foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Viens no Kokneses kokaīna lietā iesaistītajiem savulaik dāsni ziedojis ZZS
Par to, ka uzņēmējs Skrābāns veicis ziedojumus ZZS, liecina informācija KNAB mājaslapā.
Sabiedrība
2019. gada 19. janvāris, 05:40

Viens no Kokneses kokaīna lietā iesaistītajiem savulaik dāsni ziedojis ZZS

Jauns.lv

Koknesē atrastās rekordlielās kokaīna kravas lietu iesaistīts uzņēmuma “JS Products” īpašnieks Jānis Skrābāns (dažviet figurē kā Skrabāns), kurš savulaik ziedojis ievērojamu naudas summu Zaļo un Zemnieku Savienībai (ZZS), noskaidroja portāls Jauns.lv.

Par līdzšinējām Jāņa Skrābāna publiskajām aktivitātēm pieejamās informācijas netrūkst – bez aktīvas aizraušanās ar spiningošanu viņam vienpersoniski pieder SIA “JS Products”, kā arī šī uzņēmuma meitas kompānijas SIA “JSP transport” un SIA “JSP building”. Zīmīgi, ka “JS Products” strādā arī vēl viens no pieciem lietā aizturētajiem – Agris Vaivods. Skrābāns ir visu uzņēmumu valdes loceklis, kā arī tiem ir reģistrēta komercķīla par labu AS “Luminor Bank”.

Skrābāns "zaļzemniekiem" ziedojis 5000 eiro

Par to, ka uzņēmējs veicis ziedojumus ZZS, liecina informācija Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) mājaslapā un publiskajos reģistros pieejamā informācija. Saskaņā ar KNAB datiem Skrābāns 2014. gada 8. augustā ZZS ziedoja 5000 eiro (3 514,02 lati):

foto: Ēkrānuzņēmums no Knab.gov.lv
Personas koda pirmā puse sakrīt ar publiskajos reģistros norādītā uzņēmuma SIA "JS Products" īpašnieka Jāņa Skrābāna personas koda pirmo pusi, taču uzvārds KNAB mājaslapā un atsevišķās mediju publikācijās ierakstīts kā "Skrabāns" ar īso "a".

Līdz pat šim brīdim Jauns.lv nav izdevies sazināties ar Jāni Skrābānu, savukārt vairāki SIA “JS Products” pārstāvji sākumā telefona sarunās apgalvoja, ka par Skrābāna aizturēšanu neko nezina, taču pēcāk informēja, ka nekādus komentārus saistībā ar savu priekšnieku Jāni Skrābānu nesniegs.

Makšķernieku mecenāts

Medijos izskanējis, ka 2017. gadā Jānis Skrābāns palīdzējis kaldināt sudraba un bronzas medaļas prestižajās Eiropas spiningošanas komercsacensībās “World Predator Classics 2017”. Par viņa sasniegumiem savulaik rakstījis reģionālais laikraksts “Staburags”.Zināms arī, ka Skrābāns materiāli izpalīdzējis spiningotājiem, kuri vēlējušies piedalīties starptautiskajās sacensībās.

Baltā BMW avārija

Vienlaikus daži avoti viņa vārdu saista arī ar 2018. gada 8. jūlijā notikušo smago avāriju uz autoceļa Rīga-Ventspils. Toreiz sadūrušās BMW un "Nissan" markas automašīnas. Cietušo vidū bija piecas personas, no kurām trīs bija pieaugušie, bet divi – bērni. Aculiecinieku video no notikuma vietas, kas joprojām pieejams sociālajos tīklos: tur redzama baltas krāsas BMW automašīna ar reģistrācijas numura plāksni, uz kuras rakstīts JS-79:

Portāls Jauns.lv vērsās CSDD, lai noskaidrotu, vai transportlīdzeklis ar šādu reģistrācijas numuru līdz avārijas brīdim ir piederējis kādam no Skrābāna uzņēmumiem. Direkcijā informēja, ka reģistrācijas numurs ir piederējis fiziskai personai un šobrīd CSDD sistēmā pieteikts kā nozaudēts.

Par Kokneses narkotiku kravas skandālu:

Saimniecība Koknesē, kur policija atrada 2 tonnas kokaīna

gallery icon
11

Jau vēstīts, ka 8. janvārī Valsts policija (VP) sadarbībā ar ASV Narkotiku apkarošanas administrāciju (DEA), Ekvadoras policiju un VP pretterorisma vienību “Omega” Kokneses novadā uzgājusi kravu ar 42 kartona kastēm, kas visticamāk, sūtītas no Ekvadoras.

Kastēs atradās 2195 briketes ar dažādiem logo – “TNT”, “Badboys”, “Gold” un ar delfīna attēlu. Kokaīns atrasts kādā kokapstrādes uzņēmumā. No attēliem noprotams, ka narkotiskā viela atradusies gan banānu kastēs, gan kastēs ar būvniecības preču tirdzniecības uzņēmuma “K Senukai” logo.

Lai arī galīgā ekspertīze vēl turpinās, daļā no izņemtajām briketēm konstatēts kokaīns, kura īpatsvars ir 80%, kas, pēc Grišina teiktā, ir ļoti augsts rādītājs. Vienā briketē bija 1000 grami vielas.

Grišins pastāstīja, ka vairumtirdzniecības cena par kilogramu kokaīna ir 30 000 eiro, līdz ar to kopumā kravas vērtība varētu būt aptuveni 65 miljoni eiro. Pavairojot kokaīnu mazumtirdzniecībā, cena vairākkārt palielinās, līdz ar to mazumtirdzniecībā šādas kravas cena varētu “tuvoties miljardam” eiro, sacīja Grišins.

VP šajā lietā aizturējusi piecus Latvijas pilsoņus. Trīs personām piemērots apcietinājums, bet pārējiem, kuriem bija mazāka līdzdalība šajā noziegumā, noteikts ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Viena no piecām personām agrāk tiesāta par kontrabandu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju.