foto: LETA
84 gadu vecumā mūžībā devies mākslinieks Leonīds Petrovs
Leonīds Petrovs (06.12.1934 - 28.12.2018)
Kultūra
2019. gada 2. janvāris, 16:35

84 gadu vecumā mūžībā devies mākslinieks Leonīds Petrovs

Jauns.lv / LETA

Mūžībā devies mākslinieks, dekorators un interjerists Leonīds Petrovs, informēja Latvijas Nacionālajā kultūras centrā (LNKC).

Atvadīšanās no mākslinieka un viņa izvadīšana plānota 5.janvārī plkst.13 no Meža kapu otrās kapličas.

Petrova vadītā izstāžu iekārtotāju grupa vairākus gadu desmitus sadarbojās ar Emiļa Melngaiļa Tautas mākslas centru (šobrīd LNKC), kā arī projektēja, iekārtoja un noformēja Republikas tautas lietišķās mākslas izstādes.

Sākot no 1970.gada Dziesmu svētkiem (kā arī 1973., 1977., 1980., 1985., 1990., 1993. un 1998. gada Dziesmu svētkos) viņš uzņēmās veikt Latvijas dažādu žanru daiļamatnieku darinājumu izvērtēšanu, komplektēšanu, un izstāžu iekārtošanu.

20.gadsimta 70. līdz 80.gados, katru gadu mainot ekspozīciju, tautas mākslas izstādes Petrovs iekārtoja Latvijas PSR Tautas saimniecības sasniegumu izstāžu zālēs Mežaparkā. Sākot ar 1978.gadu, līdzīgas izstādes, mainot ekspozīcijas katru gadu, viņš veidoja Krimā, Livādijas pilī, iekārtoja latviešu tautas mākslas izstādes arī Maskavā, Vissavienības Tautsaimniecības sasniegumu izstādi Latvijas paviljonā, kā arī citās izstāžu zālēs.

90.gados Starptautisko folkloras festivālu "Baltica" un Starptautisko tautas deju festivālu "Sudmaliņas" laikā mākslinieka vadībā dažādās Rīgas pilsētas muzeju izstāžu zālēs tika iekārtotas tautas mākslas ekspozīcijas, lai ar latviešu tautas lietišķo mākslu varētu iepazīties arī ārvalstu viesi.

Petrovs saņēmis daudz pateicības, Goda rakstus un diplomus. Par izstāžu zālē "Arsenāls" 1993.gadā iekārtoto izstādi mākslinieks saņēma mākslinieku brāļu Ernesta un Arvīda Brastiņu piemiņas medaļu "Latviskas Latvijas labad".

Par mūža ieguldījumu tradicionālās kultūras attīstībā Valsts kultūrkapitāla fonds Petrovam piešķīra mūža stipendiju, kā arī 2008.gadā mākslinieks tika apbalvots ar Atzinības krusta Lielo sevišķās pakāpes goda zīmi.

LNKC izsaka visdziļāko līdzjūtību mākslinieka draugiem un tuviniekiem.