foto: Juris Rozenbergs
Kā turpmāk dzīvos Latvijas karavīri? Ieskats jaunajās kazarmās, kuras izmaksāja teju 8 miljonus
Daudzfunkcionālās kazarmas būvniecības projekta kopējās izmaksas ir 7,78 miljoni eiro (bez PVN).
Sabiedrība
2018. gada 14. decembris, 10:05

Kā turpmāk dzīvos Latvijas karavīri? Ieskats jaunajās kazarmās, kuras izmaksāja teju 8 miljonus

Jauns.lv

Šonedēļ 11. decembrī, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Ādažu militārajā bāzē, aizsardzības ministra Raimonda Bergmaņa (ZZS) un atsevišķu 13. Saeimas deputātu klātbūtnē tika svinīgi atklāta jaunā kazarmu ēka, kura paredzēta tieši Latvijas karavīru izmitināšanai.

Jaunajā ēkā varēs izvietot līdz pat 450 karavīru. Kazarma ir 7731 kvadrātmetru liela četrstāvu ēka, un tās būvniecība tika uzsākta pagājušā gada decembrī.

Ieskats jaunajās NBS kazarmās

11. Decembrī Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Ādažu militārajā bāzē, aizsardzības ministra Raimonda Bergmaņa (ZZS) un atsevišķu 13. Saeimas deputātu klātbūtnē ...

gallery icon
40

Kazarmās ierīkota arī sauna

Jaunā nama atklāšanas ceremonijā pēc Aizsardzības ministra Raimonda Bergmaņa (ZZS) īsas uzrunas teica arī NBS pārstāvji un kapelāns, veltot lūgšanu un iesvētot jauno namu.

Kā iekštelpās novēroja Jauns.lv, jaunās kazarmas augšējos stāvos karavīriem ir pieejamas visai plašas dzīvojamās un saimnieciskās telpas – virtuve ar visu nepieciešamo pārtikas sagatavošanai, dušas telpas, ģērbtuves, veļas mazgāšanai nepieciešamais aprīkojums, kā arī sauna relaksācijai.

foto: ekrānuzņēmums no video
Šādi izskatās kazarmas augšējos stāvos ierīkotajā saunā.

Savukārt ēkas pirmā stāva telpas paredzētas ieroču un cita ekipējuma tīrīšanai un glabāšanai, kā arī apmācībām.

Celtniecība kopumā izmaksā 7,8 miljonus eiro

Daudzfunkcionālās kazarmas būvniecības projekta kopējās izmaksas ir 7,78 miljoni eiro (bez PVN) un par projekta īstenošanu atbild būvuzņēmums SIA “Abora”.

Šī ir pirmā no četrām šāda tipa kazarmām, kuras plānots būvēt Ādažu bāzē, radot papildu izmitināšanas iespējas gan Latvijas, gan sabiedroto spēku karavīriem, kas ierodas Latvijā uz apmācību vai rotācijas laiku.

Trešās un ceturtās kazarmas būvniecībai plānots piesaistīt NATO Drošības investīciju programmas līdzfinansējumu. Līdz šim Ādažu bāzē uzbūvētas arī četras trīs stāvu kazarmas. 

Katras ēkas platība ir 3000 kvadrātmetru, un katrā no tām var izvietot līdz 304 karavīrus. Šī kazarmu kompleksa pirmā ēka tika atklāta 2014. gada novembrī, otrā – 2016. gada oktobrī, bet trešā un ceturtā – 2017. gada augustā.