foto: Shutterstock
Alimentu nemaksātāji medīt nedrīkstēs  - vai arī jāpierāda, ka tā ir vienīgā iespēja pabarot bērnus
Uzturlīdzekļu parādniekiem būs jāatsakās no medībām vai jāpierāda, ka tā ir vienīgā iespēja pabarot bērnus.
2019. gada 24. marts, 06:30

Alimentu nemaksātāji medīt nedrīkstēs - vai arī jāpierāda, ka tā ir vienīgā iespēja pabarot bērnus

Kas Jauns Avīze

Saeima konceptuāli atbalstījusi šā gada valsts budžeta likumprojektu paketē iekļautos grozījumus Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā, kas paredz alimentu parādniekiem liegt iegādāties un nēsāt šaujamieročus.

Likumprojektu sagatavojusi Tieslietu ministrija, kuras atbildīgajai darba grupai ir vienprātīgs arguments – neesot pieļaujams, ka parādnieks izlieto naudu tādām aktivitātēm un hobijiem, kas prasa finansiālus ieguldījumus, vienlaikus nenodrošinot uzturlīdzekļus savam bērnam. Darba grupa atbalstīja ideju, ka parādniekam varētu apturēt atļauju gan medību, gan sporta, kolekcijas un pašaizsardzības šaujamieročiem. Līdzīgs ierobežojums ir Igaunijā, kur uzturlīdzekļu parādniekiem liegts iegūt arī mednieka apliecību.
Uz kultūras un vēstures notikumu atveidošanas šaujamieroču lietošanas atļaujām ierobežojums netiks attiecināts, jo šīs atļaujas izsniedz juridiskām personām. Tas neskars arī dienesta ieročus.

Saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas informāciju, decembrī bijuši aptuveni 500 alimentu parādnieku, kuriem pieder viens vai vairāki šaujamieroči. Grozījumi paredz, ka pirms atļaujas darbības apturēšanas fonda administrācija lūgs parādniekam sniegt paskaidrojumu, kurā norādāmi apstākļi, kuru dēļ atļaujas apturēšana varētu radīt būtisku kaitējumu viņa interesēm. Administrācija pēc parādnieka lūguma saņemšanas vai pēc savas iniciatīvas varēs lemt par atļaujas atjaunošanu.
Pēc lēmuma pieņemšanas fonda administrācija to nosūtīs Valsts policijai izpildei. Likumprojekts papildināts ar pārejas noteikumu, kas paredz, ka grozījumi stājas spēkā vienlaikus ar Saeimā pieņemtajiem grozījumiem Ieroču aprites likumā.
Vietā piebilst, ka ir gan citi hobiji, vēl dārgāki, nekā pistole seifā, piemēram, eksotiski ceļojumi vai autosports, kurus tad arī teorētiski varētu liegt alimentu nemaksātājiem un arī cita veida parādniekiem. Jaunais likums lielākās neērtības radīs medniekiem un sporta šāvējiem, kas varētu mudināt samaksāt parādu.