foto: LETA
"Rīgas satiksme" vēlas iepazīties ar "nanoūdens" lietā izmeklēšanā atklāto
Tramvaju depo Brīvības ielā.
Sabiedrība
2018. gada 16. septembris, 16:40

"Rīgas satiksme" vēlas iepazīties ar "nanoūdens" lietā izmeklēšanā atklāto

LETA

Lai arī tā dēvētajā "nanoūdens" lietā SIA "Rīgas satiksmi" (RS) prokuratūra atzinusi par cietušo, uzņēmums nav pieprasījis kompensāciju, jo līdz šim nav varējis iepazīties ar izmeklēšanas gaitā noskaidrotajiem nozieguma apstākļiem, skaidroja uzņēmuma pārstāve Baiba Bartaševiča.

Viņa teica, ka uzņēmuma rīcībā esošā informācija pēc veiktās iekšējās izmeklēšanas, nodokļu uzrēķina strīdā ar Valsts ieņēmumu dienestu konstatētā informācija, kā arī policijas un prokuratūras atsūtītā informācija par šo kriminālprocesu, esot atšķirīga.

"RS vairākkārt ir izteikusi lūgumu prokuratūrai sniegt iespēju iepazīties ar izmeklēšanā konstatētajiem apstākļiem, lai varētu spriest un izdarīt secinājumus par kriminālprocesa laikā noskaidroto informāciju par RS aizskartajām tiesībām jeb par zaudējumu summu, kura ir radusies noziedzīgā nodarījuma rezultātā un kuru varētu pieprasīt kā zaudējumus," stāstīja uzņēmuma pārstāve, norādot, ka prokuratūra lūgumu līdz šim nav izpildījusi.

Pēc RS paustā, piesakāmajai zaudējumu summai ir jābūt noskaidrotai un pamatotai ar konkrētiem pierādījumiem. "Proti, RS kā cietušajam pieteiktā mantiskā kaitējuma summa būs jāpamato ar pierādījumiem. Taču, tā kā patlaban mums ir ierobežotas iespējas izprast noziedzīgā nodarījuma apstākļus, jo nav iespējams iepazīties ar izmeklēšanas iestāžu noskaidrotajiem faktiem un informāciju, kas varētu apliecināt konkrētu mantiskā kaitējuma apmēru, tad lemt par pieteikuma iesniegšanu varēs tikai tad, kad šādu informācija būs saņemta," skaidroja uzņēmumā.

Kriminālprocesa likumā norādīts, ka cietušajam ir tiesības iesniegt pieteikumu par radītā kaitējuma kompensāciju jebkurā kriminālprocesa stadijā līdz tiesas izmeklēšanas uzsākšanai pirmās instances tiesā.

Kā ziņots, prokuratūra tā dēvētajā RS nanotehnoloģiju krimināllietā uzņēmumu atzinusi par cietušo, taču nav pieteikusi kaitējuma kompensāciju, turklāt lietā iesaistītas vēl divas amatpersonas.

Patlaban galīgās apsūdzības uzrādītas četrām personām. Trīs personām inkriminēti divi noziedzīgi nodarījumi par krāpšanu lielā apmērā organizētā grupā un divi noziedzīgi nodarījumi par legalizāciju lielā apmērā organizētā grupā.

Papildus vienai no šīm personām inkriminēta arī dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana mantkārīgā nolūkā, kas izraisīja smagas sekas. Tas nozīmē, ka šī apsūdzētā persona ir amatpersona.

Ceturtajai personai inkriminēta krāpšana un noziedzīgi iegūtu līdzekļa legalizēšana.

Lai arī RS atzīta par cietušo, tā nav pieteikusi kaitējuma kompensāciju. Kopumā RS par pirmo iepirkumu nodarīti zaudējumi 482 060 eiro apmērā, bet par otro iepirkumu 352 182 eiro apmērā.