foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Internetā uzdarbojas "sertificēta" ragana Elirija, kas sola mēneša laikā jebkuru atbrīvot no naudas problēmām
Ragana Elirija apgalvo, ka strādā ar starptautiski atzītu sertifikācijas metodi, kas mēneša laikā simtprocentīgi sola atbrīvoties no finansiālām problēmām.
Sabiedrība
2019. gada 21. janvāris, 05:45

Internetā uzdarbojas "sertificēta" ragana Elirija, kas sola mēneša laikā jebkuru atbrīvot no naudas problēmām

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Kāda mistiska ragana Elirija sociālajos tīklos latviešiem sola četru nedēļu laikā garantēti atbrīvoties no finansiālajām problēmām, piesaistīt labklājību, naudu un laimi, attīrot auru kurinot brīnumssveces ar starptautiski atzītu ISO 9001 sertifikātu.

Sociālajā tīklā „Facebook” kāda sieviete raksta: „Jau kādu laiku ar lielu sparu internetā tiek reklamētas brīnumsveces, kuras kurinot cilvēks tiek atbrīvots no visām nepatikšanām, kļūst stāvus bagāts un neticami veiksmīgs. Apraksts un slavinājumi, protams, uz vairākām lapām. Tas, ka šīs sveces ir pieprasītas, laikam nav apšaubāms, jo manu šīs reklāmas jau ilgu laiku. Šodien ieraudzīju ko jaunu - burvju svecēm ir piešķirts ISO!!! Kā jums tas patīk?”

Patiesībā raganas cilvēku apvārdošanas triks ir visnotaļ izsmalcināts – ISO sertifikāts nav vis piešķirts Elirijas pārdabiskajām spējām, bet gan svecēm, kuras ražojis uzņēmums, kuram piešķirts šis sertifikāts. Tikpat labi ragana veikalā var nopirkt, piemēram, mūsu pašu Dobelē ražotās sveces un, uz tām skatoties, noskaitīt kādus maģiskus buramvārdus un pateikt, ka nu viss darbosies ar ISO sertifikāta „svētību”.

ISO sertifikāts tiek piešķirts produkcijai, kura ražota starptautiski sertificētā uzņēmumā (padomju laikā kaut kas līdzīgs attiecās uz „gostiem” jeb valsts standartiem).

Patērētāju tiesību un aizsardzības centra Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas speciāliste Evija Lene portālam Jauns.lv pastāstīja: „Vispirms vēlamies paskaidrot, ka ISO 9001:2015 ir universālākais un pasaulē pazīstamākais standarts. Atbilstība šim standartam apliecina klientiem, ka uzņēmums rūpējas par savu preču vai pakalpojumu kvalitāti, uzturot kvalitātes vadības sistēmu, periodiski izejot neatkarīgu auditoru pārbaudi un apliecinot sistēmas efektivitāti ar sertifikātu.

Tomēr konkrētajā reklāmā šī standarta pieminēšana tāpat kā svecēm piedēvētās īpašības pirmšķietami izskatās pēc krāpšanas un patērētāju maldināšanas. Konkrētajā gadījumā vēlamies patērētājiem atgādināt, ka nav tādu brīnumlīdzekļu, kuri piesaistīs naudu, veiksmi un laimi. Diemžēl interneta vidē darbojas daudzi krāpnieki tāpēc aicinām patērētājus būt uzmanīgiem, rūpīgi izvērtēt katru piedāvājumu un tā patiesumu”.

Tēmas