foto: LETA
Pabriks apmierināts ar 636 aizsardzībai piešķirtajiem miljoniem: "Uzlabosies kaujas spējas"
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks.
2019. gada 3. aprīlis, 20:21

Pabriks apmierināts ar 636 aizsardzībai piešķirtajiem miljoniem: "Uzlabosies kaujas spējas"

Jauns.lv / LETA

Aizsardzības budžets 2% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP) būs būtisks ieguldījums Latvijas armijas kaujasspēju uzlabošanā, par aizsardzības ministra Arta Pabrika (AP) vērtējumu šodien Saeimā apstiprinātajam 2019.gada valsts budžetam, informēja Aizsardzības ministrijas (AM) pārstāve Vita Briže.

Šā gada budžetā aizsardzības nozarei piešķirts finansējums 2% no IKP jeb 636,65 miljoni eiro, kas ir par 60,3 miljoniem eiro vairāk nekā pērn, norāda ministrijā.

"AM 2019.gada aizsardzības budžets 2% apmērā no IKP ne tikai pierāda mūsu spēju pildīt NATO uzņemtās saistības, bet būs būtisks ieguldījums Latvijas armijas kaujas spēju uzlabošanā. Tiks veidoti stratēģiski nozīmīgi infrastruktūras objekti, turpināta ieroču un iekārtu modernizācija, taču svarīgākais būs mūsu karavīru un zemessargu nodrošināšana ar izciliem darba apstākļiem," uzsver Pabriks.

Aizsardzības nozares budžeta līdzekļus šogad plānots izmantot dienesta apstākļu uzlabošanai karavīriem, attīstot militāro infrastruktūru un papildinot ekipējumu. Lai stiprinātu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) kaujas spējas, aizsardzības nozare turpinās bruņoto spēku spēju attīstīšanu un NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas nodrošināšanu. NBS arī plānots ieviest jaunu algu sistēmu un kompensācijas zemessargiem, pilnveidojot karavīru un zemessargu atalgojuma sistēmu, pavēstīja ministrijā.

AM norāda, ka ka finansējums paredzēts arī kartogrāfijas un ģeotelpiskās informācijas datu jeb atvērto datu pieejas nodrošināšanai, kā arī Jaunsardzes kustības attīstīšanai, uzlabojot jaunsargu mācību programmas kvalitāti un pakāpeniski paplašinot valsts aizsardzības mācības skolu tīklu.

Spēju attīstības projekti, kam 2019. gadā atvēlēts lielākais finansējums, ir netiešās uguns atbalsta un izlūkošanas spēju attīstība, Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes mehanizācija, NBS pārapbruņošana un munīcijas krājumu veidošana, kā arī komandvadības un sakaru nodrošinājums krīzes situāciju vadīšanai, norāda ministrijā.

Valsts aizsardzības budžets sasniedza 2% no IKP 2018. gadā, izpildot NATO ieteikumu dalībvalstīm un šādu aizsardzības nozares budžeta apjomu Latvija ir apņēmusies saglabāt arī turpmākajos gados.