foto: LETA
Partiju pārstāvji komentē Krišjāņa Kariņa izteikto valdības piedāvājumu
"Jaunās vienotības" premjera amata kandidāts Krišjānis Kariņš.
Politika
2018. gada 17. decembris, 15:26

Partiju pārstāvji komentē Krišjāņa Kariņa izteikto valdības piedāvājumu

Jauns.lv / LETA

Saeimā ievēlēto partiju pārstāvji pauduši savu viedokli par "Jaunās vienotības" premjera amata kandidāta Krišjāņa Kariņa izteikto valdības piedāvājuma modeli, kurā valdība tiktu veidota bez Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), kā arī tiktu izveidots īpašu uzdevuma ministra amats demogrāfijas jautājumos, bet tieslietu un aizsardzības ministriem piešķirtas premjera biedru funkcijas.

"Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK)

"Jaunās Vienotības" piedāvājums par atbildības jomu sadalījumu ir līdzsvarots, tomēr nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) jaunajā valdībā vēlētos turpināt vadīt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), sacīja nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars.

Politiķis pauda, ka piedāvātais amatu sadalījums ir labs pamats turpināt sarunas, bet nacionālā apvienība gribētu pārrunāt jautājumu par VARAM un Zemkopības ministrijas (ZM) vadību.

Taujāts, vai tas nozīmē, ka nacionālā apvienība būtu gatava atteikties no ZM vadības par labu VARAM, Dzintars pauda, ka jābūt nopietnai argumentācijai, lai mainītu atbildību par kādu ministriju.

VL-TB/LNNK vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatam piedāvātu pašreizējo ministru Kasparu Gerhardu, arī Kultūras ministriju (KM) turpinātu vadīt pašreizējā kultūras ministre Dace Melbārde, bet kandidāts uz īpašo uzdevumu ministru demogrāfijas jomā varētu būt Imants Parādnieks.

"Attīstībai/Par!"

Partiju apvienības "Jaunā Vienotība" (JV) Ministru prezidenta amata kandidāta Krišjāņa Kariņa partiju apvienībai "Attīstībai/Par!" (AP) izteikto ministru portfeļu piedāvājums tiks skatīts AP valdē, pavēstīja "Attīstībai/Par!" politiķis Artis Pabriks.

Viņš norādīja, ka AP bija nedaudz citi plāni attiecībā uz ieņemamajām ministrijām, reizē politiskais spēks nav ieinteresēts kavēties ar valdības izveidošanu. Pabriks akcentēja, ka jebkurā gadījumā "Attīstībai/Par!" cer panākt labu sadarbību ar iespējamo Ministru prezidentu, tāpēc politiķis domā, ka "ka būsim pragmatiski un iesim uz priekšu". Viņš pieļauj, ka Kariņa piedāvājums būs jārespektē.

Vaicāts par viņa minētajiem "citiem plāniem", Pabriks norādīja, ka AP ir laba kompetence Finanšu ministrijā komplektā ar Veselības ministriju. Taujāts par gatavību ieņemt aizsardzības ministra amatu, Pabriks norādīja, ka būtu gatavs to darīt, taču vērsa uzmanību, ka nedz politiskais spēks, nedz Kariņš, kuriem par šo jautājumu jāizšķiras, vēl nav lēmuši par personālijām.

Partiju apvienība "Attīstībai/Par!" (AP) atbalsta partiju apvienības "Jaunā Vienotība" (JV) Ministru prezidenta amata kandidāta Krišjāņa Kariņa partijām izteikto piedāvājumu par atbildības jomu sadalījumu topošajā valdībā, jo pašlaik ir "nepieciešama piekāpšanās no visiem", šādu nostāju pauda AP līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts.

Politiķis pauda nožēlu, ka apvienībai nav iespējams vadīt Finanšu ministriju, bet reizē AP saprotot, ka ir nepieciešama piekāpšanās no visiem, lai Ziemassvētkos valdības projekts būtu gatavs un Kariņš būtu saņēmis nomināciju premjera amatam no Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa.

AP premjera kandidāta piedāvājumu kopumā uzskata par sabalansētu un dzīvotspējīgu. Pavļuts apliecināja, ka politiskais spēks neiebildīs Kariņa izteiktajam piedāvājumam.

Jaunā konservatīvā partija

"Jaunās Vienotības" piedāvājumā par atbildības jomu sadalījumu vēl ir detaļas, par kurām jādiskutē, tomēr kopumā virziens ir atbalstāms, sacīja Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līderis Jānis Bordāns.

