foto: LETA
Kariņš: strauja barjeru veidošana sadarbībai ar Ķīnu nav labākais risinājums ES ekonomikai
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.
Politika
2019. gada 22. marts, 17:16

Kariņš: strauja barjeru veidošana sadarbībai ar Ķīnu nav labākais risinājums ES ekonomikai

Jauns.lv / LETA

Strauja barjeru veidošana sadarbībai ar Ķīnu nav labākais risinājums Eiropas Savienības (ES) valstu ekonomikai, Briselē notikušajā Eiropadomē uzsvēra Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjera birojā informēja, ka Eiropadomes laikā ES dalībvalstu līderi būtisku uzmanību pievērsa arī ES un Ķīnas attiecībām, ņemot vērā gaidāmo ES un Ķīnas samitu.

Kariņš atzina, ka pasaule mainās un ES ir jāspēj pielāgoties šai jaunajai situācijai, tostarp arī runājot par iekšējo tirgu un ārējās tirdzniecības politiku.

"Mūsuprāt, atbilde ir pašu konkurētspējas celšana, nojaucot esošās barjeras ES vienotajā tirgū un pielāgojot to digitālajai attīstībai. Strauja barjeru veidošana sadarbībā ar trešajām valstīm, tostarp Ķīnu, nav labākais risinājums mūsu ekonomikām. Ķīna ir spēlētājs, ar kuru jārēķinās, bet ir svarīgi, ka ar to ES runā vienā balsī," uzsvēra Kariņš.

Diskutējot par cīņu ar dezinformāciju Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu kontekstā, līderi uzsvēra, ka dezinformācija ir izaicinājums, ar kuru saskaras visas ES dalībvalstis, līdz ar to ir vajadzīga ilgtermiņa stratēģija cīņai ar to. EP vēlēšanu konteksts ir tikai pirmais solis šajā procesā.

Tāpat samita laikā ES līderi atkārtoti pauda vienotu ES atbalstu Krimas aneksijas neatzīšanas politikai un Ukrainas teritoriālai integritātei.

Eiropadomes laikā Kariņš tikās arī ar Polijas premjerministru Mateušu Moravicki. Tikšanās laikā puses pārrunāja abu valstu divpusējās attiecības, ekonomisko sadarbību, drošības situāciju reģionā, kā arī starptautiskās un ES aktualitātes.

Vizītes ietvaros Ministru prezidents sniedza vairākas intervijas starptautiskajiem un Latvijas medijiem.