foto: LETA
Vējonis pirms pirmdienas tikšanās Gobzema valdības veidošanas plānus nekomentē
Valsts prezidents Raimonds Vējonis (no labās) un partijas "KPV LV" Ministru prezidenta amata kandidāts Aldis Gobzems.
Politika
2018. gada 7. decembris, 17:11

Vējonis pirms pirmdienas tikšanās Gobzema valdības veidošanas plānus nekomentē

Jauns.lv / LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis pirmdien, 10.decembrī, Rīgas pilī tiksies ar Ministru prezidenta amata kandidātu Aldi Gobzemu (KPV LV), ziņo Valsts prezidenta kancelejā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Plānots, ka tikšanās notiks plkst.15.

Valsts prezidents pagaidām nav paudis citus komentārus saistībā ar aktuālajām valdības veidošanas norisēm.

Jau vēstīts, ka Gobzems ir atsaucis sākotnējo piedāvājumu par iespējamo Ministru kabineta sastāvu un tuvākajās dienās piedāvās partijām atbalstīt "bezpartejisku profesionāļu veidotu valdību".

Līdz ar šādu soli Gobzems Ministru kabinetā piedāvā samazināt ministru skaitu. Tādējādi viņš atgriežoties pie priekšvēlēšanu laikā dotajiem solījumiem, atsakoties no pēc vēlēšanu laikā īstenotajiem kompromisiem, skaidroja Gobzems. "KPV LV" pirms vēlēšanām solīja ministriju skaitu samazināt līdz sešām.

Tomēr Gobzema plānam nav citu partiju atbalsta.

Ja nav skaidru koalīcijas robežu, tad tā ir valdība, kas balstās uz "Saskaņu", un šādu piedāvājumu nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) neatbalstīs, šādu viedokli pauda partijas priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Politiķis uzsvēra, ka premjera amata kandidātam Gobzemam ir jāatbild, kādas ir piedāvātās koalīcijas robežas. Ja šādas robežas netiek noteiktas, tas faktiski nozīmē, ka piedāvāta tiek "varavīksnes valdība" ar "Saskaņas" līdzdalību, pārliecināts Dzintars, piebilstot, ka varavīksnes valdību VL-TB/LNNK neatbalstīs.

Taujāts, vai nacionālā apvienība izstājās no sarunām par Gobzema valdību, Dzintars norādīja, ka pašlaik nav piedāvājuma par koalīciju, tātad pat nav, no kā izstāties. "Šāds piedāvājums varavīksnes valdībai nav tas, ko VL-TB/LNNK varētu atbalstīt," piebilda Dzintars.

Pašlaik neesot arī atbilžu uz pašiem būtiskākajiem jautājumiem - par valdības sastāvu un valdības deklarāciju. Pirmdien, 10.decembrī, nacionālā apvienība varētu pārrunāt valdības veidošanas jautājumus valdes sēdē.

Ņemot vērā Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa noteikto termiņu un premjeram amata kandidāta Gobzema jauno piedāvājumu, viņam faktiski vairs nav iespēju izveidot valdību, uzskata Jaunās konservatīvās partijas (JKP) priekšsēdētājs Jānis Bordāns.

Komentējot premjera amata kandidāta jauno piedāvājumu, Bordāns sacīja, ka acīmredzot Gobzems ir pārstājis veidot valdību. Bordāns neuztverot Gobzema piedāvājumu kā nopietnu un uzskata, ka viņš tagad varētu mēģināt veltīgi tracināt cienījamus cilvēkus, piedāvājot strādāt valdībā, par kuru balsotu tikai "Saskaņa".

Arī partiju apvienības "Jaunā Vienotība" (JV) valde neredz iespējas turpināt valdības veidošanas sarunas ar nominēto Ministru prezidenta amata kandidātu Gobzemu, teikts politiskā spēka paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

JV pārstāvji uzsver, ka valdības veidošanas sarunu laikā, kuras vadīja Gobzems, netika panāktas nekādas vienošanās ne par nākamās valdības īstenojamām reformām, ne arī par valdību veidojošo partiju sadarbības mehānismu. JV nevarot atbalstīt valdības izveidošanas piedāvājumu, kurā nav skaidri saprotams to atbalstošais vairākums Saeimā.

Partiju apvienības "Attīstībai/Par!" (AP) līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce pauda nostāju, ka Gobzems, piesakot ideju par profesionāļu valdību, realizē ekspolitiķa Aināra Šlesera plānu. Kā norādīja Pūce, AP uzskata, ka ir "pilnīgi komiski", ka vakar izskanējušais par Gobzema "plānu B" ir pilnīgi identisks tam, ko šorīt intervijā laikrakstam "Dienas Bizeness" norādījis Šlesers.

Tehnokrātu valdība Latvijā varētu būt situācijā, kurā politiskie spēki tiešām redzētu, ka nevar vienoties, komentējot Gobzema piedāvājumu, žurnālistiem sacīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes priekšsēdētājs Armands Krauze.