foto: Shutterstock
ASV vadītā starptautiskā operācijā aizturēts Latvijas valstspiederīgo grupējums, kuri apkrāpuši auto kolekcionārus
112
2019. gada 14. februāris, 14:05

ASV vadītā starptautiskā operācijā aizturēts Latvijas valstspiederīgo grupējums, kuri apkrāpuši auto kolekcionārus

LETA

ASV vadītā starptautiskā operācijā aizturēti desmit cilvēki, tostarp vairāki Latvijas valstspiederīgie, kuri apkrāpuši klasisko automašīnu mīļotājus, uzdodoties par automašīnu kolekcionāriem un tirgotājiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Aizdomās turamie Mārtiņš Apškalns, Pāvels Berncs, Jānis Berns, Raitis Grigorjevs, Sergejs Logins, Diāna Maksimoviča, Agris Petrovs, Igors Pirins, Valters Volksons un Vladislavs Zapoļskijs aizturēti operācijās ASV, Latvijā, Lietuvā un Somijā. Apškalns un Pirins aizturēti Kuldīgā, Logins - Rīgā un viņi izdoti ASV. Berncs aizturēts Helsinkos, Zapoļskijs - Viļņā un viņi gaida izdošanu ASV. Viļņā aizturēta arī Maksimoviča, kura jau izdota ASV. Berns, Grigorjevs, Petrovs un Volksons aizturēti Kvīnsā, Ņujorkā.

Viņiem būs jāstājas tiesas priekšā saistībā ar apsūdzībām krāpšanā un naudas atmazgāšanā.

Grupējuma dalībnieki labi zināmās izsoļu un tirdzniecības vietnēs uzdevās par auto dīleriem un kolekcionāriem un izlikās, ka pārdod klasiskas automašīnas, kā arī kuterus un iekārtas.

Aizdomās turamie izlikušies sākam tirgošanās sarunas, vienojušies ar pircējiem par cenām, avansa maksājumiem un transporta izmaksām un tad uzdevuši upuriem nosūtīt naudu transporta kompānijām, kuras pieņemšot naudu un nosūtīšot automašīnas. Tās patiesībā bijušas čaulas kompānijas, kas izveidotas naudas saņemšanai. Tiklīdz nauda pārskaitīta, tā nekavējoties izņemta no konta un pārsūtīta uz Austrumeiropu.

Upuri domājuši, ka iegādājas tādas automašīnas kā "Mercedes-Benz", "Porsche", "Tesla" un 60.gadu "Dodge" un "Chevrolet". Pircēji nesaņēma solītos spēkratus un arī nevarēja atgūt iemaksāto naudu.

Grupējums ar krāpšanu nodarbojies no vismaz 2016.gada janvāra līdz pat 2018.gada decembrim.

Notiesāšanas gadījumā grupējuma locekļiem var tikt piespriests līdz 30 gadiem ilgs cietumsods par krāpšanu un līdz 20 gadiem ilgs cietumsods par naudas atmazgāšanu.

Apškalns 2013.gadā Lielbritānijā tika notiesāts par naudas atmazgāšanu caur Gērnsi reģistrētiem bankas kontiem. Toreiz Gērnsi karaliskā tiesa Apškalnam piesprieda četru gadu cietumsodu par krāpšanos un naudas atmazgāšanu 210 460 sterliņu mārciņu apmērā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās