foto: Shutterstock
Kāda siguldiete nezina, ko darīt: kaimiņmājā ļembastu rīko 17 kaķi
Novadu ziņas
2019. gada 24. februāris, 06:42

Kāda siguldiete nezina, ko darīt: kaimiņmājā ļembastu rīko 17 kaķi

Elmārs Barkāns

Kas Jauns Avīze

Kāda siguldiete "Facebook" sūkstās par kaimiņu, kurš savā privātmājā tur 17 nesterilizētus kaķus, kuri taisa īstu ļembastu – sācies "pavasara trakums".

“Vasarā jau likās aizdomīgi, bet nepievērsu tam īpašu uzmanību. Tagad saprotu katastrofas lielumu...” Kur vērsties, ko darīt, vaicā kundze.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere teic: “Ar sūdzību jāvēršas PVD, kas veiks pārbaudi. Visvienkāršākais veids – zvanot uz PVD uzticības tālruni un atstājot ziņu automātiskajā atbildētājā – 67270402 vai arī atsūtot e-pastu uz pvd@pvd.gov.lv. Piesakot sūdzību, jāizstāsta lietas būtība, jānorāda precīza adrese, kur iespējamie pārkāpumi novēroti.”

Kas tālāk notiks? Tas atkarīgs PVD pārbaudē atklātā. Vispirms parasti dienests dod laiku pašam dzīvnieku īpašniekam situāciju atrisināt – noteiktā termiņā samazināt to skaitu, piemēram, atrodot jaunus saimniekus, novērst nekontrolētu vairošanos – sterilizēt. “Ja īpašnieks negrib vai nevar konstatētos pārkāpumus novērst, PVD var arī dzīvniekus izņemt. Katra situācija ir citāda, tāpēc vispirms būtu jāveic pārbaude,” norāda Meistere.

Siguldas novada pašvaldības policijas priekšnieks Andris Būce
skaidro, ka 2006. gada 4. aprīļa Ministru kabineta noteikumi Nr. 266 nosaka prasības kaķu turēšanai: “Kaķi, kas ir vecāki par sešiem mēnešiem, var brīvi uzturēties ārpus tā īpašnieka vai turētāja valdījumā vai turējumā esošās teritorijas, ja ir sterilizēti.”
Kaķu īpašniekiem ir jāgādā brīva pieeja svaigam ūdenim un pilnvērtīgai barībai, ja minci tur slēgtā telpā, jānodrošina kaķa tualete un uzturēšanās platība, ne mazāka par pieciem kvadrātmetriem, ja kaķis ir vecāks par sešiem mēnešiem.

Par dzīvnieku labturības noteikumu pārkāpumiem jāinformē pašvaldības policija, kas veiks pārbaudi norādītajā adresē. Šobrīd Siguldas pašvaldības policija nav saņēmusi informāciju par konkrēto gadījumu. Saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksa 106. pantu, par dzīvnieku turēšanas, labturības, izmantošanas un pārvadāšanas prasību pārkāpšanu fiziskām personām var izteikt brīdinājumu vai piemērot naudassodu no septiņiem līdz 350 eiro. Par tādiem pašiem pārkāpumiem atkārtoti gada laikā – no 15 līdz 700 eiro.