foto: Facebook
Morfijs diez ko nepalīdz: kā šobrīd klājas modelei Sanitai, kura vēzi ārstē netradicionālā klīnikā Vācijā
Sanita cieš lielas sāpes, kuras pat morfijs diez ko neremdē. Vienlaikus jaunās māmiņas ārstniecībai nepieciešams saziedot vēl 10 000 eiro.
Sabiedrība
2018. gada 6. septembris, 06:25

Morfijs diez ko nepalīdz: kā šobrīd klājas modelei Sanitai, kura vēzi ārstē netradicionālā klīnikā Vācijā

Jauns.lv

31 gadu vecā Sanita Zute nu jau nepilnu nedēļu atrodas Vācijā Integratīvās medicīnas onkoloģiskajā klīnikā, kur par cilvēku saziedoto naudu cenšas izārstēties no dzemdes kakla vēža, ko viņa izlēma neoperēt Latvijā. Jaunās sievietes māte stāsta, kā rit ārstēšanās process, un kā jūtas pati Sanita.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Galvenais ārsts izskatās ļoti jēdzīgs cilvēks," sarunu ar portālu Jauns.lv sāk slimnieces mamma Judīte, kura ir blakus savai meitai netradicionālās medicīnas klīnikā. Klīnika esot liela, bet cilvēku tajā nav daudz, līdz ar to katram slimniekam tiekot īpaša attieksme. 

Nedēļas nogalē Sanita saņēmusi vitamīnu devas, pirmdien sāktas procedūras, trešdien Sanita saņēmusi lokālu hipertermiju (metode, kas uzkarsē vēža šūnas un ko tradicionāli mēdz lietot kopā ar ķīmijterapiju), kā arī tiekot veiktas masāžas. "Mums ir iedota grāmatiņa, kas kurā dienā ir jādara, jo nevar atcerēties visu. Ja Sanita nejūtas labi, ir visas iespējas procedūru laikus pārlikt, kad viņa sajūtas labāk," stāsta Judīte. Labā ziņa ir tāda, ka Sanitai atgriežas apetīte un viņa pat vaicā, kad būs vakariņas, taču kopumā jaunā sieviete ir dramatiski tieviņa, viņas svars šobrīd svārstās ap 38 kilogramiem. Kā lielu plusu māte min iespēju šajā klīnikā pašam klientam no virtuves izvēlēties, ko viņš vēlētos apēst, - un Sanita šo iespēju izmanto.

Sliktā ziņa - pat morfijs diez ko nepalīdz Sanitai pārvarēt audzēja radītās sāpes. "Pa dienu ir vieglāk, bet naktīs uznāk lielas sāpes. Tagad ir nedaudz labāk, bet iepriekš pat starp daudziem spilveniem guļot viņai šķita, ka viss ir ciets. Ja mums ir kaut kur jāuzgaida, visu sakārtoju tā, lai viņa varētu mīksti gulēt, lai nepārpūlas," skaudro situāciju iezīmē māte. Viņa teic, ka tad, kad Sanitai kļūs labāk, morfiju vairs nelietos, bet patlaban tas vismaz kaut cik atvieglo jaunās sievietes pašsajūtu.

Kā stāsta Judīte, viņa meitu ik dienu uzmundrina stāstot, ka cilvēki līdzpārdzīvo un ziedo naudu, lai 40 dienu kurss Vācijas klīnikā tiktu iziets. Pati Sanita jūtas slikti arī tamdēļ, ka nevar būt kopā ar savu desmitgadīgo dēlu; vārguma dēļ viņa neatbildot pat saviem draugiem un paziņām: "Sanitai gribas vienkārši mieru, jo viņa ir no sāpēm nomocīta," atklāj Judīte. 

Sanita tomēr parakstījusies uz operāciju un ķīmijterapiju

Iepriekš ziņojām, ka Latvijā Sanita atteikusies paklausīt onkologam un dzemdes kakla vēzi izoperēt, tā vietā izvēloties "ķermenim saudzīgākas metodes". Divu gadu laikā kopš audzēja diagnosticēšanas tas bija izaudzis tik liels, ka Sanitai izmeklējumos Londonā pateikts: te vairs nevar operēt. Tādējādi izvēle ārstēties Vācijā Integratīvās medicīnas klīnikā nozīmējot iespēju sievietes organismu atjaunot tiktāl, lai tas spētu pārciest tradicionālu operāciju un tai sekojošu ķīmijterapiju un starošanu. Tam arī tiek vākti līdzekļi vietnē Ziedot.lv, proti, lai Vācijā stiprinātu pamatīgi novājināto Sanitu, bet pēc tam veiktu klasisku piegājienu dzemdes kakla vēža un metastāžu likvidēšanai.

Jau vēstījām, ka Vācijā Sanitu uzņēma bez depozīta iemaksas, un tā bijusi vienīgā klīnika, kura piekritusi slimnieci ar tik kritisku stāvokli uzņemt. Brīdī, kad Sanita iestājās klīnikā pie dr.Hercoga, saziedotie līdzekļi nedaudz pārsniedza 10 000 eiro, lai gan lūgti bija 25 tūkstoši. Sanitas ģimene vēl nezina precīzu summu, ko būs jāmaksā klīnikai Vācijā, tāpēc priecātos par līdzcilvēku atbalstu, jo līdz sākotnēji ārstu aplēstajiem 25 tūkstošiem pietrūkst vēl 10 000 eiro. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Es Sanitai ik pa brīžam stāstu, cik ir saziedots, ko cilvēki LABU raksta, un skaidroju, ka visi tic un dara, lai nepieciešamā summa tiktu savākta," teic Judīte, kura ir pārliecināta, ka brīnums ir iespējams un Sanita izveseļosies.