foto: LETA
Profesors Danilāns: "Ja gribat ātrāk nomirt, katru rudeni un pavasari leksējiet iekšā vitamīnus!"
Gastroenterologs profesors Anatolijs Danilāns.
Runā speciālists
2019. gada 17. janvāris, 12:33

Profesors Danilāns: "Ja gribat ātrāk nomirt, katru rudeni un pavasari leksējiet iekšā vitamīnus!"

Jauns.lv

Ziema ir gadalaiks, kad vairums cilvēku, kuri rūpējas par savu veselību, līdz ar uzturu sāk pastiprināti uzņemt dažādus vitamīnus, lai stiprinātu imūnsistēmu, tādējādi izvairoties no saslimšanas. Taču vispārpieņemto praksi – spēcināt organismu ar vitamīniem, pilnībā apgāž ārsta un profesora Anatolija Danilāna atrasts pētījums.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Danilāns, viesojoties LTV raidījumā “4. studija” dalās ar kādu pētījumu, kurā secināts – vitamīnu lietošana uzturā neko nedod, vai pat saīsina dzīves ilgumu. 

Zinātnieki pētījuši aptuveni 300 000 cilvēkus 30 gadu ilgā periodā, sadalot tos divās grupās – tādi, kas rudenī un pavasarī papildus uzturam uzņēma dažādus vitamīnus, un tādi, kas neko papildus nedzēra. Pētījuma mērķis bijis noskaidrot, vai tiešām vitamīnu ietekmē cilvēku mūža garums palielinās. Secinājumi izrādījās tieši pretēji – tā grupa, kura vitamīnus nelietoja, dzīvoja ilgāk, nekā grupa, kurā vitamīnus uzņēma regulāri. 

Pētnieki secināja -C vitamīnu un selēnu lietot varot droši – tas neietekmē mūža garumu, taču uzmanīties vajadzētu ar A, E grupas vitamīniem un antioksidantiem. 

Profesors Danilāns savos izteikumos ir skarbs: “Ja gribat ātrāk nomirt, katru rudeni un pavasari leksējiet šos vitamīnus iekšā! Pie mums pieņemts, ka vitamīnus var dabūt pa labi, pa kreisi, tomēr vajdzētu atcerēties, ka vitamīns tomēr ir arī medikaments.”. 

Danilāns atzīst, ka lielāka nozīme ir nevis tam, cik daudz tablešu vitamīnus uzņemsiet, bet gan tam, cik veselīgi dzīvosiet kopumā. Daudz lielāka vērtība būšot apēstam citronam, regulārai sportošanai, pilnvērtīgam uzturam un kvalitatīvam miegam.