foto: Edijs Pālens/LETA
Pagājušajā diennaktī kūla degusi 32 hektāru platībā
Plašākais no kūlas ugunsgrēkiem izcēlies Daugavpils novada Kalkūnes pagastā, kur pērnā zāles dega desmit hektāru platībā.
112
2019. gada 23. marts, 10:32

Pagājušajā diennaktī kūla degusi 32 hektāru platībā

Jauns.lv / LETA

Aizvadītajā diennaktī Latvijā dzēsti 24 pērnās zāles ugunsgrēki, kuru kopējā degšanas platība bija 32 hektāri, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) informācija.

Plašākais no kūlas ugunsgrēkiem izcēlies Daugavpils novada Kalkūnes pagastā, kur pērnā zāles dega desmit hektāru platībā.

VUGD pārstāve Inta Palkavniece teica, ka ik gadu kūlas dedzināšanas sezona ir atšķirīga no iepriekšējām – tās ilgums un intensitāte ir atkarīga no laika apstākļiem un arī cilvēku apziņas. Jo ātrāk iestājas lietains, bet salīdzinoši silts laiks, jo ātrāk dīgt jaunā zāle un kūlas degšana nav iespējama un kūlas ugunsgrēku sezona nav ilga.

Pērn tika reģistrēti vairāk nekā 2000 kūlas ugunsgrēki, kuros cieta seši cilvēki, nodega 29 ēkas un izdega 2018 hektāri zemes.

"Šogad kūlas ugunsgrēku skaits ir pagaidām nedaudz virs 90, bet, ņemot vērā silto un pavasarīgo laiku brīvdienās, iespējams, ka šis skaitlis vēl tikai pieaugs," teica Palkavniece.

VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta un apdraud cilvēku īpašumu, veselību un dzīvību, kā arī rada būtisku kaitējumu dabai, jo iznīcina vērtīgus augus, kukaiņus, sīkdzīvniekus un putnu ligzdas. Iedzīvotāji aicināti sakopt sev piederošās teritorijas bez kūlas dedzināšanas, bet gadījumos, ja ir izcēlies kūlas ugunsgrēks, nekavējoties zvanīt VUGD uz tālruni 112, teica Palkavniece.

Kopumā piektdien Latvijā dzēsti 43 ugunsgrēki. Septiņi ugunsgrēki dzēsti Rīgā, trīs - citās Latvijas pilsētās, bet vēl deviņi - novados. Nevienā no ugunsgrēkiem nav cietuši cilvēki.

VUGD vakar veicis arī 18 glābšanas darbus, bet septiņi izsaukumi izrādījušies maldinājumi.

Kopš gada sākuma Latvijā reģistrēti 1115 ugunsgrēki. Ugunsnelaimēs cietuši 98, izglābti 179, bet gājuši bojā 30 cilvēki.