foto: LETA
Dzintars uzskata, ka Vējoņa "nepilsoņu bērnu" iniciatīva ir norēķināšanās ar "Saskaņu"
Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK priekšsēdētājs Raivis Dzintars.
Politika
2019. gada 7. marts, 20:52

Dzintars uzskata, ka Vējoņa "nepilsoņu bērnu" iniciatīva ir norēķināšanās ar "Saskaņu"

LNT Ziņas

Vairākums jaunās Saeimas deputātu varētu atbalstīt Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa iniciatīvu par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņu jaundzimušajiem, ceturtdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Par atbalstu prezidenta iniciatīvai, kuru viņš Saeimai atkārtoti solījis iesniegt jau šomēnes, šobrīd runā "Saskaņa", "Attīstībai/Par!", "KPV LV" un "Jaunā Vienotība". Šiem politiskajiem spēkiem Saeimā ir 58 balsis.

Iepriekšējā Saeimā pret prezidenta iniciatīvu balsoja visa toreizējā koalīcija - Zaļo un zemnieku savienība, Nacionālā apvienība un, izņemot četrus deputātus, kas nostājās prezidenta pusē, arī "Vienotība". Tagad "Jaunajai Vienotībai" ir cita nostāja, jo vidusskolas pāries uz mācībām valsts valodā. Vēl tālāk iet ir gatava apvienība "Attīstībai/Par!", kas vēlas pilsonību piešķirt visiem nepilngadīgajiem nepilsoņiem. "Tie ir daži tūkstoši bērnu, daži tūkstoši cilvēku. Latvijas Republika tikai iegūs no tā, ka mums būs par dažiem tūkstošiem pilsoņu vairāk," norāda "Attīstībai/Par!" Saeimas frakcijas vadītājs Daniels Pavļuts.

Viedokli pret automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem pauž Jaunā Konservatīvā partija, Zaļo un zemnieku savienība un Nacionālā apvienība. VL-TB/LNNK līderis Raivis Dzintars, paužot savu personīgo nostāju, uzskata, ka "šajā gadījumā Valsts prezidents norēķinās ar "Saskaņu" par savulaik sniegto atbalstu prezidenta vēlēšanās". Līdzīgu viedokli pauž arī Saeimas deputāte Dagmāra Beitnere - Le Galla: "Krievu kultūrā ir tāds jēdziens "popitka ne pitka" jeb ir jāmēģina tikmēr, kamēr tu savu panāc. Iespējams, viņš [Valsts prezidents] ir solījis kādam no vēlētājiem, kādiem no politiskiem spēkiem šo jautājumu aktualizēt."

Pilsonības piešķiršana Latvijā dzimušajiem nepilngadīgajiem nepilsoņu bērniem ir viens no jautājumiem, kurš jaunās koalīcijas sadarbības līgumā ir ierakstīts kā punkts, par kuru partneriem ir tiesības balsot atšķirīgi.

Latvijā gadā par nepilsoņiem tiek reģistrēti vidēji nepilns simts jaundzimušo. Piemēram, pērn Latvijā piedzima tikai 33 nepilsoņi. Iepriekšējos gados bērnu, kuru vecāki nepauda vēlmi pēc Latvijas pilsonības, skaits bija nedaudz lielāks - sākot no 77 līdz 47 jaundzimušajiem. Ja vecāki nepilsoņi vēlas, viņu jaundzimušais jau šobrīd var kļūt par pilsoni, tikai jāizrāda šāda vēlme. Tomēr prezidents uzskata, ka pilsonība jāpiešķir automātiski un nepilsoņa statusam Latvijā tādējādi jāpieliek punkts.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās