foto: Ieva Makare/LETA
“Rīgas satiksme” veic priekšdarbus Trauksmes celšanas likuma ieviešanai
SIA "Rīgas Satiksme" administratīvā ēka Vestienas ielā.
Runā Rīga
2019. gada 3. aprīlis, 11:58

“Rīgas satiksme” veic priekšdarbus Trauksmes celšanas likuma ieviešanai

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

“Rīgas satiksmē” norit aktīvs darbs pie iekšējās trauksmes celšanas sistēmas izveides, kā arī tiek pilnveidoti iekšējie normatīvie akti, lai uzņēmums būtu pilnībā gatavs, kad 1. maijā stāsies spēkā Trauksmes celšanas likums,portālu Jauns.lv informēja uzņēmumā.

Šobrīd “Rīgas satiksmē” ir izstrādāta kārtība kādā veidā tiks pseidonimizēti un aizsargāti trauksmes cēlēja dati. Kā zināms Trauksmes cēlējs topošā likuma izpratnē ir cilvēks, kurš sabiedrības interesēs ceļ trauksmi par pārkāpumiem savā darba vietā. Sabiedrības interesēs ir celt trauksmi, piemēram, par finanšu vai mantas izšķērdēšanu, korupciju, izvairīšanos no nodokļu nomaksas, riskiem sabiedrības veselībai, vides vai būvniecības drošībai.

Tāpat šobrīd ir izstrādāts un papildināts “Rīgas satiksmes” Ētikas kodekss un Risku vadības politikas dokuments, kā arī maija sākumā tiks informēti darbinieki par Trauksmes celšanas likumu.

Jānorāda, ka “Rīgas satiksmē” jau šobrīd darbojas vairāki mehānismi, kā uzņēmuma darbinieki var ziņot par iespējamiem pārkāpumiem. Ikviens darbinieks, tajā skaitā arī anonīmi var zvanīt uz automātiskā atbildētāja numuru un atstāt savu ziņojumu, kas tiks pārbaudīts, tāpat darbiniekiem ir iespēja atstāt rakstisku informāciju uzņēmuma struktūrvienībās esošajās informatīvajās kastītēs vai rakstīt kvalitātes ziņojumu.

“Rīgas satiksmes” mājas lapā: https://www.rigassatiksme.lv/lv/kontakti/ jau ir norādīta informācija, ka ikviens liecinieks, kuram ir informācija, vai kurš tiek iesaistīts kādā no koruptīvas rīcības veidiem saistībā ar “Rīgas satiksme” darbiniekiem, var ziņot Risku vadības daļai vai zvanīt uz automātisko atbildētāju.