Politiķis norādīja, ka konceptuāli piedāvājums varētu būt atbalstāms, bet atsevišķus jautājumus JKP vēl vēlētos pārrunāt ar premjera amata kandidātu Krišjāni Kariņu (JV). Ko tieši JKP vēlētos mainīt piedāvātajā jomu sadalījumā, Bordāns neatklāja, norādot, ka vispirms to apspriedīs ar Kariņu. Precīzu tikšanās laiku Bordāns vēl nevarēja nosaukt.

"Protams, ka ir pārrunājami jautājumi, bet neredzam šķēršļus veiksmīgam sarunu noslēgumam," sacīja Bordāns.

Saskaņā ar Kariņa piedāvājumu JKP jaunajā valdībā varētu vadīt Tieslietu ministriju (TM), Satiksmes ministriju un Izglītības un zinātnes ministriju.

Zaļo un zemnieku savienība

Ja Krišjāņa Kariņa (JV) valdība tiks izveidota un apstiprināta, tad Zaļo un zemnieku savienība būs "spēcīga opozīcija, kas atmaskos melus", paziņoja ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze.

Katra partija, startējot vēlēšanās, ir gatava strādāt gan koalīcijā, gan opozīcijā, teica Krauze, komentējot Kariņa piedāvājumu veidot valdību bez ZZS. Ja Kariņa valdība tiks apstiprināta, tad ZZS strādās opozīcijā un sekos līdzi daudzu priekšvēlēšanu solījumu īstenošanai, norādīja Krauze, piebilstot, ka jau tagad var redzēt, ka daži no solījumiem nav izpildāmi.

Pagaidām ZZS nav iecerējusi tikties ar Kariņu, lai pārrunātu šo viņa lēmumu.

Politiķis arī prognozēja, ka topošā valdība nebūs tik ilglaicīga kā iepriekšējās Māra Kučinska (ZZS) vai Laimdotas Straujumas (JV) vadītās valdības. Ņemot vērā, cik sadrumstalots ir parlaments, šajā sasaukumā būs vairākas valdības, prognozēja Krauze.

KPV LV

Partijas "KPV LV" frakcija lēmusi, ka konceptuāli atbalsta partiju apvienības "Jaunā Vienotība" Ministru prezidenta amata kandidāta Krišjāņa Kariņa (JV) partijai piedāvāto atbildības jomu sadalījumu, pastāstīja KPV LV līderis Artuss Kaimiņš.

Viņš norādīja, ka tas "varbūt ir pieticīgs piedāvājums" KPV LV, tomēr politiskais spēks negrib likt šķēršļus tālākajam procesam, piemēram, Kariņa virzībai uz nominācijas saņemšanu no Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa.

Vaicāts, vai tas ir galīgais KPV LV lēmums, politiķis norādīja, ka reizē ir jāsaprot, kāds ir valdības darba plāns. Kaimiņš norādīja, ka pagaidām nav zināms, kādas personālijas ministru amatiem būs no citām partijām, tāpat pagaidām arī KPV LV savus pretendentus uz piedāvātajiem amatiem neplāno nosaukt.

Kā ziņots, Ministru prezidenta amata kandidāts Krišjānis Kariņš (JV) rosina valdību veidot bez Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), kā arī izveidot īpašu uzdevuma ministra amatu demogrāfijas jautājumos, bet tieslietu un aizsardzības ministriem piešķirt premjera biedru funkcijas.

Kariņš žurnālistiem sacīja, ka līdz trešdienai, 19.decembrim, grib gūt pilnīgu skaidrību par to, vai partijas - JKP, "KPV LV", "Attīstībai/Par" (AP) un "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) - piekrīt viņa piedāvātajam jomu sadalījumam, kā arī par konkrētiem ministru amatu kandidātiem.

Kariņš piedāvā, ka "Jaunā Vienotība" varētu vadīt arī Finanšu ministriju un Ārlietu ministriju. Kariņš norādīja, ka ārlietu ministra amatā vēlētos redzēt pašreizējo ministru Edgaru Rinkēviču (JV).

"Attīstībai/Par!" piedāvāts uzņemties aizsardzības ministra, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra, kā arī veselības ministra amatus, bet "KPV LV" - Iekšlietu ministriju, Ekonomikas ministriju un Labklājības ministriju.

VL-TB/LNNK varētu būt atbildīga par Kultūras ministriju, Zemkopības ministriju, kā arī partija varētu izvirzīt īpašo uzdevumu ministru demogrāfijas jautājumos.