foto: LETA
Pie Ādažu bāzes pērn apturēts auto ar pieciem piedzērušiem karavīriem
Pie Ādažu bāzes pagājušā gada vasarā apturēta automašīna ar piedzērušiem karavīriem.
112
2019. gada 1. februāris, 12:28

Pie Ādažu bāzes pērn apturēts auto ar pieciem piedzērušiem karavīriem

Jauns.lv / LETA

Pie Ādažu bāzes pagājušā gada vasarā apturēta automašīna ar piedzērušiem karavīriem un spēkrata vadītājam par pārkāpumu piemērots naudas sods un tiesību atņemšana, liecina publiski pieejamais tiesas spriedums.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Rīgas rajona tiesa pagājušā gada oktobrī nolēma piemērot administratīvu sodu automašīnas vadītājam. Šim karavīram tika piemērots 1300 eiro naudas sods un tiesību atņemšana uz četriem gadiem. Tiesa piemēroja Administratīvo pārkāpumu kodeksa normu, kas paredz, ka karavīriem nevar piemērot administratīvo arestu.

No tiesas sprieduma izriet, ka pagājušā gada augustā Kadagā karavīrs vadīja savu automašīnu "Volvo" pa Kadagas ceļu no Ādažu militārās bāzes dienvidu kontrolpunkta puses. Pārkāpuma konstatēšanā bija iesaistīta Militārā policija un Valsts policija. Vīrieša organismā konstatētas 2,20 promiles alkohola.

No kāda majora ziņojuma izriet, ka viņš 21.augusta agrā rītā ievērojis Ādažu bāzē pārvietojamies vīrieti, iespējams alkohola reibumā. Par to liecināja pārvietošanās gaita un alkoholam raksturīgā smaka.

Minētā persona izgāja caur Ādažu militārās bāzes caurlaides punktu un iesēdās automašīnā "Volvo", kas bija novietota stāvēšanai netālu no kontroles caurlaides punkta. Pēc neilga brīža minētā persona, uzsāka braukšanu Kadagas virzienā.

Redzot šo situāciju, majors nekavējoties informēja caurlaides punktu un uzdeva apturēt automašīnu. Ierodoties notikuma vietā, viņš konstatēja, ka automašīnā kopumā atrodas četri vīrieši un viena sieviete. Pie automašīnas stūres atradās pieminētais karavīrs.

Spriedumā ietvertais citas militārpersonas ziņojums liecina, ka viņš saņēmis zvanu no dežūrvirsnieka, par pie kontrolpunkta apturētu automašīnu kuras vadītājs un pasažieri, iespējams, atradās alkohola reibumā. Ierodoties norādītajā vietā noskaidrotas automašīnas vadītāja un pasažieru identitātes un veikta alkohola pārbaude.

"Viens no pasažieriem seržants H uzvedās agresīvi un pēc mana vairākkārtēja pieprasījuma atteicās uzrādīt karavīra apliecību," teikts ziņojumā.

Tāpat automašīnā atradās tās vadītājs-dižkareivis, leitnante 0,62 promiļu reibumā, seržants 1,5 promiļu reibumā, virsseržants 1,49 promiļu reibumā un jau pieminētais agresīvais seržants aptuveni divu promiļu reibumā, liecina spriedumā atspoguļotais ziņojums,

Tiesas sēdē autovadītājs paskaidroja, ka nepiekrīt protokolā norādītajam. Iepriekšējā vakarā viņš bija pasākumā pirtī, bet vakara gaitā izdzēra vienu pudeli alus. "Bija sarunāts vest cilvēkus mājās. Jutās ļoti slikti, jo bija gājis karstā pirtī. Iepūta savā alkometrā, promiles neuzrādīja. Bet tā kā jutās slikti, nolēma nebraukt un sazvanīja kolēģi. Automašīnā atradās velosipēds, izņēma to un stūma uz bāzi. Nolēma, ka nebrauks un gaidīja autobusu automašīnā, tad palika slikti un vēma," teikts spriedumā atreferētajā paskaidrojumā.

Autovadītājs tiesā apgalvoja, ka pēc tam, lai uzlabotu pašsajūtu iedzēris puslitra pudeli "Jagermeister". "Kad pacēlis galvu, ieraudzījis patruļniekus. Nezināja, ka tiks saukta ceļu policija, bija jau iedzēris. Neapstrīd alkohola rādījumus, piekrīt, ka bija dzēris, bet automašīnu vadīja pirms tam. No brīža, kad vadīja automašīnu līdz brīdim, kad ieradās ceļu policija, pagāja aptuveni stunda," teikts spriedumā.

Kāds karavīrs tiesas sēdē liecināja, ka 21.augusta rītā ievērojis minēto autovadītāju, kurš, iespējams ir alkohola reibumā, par ko liecināja gaita un alkoholam raksturīga smaka. Liecinieks vizuāli viņu pavadīja līdz kontroles caurlaides punktam, kur viņš iekāpa automašīnā vadītāja pusē. Tajā brīdī liecinieks viņam uzbļāvis, lai nepieļautu spēkrata kustību, tomēr automašīna sākusi braukt, tāpēc liecinieks skrējis to apturēt.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Kad to izdarīja, izsauca Militāro policiju. Automašīnā bija piecas personas. Pieejot pie automašīnas redzēja, ka vadītāja vietā atradās minētais karavīrs. Dzinēju izslēdza pēc ceturtā lūguma. Atverot durvis, viņš vēma vismaz divas reizes. Izkāpjot saruna bija par to, lai viņam atļautu turpināt ceļu vai arī doties tālāk ar kājām. Komunicējot juta alkohola smaku. Ieradās militārā policija un veica pārbaudi, tas bija pēc 3-4 minūtēm. Viņa klātbūtnē autovadītājs alkoholu nelietoja," teikts liecinieka paskaidrojumos tiesai.

Tiesa autovadītāja liecībām par dzeršanu jau pēc automašīnas apturēšanas nenoticēja un piemēroja viņam sodu.

"Autovadītāja liecības, kurās viņš norāda, ka alkoholu lietojis jau pēc apstāšanās un līdz Militārās policijas atbraukšanai, un ļoti īsā laikā, izdzerot puslitru stiprinātu balzāmveida dzērienu, un pēc tam transportlīdzekli vairs nav vadījis, tiesnese vērtē, kā sniegtas nolūkā, lai izvairītos no atbildības par administratīvā pārkāpuma izdarīšanu," teikts spriedumā.

Pagājušā gada rudenī citā administratīvo pārkāpumu lietā Zemgales rajona tiesa kādam citam karavīram piemēroja 850 eiro naudas sodu atņemot tiesības uz diviem gadiem. Šis karavīrs Bauskā pagājušā gada augustā vadīja motociklu aptuveni vienas promiles reibumā.

Valsts policijas ziņojums liecina, ka vīrietis vadīja motociklu līkumoti un uz tā grīļojās. Šis karavīrs tiesā vainu atzina un izdarīto nožēloja.