foto: LETA
Rinkēvičs aicina Krieviju ievērot starptautiskās tiesības un nodrošināt brīvu piekļuvi Ukrainas ostām Azovas jūrā
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.
Politika
2018. gada 6. decembris, 15:07

Rinkēvičs aicina Krieviju ievērot starptautiskās tiesības un nodrošināt brīvu piekļuvi Ukrainas ostām Azovas jūrā

Jauns.lv / LETA

Krievijai jāievēro starptautiskās tiesības, nekavējoties jāatbrīvo aizturētie Ukrainas kuģi un to apkalpe un jānodrošina brīva piekļuve Ukrainas ostām Azovas jūrā, piedaloties Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) 25.Ministru padomes sanāksmē, sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), sanāksmes laikā Milānā, kurā notika viedokļu apmaiņa par konfliktu Ukrainā ministrs uzsvēra EDSO lomu Ukrainas krīzes risināšanā, nepieciešamību ievērot EDSO pamatprincipus un vērtības, kā arī vērsa uzmanību uz pašreizējo situāciju Azovas jūrā un EDSO humāno dimensiju.

"Šogad novembrī mēs svinējām 100 gadus kopš Pirmā pasaules kara beigām un solījām nekad neaizmirst tos, kas mira tranšejās. Tomēr jau piecus gadus Eiropā atkal mirst karavīri un civiliedzīvotāji, jo Krievija pārkāpj Ukrainas neatkarību un teritoriālo integritāti. Neraugoties uz mūsu centieniem, noslēgto Minskas vienošanos un atkārtotiem aicinājumiem Krievijai ievērot noteiktos Helsinku un Parīzes principus un saistības, līdz šim nav panākts progress. Ir kļuvis pat sliktāk," savā uzrunā sacīja Rinkēvičs.

Viņš vērsa uzmanību, ka jaunākās nelikumīgās "vēlēšanas" tā dēvētajās Doņeckas un Luhanskas tautas republikās vēl vairāk pārkāpj gan starptautiskās, gan Ukrainas tiesības, kā arī Minskas vienošanos. Savukārt nesenā Krievijas provokācija, kad nelikumīgi tika atklāta uguns un konfiscēti trīs Ukrainas jūras kara flotes kuģi pie Kerčas šauruma, tam ir uzskatāms pierādījums, uzsvēra ministrs.

Rinkēvičs izteica nosodījumu Krimas un Sevastopoles prettiesiskajai aneksijai un vērsa uzmanību, ka cīņas Ukrainas austrumu daļā ietekmē mieru un drošību Eiropā. "Cilvēktiesību situācija Ukrainas austrumos un Krimā satraucoši pasliktinās. Tādēļ Krievijas un Ukrainas konflikta ilgtermiņa miermīlīga atrisināšana ir būtiska, un tai vajadzētu palikt prioritārai arī EDSO. Mieram un drošībai Eiropā izaicinājums ir arī ieilgušie konflikti Abhāzijā un Dienvidosetijā, Pārdņestrā, kā arī Kalnu Karabahā. Ir nepieciešami stingri starptautiskās sabiedrības centieni un politiskā griba, lai nonāktu pie miermīlīgiem un ilgtspējīgiem konfliktu risinājumiem," akcentēja politiķis.

Tāpat ministrs vērsa uzmanību, ka bez cilvēktiesību un demokrātijas, likuma varas un pamatbrīvību ievērošanas drošība pasaulē nevar pastāvēt. Vienlaikus ir jāveic efektīvi pasākumi, lai uzlabotu žurnālistu drošību un nodrošinātu brīvus plašsaziņas līdzekļus visās EDSO dalībvalstīs. "EDSO sniedz mums unikālu platformu dialogam un sadarbībai. Tomēr mēs varam to pilnībā izmantot, ja visi ievērosim un atbalstīsim mūsu kopīgos principus un vērtības," teica Rinkēvičs.

EDSO Ministru padome ir organizācijas galvenā lēmējinstitūcija un izpildinstitūcija. Ministru padomes sanāksmes notiek ik gadu, un 57 EDSO dalībvalstu ministriem tās ļauj pārskatīt un novērtēt organizācijas darbību iepriekšējā gada laikā, kā arī sniedz iespēju uzzināt dalībvalstu nacionālās nostājas drošības un sadarbības jautājumos.

Iepriekšējā EDSO Ministru padomes sanāksme norisinājās 2017.gadā Vīnē Austrijas vadībā. Nākamgad EDSO prezidējošā valsts būs Slovākija.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās