foto: LETA
Pavļuts: OIK atcelšanai jānotiek tiesiski un ekonomiski pamatoti
"Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts.
Politika
2019. gada 1. aprīlis, 16:51

Pavļuts: OIK atcelšanai jānotiek tiesiski un ekonomiski pamatoti

Jauns.lv / LETA

Elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atcelšanai jānotiek tiesiski un ekonomiski pamatoti, lai sistēmas likvidēšana iedzīvotājiem neizmaksā vairāk kā pati OIK sistēma, sacīja partiju apvienības "Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts.

Pavļuts norādīja, ka gan viņš iepriekš ekonomikas ministra amatā, gan politiķis Juris Pūce (AP) Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra postenī ir strādājuši pie OIK negatīvo seku novēršanas. "Attīstībai/Par" iepriekš bija piedāvājusi plānu OIK likvidēšanu trīs gadu laikā, un politiķis pieļauj, ka EM priekšlikumi arī varētu prasīt vismaz pāris gadu.

Sākotnēji būs jāredz, ko ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV) piedāvās, lai to komentētu, norādīja Pavļuts. Viņš skaidroja, ka OIK atcelšanai jānotiek tiesiski, neiegrimstot liela mēroga neskaitāmu tiesvedību procesos, kurās prognozējams zaudējums, kas izmaksātu vairāk nekā OIK.

Politiķis arī norādīja, ka EM ir izpildījusi Saeimas uzdevumu par tiesību aktu projektu sagatavošanu, bet jau parlamenta lēmuma pieņemšanas laikā bija skaidrs, ka OIK nevarēs pagūt atcelt līdz šā gada 31.martam.

Kā ziņots, Saeima iepriekš uzdeva EM izvērtēt iespējas atcelt OIK no šā gada 31.marta, tomēr, pamatojoties uz ministrijas sniegto informāciju, ka OIK straujai atcelšanai būs smagas ekonomiskās sekas, valdība lēma nevirzīt priekšlikumu par OIK atcelšanu Saeimas noteiktajā termiņā. EM sagatavotais informatīvais ziņojums iesniegts Saeimas Prezidijā, kurš to nodevis arī Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai.

Intervijā telekanālam LNT Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) solīja, ka OIK tiks likvidēta, taču viņš neprognozēja, kad tas varētu notikt. Pašlaik skaidrs esot tikai tas, ka EM divu mēnešu laikā jāpiedāvā risinājums OIK likvidēšanai, bet tālākā rīcība būšot atkarīga no šī ziņojuma.

Nemiro ir paziņojis, ka svarīgāk par OIK atcelšanu ir samazināt elektrības rēķinus.