Sabiedrība
2019. gada 7. februāris, 14:39

Vērtēs iespējamo kaitējumu Latvijas reputācijai pēc Bordāna nosūtītās vēstules ārvalstu vēstniecībām

LETA

Saeima šodien nodeva izskatīšanai atbildīgajā komisijā Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputātu iesniegto pieprasījumu, kurā aicināts izvērtēt iespējamo kaitējumu Latvijas reputācijai pēc tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) nosūtītās vēstules ārvalstu vēstniecībām.

Pieprasījumā Bordānam "par vēstniecībām izsūtīto vēstuli, apšaubot Latvijas tieslietu sistēmas kompetenci un neatkarību," ZZS deputāti pieprasa iepazīstināt Latvijas sabiedrību ar vēstules tekstu un nosaukt vēstniecības, kurām vēstule nosūtīta.

Parlamentārieši tāpat prasa izskaidrot, kāpēc notika vēršanās pie vēstniecībām, kā arī izvērtēt Bordāna kā augstas valsts amatpersonas atbildību, sniedzot vēstulē subjektīvu izklāstu par notikumiem un tiesībsargājošo institūciju darbības novērtējumu.

ZZS prasa arī paskaidrot, kā šī rīcība ir savienojama ar tieslietu ministra amatu.

Pieprasījumu iesnieguši ZZS deputāti Uldis Augulis, Gundars Daudze, Jānis Vucāns, Anda Čakša, Raimonds Bergmanis, Viktors Valainis, Jānis Dūklavs, Armands Krauze, Janīna Jalinska un Dana Reizniece-Ozola.

Kā ziņots, saistībā ar prokuratūras lūgumu izdot kriminālvajāšanai Saeimas deputātu, Jaunās konservatīvās partijas (JKP) biedru Juri Jurašu tieslietu ministrs, JKP līderis Bordāns nosūtījis vēstuli citu valstu vēstniecībām.

"Tādējādi viņš vēlējies vērstu uzmanību uz to, ka Latvijā tiesiskie instrumenti var tikt izmantoti negodīgi ar mērķi ietekmēt politisko situāciju valstī", aģentūru LETA par ministra nolūkiem inormēja JKP Saeimas frakcijas konsultants Oskars Muksimovs.

Saeima ir piekritusi Jurašu izdošanai kriminālvajāšanai kriminālprocesā par valsts noslēpuma izpaušanu.