foto: Kristīne Ozoliņa/Facebook
Meklējam skaidrojumu, kāpēc Kolkā, Skultē, Ragakāpā jūras krastā atrodas zobu protēzes
Baltijas jūras pludmalēs pēdējo nedēļu laikā atrasts lielāks skaits zobu protēžu. Ne mediķiem, ne vides sargiem nav nojausmas par to, kā tās tur uzradušās.
Novadu ziņas
2019. gada 13. aprīlis, 06:48

Meklējam skaidrojumu, kāpēc Kolkā, Skultē, Ragakāpā jūras krastā atrodas zobu protēzes

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Marta otrajā pusē un aprīļa sākumā vairāki atpūtnieki Baltijas jūras piekrastē – Skultē, Ragakāpā un Kolkā atraduši zobu protēzes. Gan veselības, gan vides aizsardzības speciālisti par šiem atradumiem rausta plecus un pauž neizpratni, kā tās tur uzradušās.

Latvijas pludmalēs atrastās zobu protēzes

Pēdējā mēneša laikā vairāki atpūtnieki Baltijas jūras piekrastē – Skultē, Ragakāpā un Kolkā atraduši zobu protēzes. Gan veselības, gan vides ...

gallery icon
5

Varētu būt izmesta vai pazaudēta viena protēze, bet vairāku atrašanās pludmales smiltīs nav izprotama.

„Facebook” lietotāja Kristīne Ozoliņa raksta: „15. martā pastaigājoties atradu protēzes smiltīs, kuras pacēlu un noliku uz blakus esošā malkas bluķa. Atnākot 22. martā konstatēju, ka nevis protēzes ir paņemtas bet pievienojušās vēl vienas klāt. Atnākot 2. aprīlī konstatēju, ka ir jau nevis trīs, bet nu jau četras protēžu daļas.

Nezinu... Varbūt kādam maciņā robs un tomēr meklē savus zobiņus! Apjautājies saviem vecākiem, vecvecākiem!”

Valsts vides dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Bukleviča Jauns.lv par dīvainiem atradumiem pauda neslēptu izbrīnu un tam nevarēja rast izskaidrojumu: „Protēzes izgatavo individuāli, uz Latviju protēžu sagatavju kravas ar kuģiem neved un tādas nevarētu būt izbirušas jūrā no kāda kravas kuģa. Izskaidrojuma nav”. Līdzīgu viedokli Jauns.lv arī pauda Nacionālā veselības dienesta Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Agnese Jasenoviča.

Arī Latvijas Zobārstu asociācijas prezidents Andis Paeglītis internetā ir redzējis ierakstus par dīvainajiem atradumiem pludmales smiltīs, viņam par to jau vairākkārtīgi jautājuši. Arī Paeglītim nav izskaidrojuma:

„Zobu protēzēm nav sagatavju standartu un tās rūpnieciski neražo. Tās noteikti kādam ir izkritušas vai noklīdušas. Ja kāds zobārstniecības kabinets tās būtu izmetis, tad būtu jābūt vairāk, kādai kastītei – nevis četriem, pieciem pāriem. Būtu neloģiski, ja protēzes kāds vienkārši tāpat izmestu, jo tās maksā naudu.

Padomju laikā – tad gan. Toreiz protēzes izgatavoja par brīvu (tagad jau arī atsevišķām iedzīvotāju kategorijām tās apmaksā, arī dažas pašvaldības iedzīvotājiem apmaksā to izgatavošanu). Atceros, ka padomju laikā pie zobārsta kāda kundzīte pat atnāca ar veselu protēžu maisiņu – vienas viņai spiežot labajā pusē, otras – kreisajā pusē, trešajām vēl kāda vaina”.

Savukārt citās Latvijas pludmalē protēžu krājumi nav atrasti. Piemēram, Carnikavas novada domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājaAgnese Ģērmane uz Jauns.lv jautājumu, vai tās atrastas arī Carnikavas pusē teica: „Nē, mums šādu ziņu nav”. Toties Veselības ministrijas preses sekretāre Anna Strapcane Jauns.lv sacīja: „„Šoreiz ar komentāru no Veselības ministrijas puses nevarēsim palīdzēt - šis jautājums tiešām nav Veselības ministrijas kompetencē”.

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.