Politika
2018. gada 7. decembris, 13:59

Urbanovičs slavē Gobzema dūšu, taču viņa jauno valdības piedāvājumu pat nevērtē

Jauns.lv / LETA

Valdības veidošanas procesā, tostarp piesakot ideju par bezpartejisku profesionāļu Ministru kabinetu, premjerministra amatam nominētais Aldis Gobzems (KPV LV) parādījis apbrīnojamu neatlaidību, uzskata partijas "Saskaņa" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

Urbanovičs norādīja, ka aicinājumu vērtēt tehnokrātiskas valdības modeli Latvijā no Gobzema viņš nav saņēmis, tāpēc pagaidām to nevērtēs. "Ja saņemsim, tad arī apspriedīsim," solīja politiķis. Viņš gan atzina, ka pašlaik pat idejiskā līmenī ir grūti vērtēt tehnokrātiskas valdības izveides iespējamību.

"Es nezinu, man ir grūti komentēt. Mums [patlaban] ir politiski nominētais premjerministra amata kandidāts. Parasti jau ir tā, ka tehniskās valdības vada arī tehnisks premjers. Mums ir politiski nominētais, tāpēc, domāju, daudzi izsaka skepsi. Es savukārt varu uzteikt tikai viņa dūšu," sacīja Urbanovičs.

Taujāts, vai viņš izprot deputātu bažas par to, ka tehnokrātiskas valdības izveidošanas gadījumā palielinātos "Saskaņas" ietekme, Urbanovičs norādīja, ka nezina, kāpēc citas partijas tā saka un ka kopumā viņu tas arī neinteresējot. "Kas man daļas, ko viņi saka un kāpēc. Katram laikam ir savi iemesli. Mani drīzāk interesē, ko par Gobzema iniciatīvu saka [partijas "KPV LV" līderis] Artuss Kaimiņš," pauda Urbanovičs, pieļaujot ka Kaimiņam, visticamāk, ir ko teikt šajā situācijā.

Urbanovičs norādīja, ka "Saskaņai" patlaban nav iemesla rīkot sanāksmes par Gobzema piedāvājumu vērtēšanu, taču, ja Gobzema valdības veidošana beigsies bez rezultāta, partija uz turpmāko procesu skatīsies "tikpat ieinteresēti kā līdz šim".

Kā ziņots, Gobzems piektdien atsauca sākotnējo piedāvājumu par iespējamo Ministru kabineta sastāvu un tuvākajās dienās piedāvās partijām atbalstīt "bezpartejisku profesionāļu veidotu valdību".

Līdz ar šādu soli Gobzems Ministru kabinetā piedāvā samazināt ministru skaitu. Tādējādi viņš atgriežoties pie priekšvēlēšanu laikā dotajiem solījumiem, atsakoties no pēc vēlēšanu laikā īstenotajiem kompromisiem, skaidroja Gobzems. "KPV LV" pirms vēlēšanām solīja ministriju skaitu samazināt līdz sešām.

Vairums Saeimā pārstāvēto politisko spēku pauduši, ka neatbalstītu šādu ieceri.

Tāpat to neatbalsta Gobzema partijas biedrs, "KPV LV" līderis Kaimiņš. Viņš uzsvēra, ka pauž personīgo viedokli un "KPV LV" Saeimas frakcijā šis jautājums nav pārrunāts. Kaimiņš teica, ka par šo piedāvājumu uzzinājis no medijiem, jo Gobzems šo ieceri iepriekš ar frakciju neesot apspriedis.

"Es personīgi esmu saviem vēlētājiem solījis, ka valdības ar "Saskaņu" nebūs. Es personīgi šādu modeli neatbalstu, bet frakcijā par šo nav runāts," teica Kaimiņš.

Politiķis gan uzskata, ka četras partijas - "KPV LV", Jaunā konservatīvā partija, "Jaunā Vienotība" un nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK - var izveidot valdību, un tas šim politiskajiem spēkiem arī jādara.