foto: LETA
Atlaist pēc 20 gadiem laba CVK darba: Cimdars nespēj slēpt sarūgtinājumu par plānu viņu nomainīt
Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars.
2019. gada 18. februāris, 08:58

Atlaist pēc 20 gadiem laba CVK darba: Cimdars nespēj slēpt sarūgtinājumu par plānu viņu nomainīt

Jauns.lv / LETA

Lielākie pārmetumi Centrālai vēlēšanu komisijai (CVK) un tās ilggadējam vadītājam Arnim Cimdaram ir par labi padarītu darbu, kas neesot labs signāls valsts pārvaldē strādājošajiem. Arī sociālajos tīklos TV skatītāji pamanījuši, ka Cimdaram no sirds sāp pašreiz notiekošais.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šorīt intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" Cimdars atzina, ka viņš līdz galam nesaprot pēdējā laika politiķu paustās retorikas argumentāciju, proti, ja līdz šim CVK darbs novērtēts kā labs, tad par ilgu un labi padarītu darbu var zaudēt amatu. "Tas nav labs signāls valsts pārvaldē strādājošajiem un šādas politiķu runas liek aizdomāties par dažādām sazvērestības teorijām, kur viena no trakākajām, ir tāda, ka tas viss netiek darīts Latvijas interesēs," piebilda Cimdars.

Nav nolēmis padoties

Viņš pats nav nolēmis padoties, un uzrunāšot deputātus, lai izvirza viņa kandidatūru CVK vadītāja amatam, jo kandidatūru var izvirzīt piecu Saeimas deputātu atbalstīts kandidāts. "Tomēr es ceru, ka šonedēļ man izdosies satikties ar visu Saeimā ievēlēto frakciju pārstāvjiem, lai izstāstītu par jau izdarītajiem un nākotnes CVK darbības plāniem, tādējādi ieskicējot savu vīziju," stāstīja Cimdars.

Jau ziņots, ka valdību veidojošo partiju koalīcija šodien iknedēļas sanāksmē spriedīs par iespējamu CVK vadības nomaiņu. Partiju apvienība "Attīstībai/Par!" (AP) pagājušajā nedēļā paziņoja, ka rosinās Cimdara vietā izraudzīties jaunu vadītāju, kas būtu nepolitisks profesionālis. AP ieskatā ir nepieciešamas izmaiņas CVK vadībā, jo pēc 21 gada ar vienu vadītāju būtu jālūkojas pēc jaunām pieejām.

Pagaidām vairākas partijas nav formulējušas savu pozīciju, tāpēc grūti droši prognozēt, kas varētu tikt apstiprināts CVK priekšsēdētāja amatā. Kā liecina neoficiāla informācija, netiek izslēgta iespēja uz CVK vadītāja pozīciju izvirzīt Ritvaru Eglāju, kurš pašlaik ir CVK sekretārs, un nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK varētu viņu atkārtoti virzīt darbam CVK.

"Jaunā Vienotība" (JV) atkārtoti kā savu pārstāvi darbam CVK virzīs Kārli Kamradzi, pavēstīja JV Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis. JV savu kandidatūru CVK priekšsēdētāja amatam nevirzīšot, bet esot gatava koalīcijā apspriest partneru piedāvātos pretendentus, ja tādi būs izvirzīti.

Jaunā konservatīvā partija (JKP) nebūtu gatava atbalstīt Cimdara atkārtotu apstiprināšanu CVK priekšsēdētāja amatā, jo politiskais spēks iestājas par termiņu ierobežojumiem augstām amatpersonām, aģentūrai LETA sacīja JKP Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Juta Strīķe. Vēl nav zināms, vai JKP izšķirsies par sava kandidāta virzīšanu uz CVK priekšsēdētāja amatu, par to vēl tiks spriests frakcijā. Tāpat par pretendentiem tiks spriests koalīcijas partiju sadarbības sanāksmē, norādīja frakcijas priekšsēdētāja.

"KPV LV" vēl nav lēmusi, kuru personu virzīt uz CVK locekļa amatu, kā arī to, vai piedāvāt savu kandidātu CVK priekšsēdētāja amatam, pastāstīja partijas frakcijas priekšsēdētājs Atis Zakatistovs. Vaicāts par iespēju vadītāja amatā apstiprināt pašreizējo vadītāju Cimdaru vai Eglāju, politiķis norādīja, ka "KPV LV" vēlētos uzklausīt visus kandidātus, kas tiks izvirzīti uz šo posteni.

Ironiski trāpīgā fotomeistara Edija Pālena izstāde par vēlēšanu tēmu - "Viss būs labi"

gallery icon
20

Tikmēr opozīcijā esošās "Saskaņas" frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs sacīja, ka darbam CVK arī šoreiz varētu virzīt pašreizējo komisijas locekli Aleksandru Maļcevu. Savu kandidatūru CVK priekšsēdētājam "Saskaņa" nevirzīšot citu partiju "sarkano līniju" dēļ, piebilda Urbanovičs.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Savukārt opozīcijā esošā Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) vēl neesot lēmusi par kandidātu virzīšanu uz CVK, apgalvoja ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze. Paužot personīgo viedokli, politiķis norādīja, ka CVK vadītāja amatā būtu jāieceļ cita persona Cimdara vietā, jo ir nepieciešama jauna pieeja vairākās ar vēlēšanu organizēšanu saistītajās lietās, ieviešot modernus risinājumus. Komentējot Eglāja iespējamo kandidatūru, Krauze personiski augstu vērtē vēlēšanu komisijas sekretāra profesionalitāti, taču CVK būtu jāvada politiski neitrālai personai.

Arnis Cimdars

gallery icon
41

Pats Cimdars uzskata, ka viņa nomaiņa amatā neilgi pirms Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām būtu kā zirga nomaiņa skrējiena laikā. Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" Cimdars pauda, ka šajā situācijā viņam "nav iespējas sabremzēties, jo laiks [līdz EP vēlēšanām] ir ļoti īss, un jāstrādā ar pilnu jaudu". Uz jautājumu, vai un kā CVK priekšsēdētāja nomaiņa šajā laikā varētu ietekmēt EP vēlēšanu norisi, Cimdaram bija grūti atbildēt, taču viņš pauda cerību, ka tas nekādu būtisku negatīvu ietekmi neradīs.

Saskaņā ar likumu Saeima ne vēlāk kā sešus mēnešus pēc tās sanākšanas izveido CVK. Komisijas sastāvā ir deviņi locekļi, no kuriem CVK priekšsēdētāju un septiņus vēlēšanu komisijas locekļus ievēlē Saeima, bet vienu locekli no tiesnešu vidus - Augstākā tiesa savā plēnumā.