foto: LETA
12. Saeimas deputāti par pēdējo darba mēnesi un kompensācijās saņēmuši 667 682 eiro pēc nodokļu nomaksas
Saeimas deputāts Augusts Brigmanis 12. Saeimas pēdējās sēdes laikā.
Politika
2018. gada 19. novembris, 10:13

12. Saeimas deputāti par pēdējo darba mēnesi un kompensācijās saņēmuši 667 682 eiro pēc nodokļu nomaksas

LETA

12.Saeimas deputāti atalgojumā par pēdējo darba mēnesi kopā un kompensācijās kopumā saņēmuši 667 682 eiro pēc nodokļu nomaksas.

Šajā summa iekļauts atalgojums par darbu oktobrī un novembra sākumā, jo 6.novembrī darbu sāka jauns parlamenta sasaukums. Tāpat šajā summā iekļautas kompensācijas tiem deputātiem, kas netika pārvēlēti jaunajā parlamenta sasaukumā.

Vislielākā summa tika izmaksāta Augustam Brigmanim (ZZS) - 12 293 eiro, Gaidim Bērziņam (VL-TB/LNNK) - 11 991 eiro, Andrim Bērziņam (ZZS) un Gunāram Kūtrim (ZZS) - pa 11 896 eiro, kā arī vairākiem citiem līdzšinējiem deputātiem, kuri saņēmuši virs 11 000 eiro. Visi šiem politiķi jaunajā parlamenta sasaukumā nedarbosies.

Savukārt vismazāko atalgojumu saņēmis politiķis Edvīns Šnore (VL-TB/LNNK) - 2142 eiro. Viņš turpinās darboties arī 13.Saeimā.

Vienreizējus pabalstus izmaksāja 66 deputātiem, kuri nav pārvēlēti jaunajā parlamenta sasaukumā. Saeimas deputāts, kura mandāts izbeidzas līdz ar attiecīgā sasaukuma pilnvarām, ja viņš nav ievēlēts nākamajā, saņem vienreizēju pabalstu triju mēnešalgu apmērā. To nosaka Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums.

Deputātu atalgojumā iekļauta alga, slimības pabalsts, samaksa par frakcijas priekšsēdētāja vai viņa vietnieka amatu, par Saeimas komisijas priekšsēdētāja, viņa vietnieka vai sekretāra amatu, par Saeimas apakškomisijas priekšsēdētāja vai sekretāra amatu, kā arī piemaksa Saeimas Prezidija locekļiem.

Saeimas deputātu algas ik gadu mainās, balstoties uz vidējās algas izmaiņām. Mainoties valstī strādājošo vidējai darba samaksai, ik gadu tiek pārskatīts valsts amatpersonu atalgojums.