foto: AFP/Scanpix
Āgenskalna iedzīvotāji nobremzē "Lidl" veikalu Baldones ielas tenisa kortu vietā
Sabiedrība
2019. gada 16. februāris, 22:38

Āgenskalna iedzīvotāji nobremzē "Lidl" veikalu Baldones ielas tenisa kortu vietā

Jauns.lv / LETA

Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments rosina pagaidām nevirzīt tālākai pieņemšanai lokālplānojumu teritorijai Āgenskalnā, Baldones ielā 7, kas iedzīvotājos raisījis bažas par vēsturiskas sporta kompleksa ēkas iespējamu nojaukšanu.

Lokālplānojumu pasūtījis SIA "Centrālais tenisa klubs", kam pieder šajā adresē esošie tenisa korti. Lokālplānojums paredz mainīt noteikto zemes lietošanas veidu. Iedzīvotāji publiskās apspriešanas laikā pauduši bažas, kā tā rezultātā varētu tikt likvidēts vairāk nekā 100 gadus sens sporta klubs. Tomēr tenisa kortu īpašnieki solījuši, ka vēsturiskā ēka netiks nojaukta, vienlaikus nekonkretizējot nākotnes ieceres.

Teritorijas attīstības jautājums nu nonācis Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas darba kārtībā. Vēstulē komitejai Pilsētas attīstības departamenta pārstāvji uzsvēruši, ka lokālplānojuma publiskā apspriešana izraisīja milzu sabiedrības rezonansi, tai skaitā tika saņemti 52 iesniegumi ar 1723 iedzīvotāju parakstiem, kuros izteikts protests par zonējuma maiņu teritorijā un iespējamu sporta kluba slēgšanu.

"Ņemot vērā sabiedrības negatīvo attieksmi pret lokālplānojuma risinājumiem, būtu nepieciešama tā izstrādes apturēšana, lai vienotos par kompromisa risinājumiem, kas sekmētu zemesgabala īpašnieka uzņēmējdarbības veicināšanu, tostarp nodrošinātu iedzīvotāju interešu ievērošanu," teikts vēstulē.

Departamenta pārstāvji paskaidrojuši, ka pašreizējā lokālplānojuma redakcijā zemesgabalā tiek atļauta biroju ēku apbūve, tirdzniecības un pakalpojumu objektu apbūve, kultūras iestāžu apbūve, sporta ēku un būvju apbūve, izglītības un zinātnes iestāžu apbūve un labiekārtota publiskā ārtelpa, nosakot katra izmantošanas veida īpatsvaru. Sporta funkcijai minimālais īpatsvars ir noteikts vien 5% no kopējās teritorijā plānotās apbūves stāvu platības, kas dod iespēju dominēt citām atļautās izmantošanas funkcijām šajā teritorijā, norādīts vēstulē.

Pilsētas attīstības komiteja par departamenta aicinājumu lems pirmdien, 18.februārī, plkst.14.

Kā ziņots, lokālplānojuma publiskajā apspriešanā 25.janvārī "Centrālais tenisa kluba" pārstāvis Igors Bažanovs klātesošajiem sacīja, ka pagaidām skaidras attīstības ieceres īpašniekiem neesot. "Jaunais Rīgas teritorijas plānojums līdz 2030.gadam paredz šajā vietā dzīvojamās apbūves funkciju, kas nozīmē, ka sporta funkcija tur nebūtu iespējama. Lokālplānojumu mēs izstrādājam tāpēc, lai nākotnē mums tur nebūtu jābūvē dzīvojamās mājas, bet, lai mums būtu plašākas attīstības iespējas. Pagaidām mēs vēl nesaprotam, ko īsti tur varēsim darīt," toreiz sacīja Bažanovs.

Vienlaikus viņš apstiprināja, ka ir notikušas sarunas arī ar "Lidl Latvia" pārstāvjiem un zemesgrāmatā ir ielikta pirkuma līguma atzīme. Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta pārstāvji klātesošajiem gan skaidroja, ka līguma atzīme vēl nenozīmējot īpašuma pārpirkšanu un teritorijas īpašnieks joprojām ir "Centrālais tenisa klubs". Bažanovs piebilda, ka "Lidl" prasības ir tik sarežģītas, ka tās diez vai izdosies izpildīt.

Viņš arī pastāstīja, ka uzņēmums atsaucis būvatļauju, kas paredzētu sporta kompleksa ēkas nojaukšanu, jo to īstenot liegusi būvvalde. "Pagaidām mēs nesaprotam, ko jaunais plānojums mums ļaus tur darīt, tāpēc nākotnes ieceres komentēt nevaram," izvairīgi bija uzņēmuma pārstāvji.

Pilsētas attīstības departamenta pārstāvji toreiz arī atzina, ka viens no veidiem, kā pašvaldība varētu ietekmēt teritorijas nākotnes attīstību, būtu to pārpērkot.

Lokālplānojuma publiskā apspriede notika līdz 5.februārim.

Āgenskalna apkaimes biedrība arī sāka parakstu vākšanu, lai šo ieceri apturētu. Apkārtnes iedzīvotāji ir nobažījušies, ka pēc lokālplānojuma un zemes lietošanas veida izmaiņām šajā vietā tiks uzbūvēts lielveikals, lai gan tur vairāk nekā 100 gadus ir atradies sporta klubs.

Baldones ielā 7 jau kopš 1910.gada atrodas Āgenskalna sporta un vingrošanas biedrības nams. 20.gadsimta 30.gados šajā vietā izbūvēti tenisa korti, kuri tur darbojas arī patlaban. Teritorijā atrodas četri slēgtie tenisa korti, kas atrodas zem aptuveni desmit metrus augsta piepūšamā gaisa kupola un divi atvērti tenisa korti.