Bērns lielveikala rotaļistabā kāpelē 2 metru augstumā, bet tuvumā neviena nav. Kurš atbildīgs, ja notiek nelaime?
Laipa, pa kuru staigājis Jeļenas piecus gadus vecais dēls.
Sabiedrība
2019. gada 1. aprīlis, 05:38

Bērns lielveikala rotaļistabā kāpelē 2 metru augstumā, bet tuvumā neviena nav. Kurš atbildīgs, ja notiek nelaime?

Edvīns Rakickis

Kas Jauns Avīze

Kamēr vecāki iepērkas, bērnu rotaļlaukums lielveikalā var šķist ērta un droša iespēja, kur atstāt atvasi. Tomēr der zināt, ka nelaimes gadījumi šādās vietās notiek, bet likums nekādā veidā nedala atbildību starp spēļlaukuma īpašniekiem un vecākiem.

Nesen kāda māmiņa "Facebook" aprakstīja savu pieredzi. Kamēr sieviete iepirkās "Riga Plaza", viņa piecus gadus veco dēlu atstāja rotaļu istabā Abrakadabra. “Atnākot es atradu bērnu staigājam pa šo laipu 2 metru augstumā. Neviena pieaugušā tuvumā,” vēsta Jeļena.

Ir saukti arī mediķi

Kāda sieviete dalījusies ar foto, kurā rotaļu laukumā redzama ātro brigāde.

Māte bija pārsteigta, kā var būt, ka neviens nepieskata laukumu. Darbiniece iebildusi, ka viņa ir viena un nevar visu laiku vērot bērnu drošību, “menedžeris pateica, ka man pašai būtu bērnam jāiemāca, ka tur nevajadzētu kāpt”. Zīmols "Abrakadabra" pieder izklaides centram "Fantasy Park". Jeļenai komentāros pievienojas arī citi, kuri apgalvo, ka vairākos tirdzniecības centros novērojuši līdzīgas situācijas, kad rotaļu istabās nereti trūkst pieaugušo uzraudzības.

Kāda sieviete dalījusies ar foto, kurā redzams, ka "Riga Plaza" esošajā rotaļu istabā ieradušies ātrie. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests atklāj, ka izsaukums bija saņemts 19. novembrī pulksten 14.33, mazs bērns krītot bija savainojies.

Sazinoties ar "Abrakadabra" pārstāvjiem un uzdeva vairākus jautājumus. Vai, izbūvējot rotaļu laukumu, ņemti vērā specifiski drošības noteikumi? Vai laukumā ir bērnu skaita limits, un vai tas tiek ievērots? Cik darbinieku vienlaikus strādā laukumā, un kādi ir to uzdevumi? Vai ir kāds, kura pamatuzdevums ir uzraudzīt bērnus? Vai gadās incidenti, kad bērnam nepieciešama medicīniska palīdzība? Vai firma uzņemas kādu atbildību par atstātajiem bērniem? Uzņēmuma pārstāvji telefoniski paziņoja, ka komentārus nesniegs.

Nav kārtības arī pagalmos

Satraukumu raisa arī ziņas par rotaļu laukumiem parkos un pagalmos. Šādu vietu un tur esošo iekārtu uzraudzību veic Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), kas pēdējo gadu laikā konstatējis neatbilstības pilnīgi visos pārbaudītajos spēļu laukumos. Lai nodrošinātu pēc iespējas augstāku bērnu drošību, PTAC regulāri konsultējis spēļu vai citu aktivitāšu iekārtu un laukumu ražotājus, importētājus un izplatītājus, kā arī pašvaldības par vispārīgām drošuma prasībām. Ražotājiem un apsaimniekotājiem kopš 2013. gada ir pieejamas PTAC izstrādātās vadlīnijas par drošības prasībām bērnu spēļu laukumiem.

Kas ir atbildīgs par bērnu drošību?

Uz rotaļu istabām iekštelpās attiecas Patērētāju tiesību aizsardzības likums un Preču un pakalpojumu drošuma likums. Jeļenai, atstājot dēlu, bija “kladē jāieraksta bērna dati un jāparakstās”, taču “zem nekādiem noteikumiem nebija jāparakstās”. Atbilstoši Preču un pakalpojumu drošuma likumam ražotāja un pakalpojuma sniedzēja pienākums ir sniegt patiesu un pilnīgu informāciju par preci vai pakalpojumu – arī brīdinājumus –, lai būtu iespējams novērtēt riskus.
“Brīdināšana neatbrīvo no likumā noteikto pienākumu izpildes un atbildības. Arī uz rotaļu laukumiem, kuri atrodas iekštelpās, attiecas šā likuma nosacījumi,” norāda PTAC Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Santa Zarāne.
Uz jautājumu, kā tieši ar likumu šādās vietās tiek sadalīta atbildība starp vecākiem un rotaļu telpas darbiniekiem, PTAC pārstāve atbild – nekā. Pretenziju gadījumā neatkarīgi no tā, kādos apstākļos bērns atstāts, vecākiem ir iespēja vērsties pret pakalpojumu sniedzēju tiesā. Par precedentiem un lēmumiem šādās lietās PTAC nav informācijas.

Vadlīnijas ir tikai ieteikumi

Iekštelpās esošos spēļu laukumus PTAC pārbaudīja 2016. gadā, un tolaik būtiskas neatbilstības neesot atklātas. Pārlapojot vadlīniju sējumu, kļūst skaidrs, ka tās ir ļoti detalizētas un visaptverošas – aprakstīts ir teju viss, sākot ar konstrukcijās izmantoto cauruļu materiāla biezumu un beidzot ar rāpošanai paredzēto tīklu caurumu platumu. Taču precizējot noskaidrojas, ka tās nav juridiski saistošas un kalpo tikai kā ieteikumi.
PTAC vecākiem vispirms iesaka iepazīties ar spēļu laukuma noteikumiem. “Ja bērni netiek atbilstoši uzraudzīti, vispirms aicinām patērētājus vērsties pie pakalpojumu sniedzēja, lai atrisinātu šo situāciju, taču, ja tas nav iespējams, aicinām vērsties PTAC. Tāpat aicinām ziņot PTAC, ja ir aizdomas par būtiskām neatbilstībām rotaļu laukumos,” piebilst centra pārstāve.

Noteikumi kļūs stingrāki

Tuvākajā nākotnē tomēr domāts par jauniem Ministru kabineta noteikumiem, kuri situāciju labotu. Lai veidotu bērniem drošu vidi, Ekonomikas ministrija izstrādājusi un saskaņošanai nodevusi valdības noteikumu projektu Drošuma prasības bērnu spēļu laukumiem. Plānots, ka noteikumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, bet tiks paredzēts arī 12 mēnešu pārejas periods, kura laikā būs jānodrošina riska novērtējums un spēļu laukuma reģistrācija PTAC, kas būs bezmaksas pakalpojums. Pēc pārejas perioda beigām jauniem spēļu laukumiem būs obligāta pēcuzstādīšanas pārbaude, ko varēs veikt akreditēts pārbaudes veicējs. Uzraudzību veiks PTAC.