pasaules valstīs un Cibuļs regulāri savu kolekciju eksponē arī Latvijas muzejos un bibliotēkās.