foto: LETA
LTV nepiekāpjas "Progresīvo" prasībai šīvakara debatēs iekļaut arī viņu premjeru
Politiskās partijas "Progresīvie" valdes priekšsēdētājs Roberts Putnis.
Politika
2018. gada 5. oktobris, 17:22

LTV nepiekāpjas "Progresīvo" prasībai šīvakara debatēs iekļaut arī viņu premjeru

Jauns.lv / LETA

Latvijas Televīzija (LTV) nepiekāpsies partijas "Progresīvie" prasībai šovakar gaidāmajās premjerministra amata kandidātu debatēs iekļaut arī šīs partijas pārstāvi.

Ņemot vērā tiesas lēmumu par labu Latvijas Reģionu apvienībai (LRA), "Progresīvie" lūguši LTV redakciju uz premjeru kandidātu priekšvēlēšanu debatēm šovakar uzaicināt arī politiskā spēka Ministru prezidenta amata kandidātu Robertu Putni. Politiskais spēks atsaucies uz nepieciešamību ievērot labticības un tiesiskās vienlīdzības tiesību principu.

"Progresīvie" norādīja uz sabiedriskā medija funkcijām demokrātiskā sabiedrībā, kas iekļauj pienākumu pilnvērtīgi nodrošināt politiskās līdzdalības iespējas. Politiskā spēks uzskata, ka, ņemot vērā pieejamos reitingus, partijai varētu tikt nodarīts tāds no politiskās līdzdalības vienlīdzības principa pārkāpuma izrietošs tiesību aizskārums, kas būtu salīdzināms ar LRA gadījumu.

LTV savukārt uzsvēra, ka šodienas tiesas lēmums attiecas tikai uz LRA. Tiesa lēmumā nav apšaubījusi LTV tiesības noteikt dalības kritērijus pamatojoties uz SKDS veikto aptauju rezultātiem, bet gan norādījusi, ka būtu jāņem vērā aktuālie dati.

"Kā "Progresīvie" savā iesniegumā ir norādījuši, pētījumu kompānijas SKDS dati par septembri liecina, ka partija nepārsniedz 2% reitinga barjeru, tādēļ partijas lūgums netiks izpildīts," norādīja LTV, piebilstot, ka tas pats attiecas uz citām partijām, kas pēc septembra SKDS datiem nav pārsniegušas 2% reitingu slieksni.

Kā ziņots, LTV premjerministra amata kandidātu debatēs šovakar piedalīsies arī LRA pārstāvis, apliecināja LTV.

3.oktobrī Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu namā tika saņemts LRA pieteikums ar prasību par pagaidu noregulējumu saistībā ar LTV organizētajām premjera amata kandidātu debatēm, kas notiks šovakar. LRA pieteikumā pieprasīja nodrošināt LRA pārstāvim dalību premjera amata kandidātu debatēs.

Kā skaidroja LTV, gan augustā, gan septembrī LRA reitings pēc SKDS datiem 2% slieksni pārsniedzis, tādēļ apvienība vērsusies ar pieteikumu tiesā. Dažādu pētījumu kompāniju dati nedaudz atšķiras, tostarp arī LRA gadījumā. Tiesa neapšauba LTV Ziņu dienesta redakcionālo neatkarību, kā arī neapstrīd iepriekš izstrādāto un partijām nosūtīto Rīcības plānu. Netiek apšaubīta arī socioloģisko aptauju izmantošana kā kritērijs dalībnieku atlasē, tomēr uzskatīts, ka būtu jāizmanto pēc iespējas jaunāki reitingu dati.

LTV Ziņu dienests izmantoja tieši jūlija datus, jo LTV vēlēšanu programma tika sākta jau augustā. Jūlija reitingu dati tika izmantoti gan nosakot to, cik gari būs raidījumi "Partija fokusā", kas aptvēra visas partijas, kas iesniedza kandidātu sarakstus, gan sarakstu līderu un premjera amata kandidātu debašu dalībniekus, tādējādi LTV Ziņu dienesta veidotajai vēlēšanu programmai nosakot vienādus kritērijus.

Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu nama lēmums paredz, ka LTV jānodrošina LRA premjera amata kandidāta dalība LTV1 premjera amata kandidātu debatēs 5.oktobrī. Tiesas īsais lēmums ar rezolutīvo daļu paredz, ka nolēmums jāizpilda nekavējoties.

Šī vakara debatēs piedalīsies astoņu partiju premjera amata kandidāti - Māris Kučinskis (ZZS), Krišjānis Kariņš (JV), Artis Pabriks (Attīstībai/Par!), Roberts Zīle (VL-TB/LNNK), Vjačeslavs Dombrovskis (S), Jānis Bordāns (JKP), Aldis Gobzems (KPV LV) un Edvards Smiltēns (LRA).