foto: LETA
Skolotāju, kura bērniem nosūtīja angļu valodas eksāmena bildes, aiztur īpašā operācijā nakts aizsegā
2019. gada 14. marts, 20:01

Skolotāju, kura bērniem nosūtīja angļu valodas eksāmena bildes, aiztur īpašā operācijā nakts aizsegā

Jauns.lv

Skolotājai, kura aizturēta aizdomās par angļu valodas eksāmena mutiskās daļas nopludināšanu, visticamāk, nāksies meklēt gan jaunu darba vietu, gan jaunu profesiju, šovakar vēsta TV3 Ziņu dienests.

Vainīgās skolotājas aizturēšana notikusi gluži kā īstā trillerī - naktī uz ceturtdienu īpašā policijas operācijā. Varasiestādes neatklāj, kuras skolas pedagogs viņa bijusi. Zināms, ka par nopludinātu eksāmena mutisko daļu ziņojis viņas skolēns - iespējams, kāds no klases, kurai skolotāja bija priekšlaikus un nelikumīgi nosūtījusi attēlus ar eksāmenā gaidāmajiem tematiem. Viņa to darījusi, vēloties palīdzēt saviem audzēkņiem angļu valodas pārbaudījumā, ziņo TV3.

Īsti jēgas gan tam nav bijis

Skolotāja izmeklētājiem atzinusies savā nodarījumā. Viņa gribējusi palīdzēt bērniem, vienlaikus ir diezgan skaidrs, ka mutiskās daļas uzdevumu nopludināšana tiem neko daudz nevar līdzēt, jo šajā pārbaudījumā jebkādus panākumus var gūt tikai tad, ja angļu valodu patiešām prot. Tas, par kādu tematu bērni tiks izvaicāti, ir sekundāri. Tomēr skolotājai par šo noziegumu draud līdz pat vienam gadam cietumā, jo viņa izpaudusi neatļautas ziņas. Vainīgajai šobrīd piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. 

Eksāmenu tāpēc nerīkos atkārtoti

Kā TV3 ziņām skaidroja Valsts izglītības satura centrā, šī incidenta dēļ netiks rīkots atkārtota angļu valodas eksāmena mutiskā daļa, tāpat arī noteikti netiks anulēti skolēnu rezultāti. 

Jau vēstījām, ka  Valsts policija aizdomās par angļu valodas eksāmena mutvārdu daļas nopludināšanu aizvadītajā naktī aizturējusi kādas Rīgas skolas pedagogu.

Persona savu vainu izdarītajā pārkāpumā atzīst un viņai piemērots aizdomās turētās statuss.

Policijā sākts kriminālprocess par neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, atklāšanu, ja to izdarījusi persona, kas nav valsts amatpersona. Par šādu noziegumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam, piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Uz izmeklēšanas laiku aizdomās turētajai personai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Jau ziņots, ka Valsts Izglītības satura centrs (VISC) vakar, 13. martā, vērsās policijā, informējot par, iespējams, nelikumīgi izpaustiem 12. klases angļu valodas centralizētā eksāmena uzdevumiem. Par eksāmenu "noplūdi" VISC kļuva zināms pēc tam, kad kāda interneta portāla rīcībā bija nonākušas fotogrāfijas, kurās redzama centralizētā angļu valodas eksāmena mutvārdu daļa.

Reaģējot uz saņemto informāciju, policija nekavējoties sāka iesniegumā norādītās informācijas pārbaudi. Izmeklēšanas laikā tika iegūta informācija, ka kādas Rīgas skolas pedagoģe pirms eksāmena sākuma ir nofotografējusi eksāmena mutiskās daļas uzdevumus un nosūtījusi tos skolēniem.

Pērn tiesai tika nodota krimināllieta pret Rīgas Ostvalda vidusskolas direktora vietnieci Kristīni Zilbertu, kura tiek apsūdzēta par 2017.gada 12.klases latviešu valodas centralizētā eksāmena domrakstu tematu izpaušanu.

Sākotnēji lietu bija paredzēts skatīt pērn 19.jūnijā, bet tiesas sēde tika atlikta uz 6.decembri saistībā ar Zilbertes darba nespēju. Taču nākamā tiesas sēde tika noņemta saistībā ar tiesneses darba nespēju. Jauns tiesas sēdes datums vēl nav noteikts, jo tiesneses darba nespēja vēl turpinās.