foto: Ieva Leiniša/LETA
Latvijas Zaļā partija Braku mežā rosina izveidot mikroliegumu
Lai saglabātu bioloģiski vērtīgos un aizsargājamos egļu un gravu mežus, ir jāievēro neiejaukšanās režīms, ko nodrošinās mikrolieguma izveidošana.
Sabiedrība
2019. gada 24. janvāris, 16:55

Latvijas Zaļā partija Braku mežā rosina izveidot mikroliegumu

Karlīna Timofejeva

Braku meža bioloģiski vērtīgākas daļas aizsardzībai, Latvijas Zaļā partija (LZP) Valsts meža dienestā (VMD) ir iesniegusi pieteikumu mikrolieguma izveidei un līdz pieteikuma izskatīšanai lūdz VMD nodrošināt, ka šajā teritorijā netiek veikti ciršanas darbi. Par ieceri izveidot mikroliegumu, rakstiski informēta arī Ērgļu novada dome un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Gada nogalē LZP vērsās pie Ērgļu novada domes vadības un deputātiem ar draudzīgu aicinājumu uzklausīt savus iedzīvotājus un dabas nevalstisko organizāciju ekspertus, lai rastu kompromisu dabas, mežsaimniecības un kultūrvēsturiskās telpas saglabāšanai.

Edgars Tavars, LZP valdes priekšsēdētājs: “Diemžēl arī LZP komunikācijas mēģinājums izpalika bez atbildes un rezultāta, tāpēc nolēmām rīkoties praktiski – pieteikt mikroliegumu”.

Ērgļu novada pašvaldība, necenšoties ieklausīties savu iedzīvotāju, dabas ekspertu un sabiedrības viedoklī par Braku meža ilgtspējīgas apsaimniekošanas alternatīviem risinājumiem,  ar savu rīcību ir demonstrējusi nekaunīgu ignoranci un necieņu pret sabiedrisko domu.

Konsultējoties ar dabas aizsardzības ekspertiem sapratām, ka Braku mežā izsolei nodotajās cirtēs atrodamas īpaši vērtīgas dabas atradnes. Tie ir mežsaimnieciskās darbības ilgstoši neskarti jaukti egļu-apšu- bērzu meži, kā arī platlapju meži gravās. Liela daļu koku ir bioloģiski veci, ar resniem stumbriem, kas ir mītnes vietas putniem un bezmugurkaulniekiem. Ir bezatbildīgi šādu eko un dabas izziņas tūrisma resursu sausi izmērīt koksnes kubos. Piedevām mežsaimnieciskā darbība nogāzēs, kur daudz kritalu, ir sarežģīta un finansiāli nerentabla.

Lai saglabātu šos bioloģiski vērtīgos un aizsargājamos egļu un gravu mežus, ir jāievēro neiejaukšanās režīms, ko nodrošinās mikrolieguma izveidošana.  LZP aicina VMD  līdz galīgai lēmuma pieņemšanai rosinātā mikrolieguma un tai pieguļošajās teritorijās aizliegt veikt koku ciršanu. Tas nepieciešams, lai nepasliktinātu aizsargājamo biotopu un sugu atradņu kvalitāti.