foto: Aculiecinieka foto
Ķekavā arī vasaras tveicē uz bruģa kaisa sāli
Ķekavas parkā nezāļu iznīcināšanai bruģakmens starpās tiek izmantota sentēvu metode - sāls izkaisīšana.
Novadu ziņas
2018. gada 20. jūlijs, 05:46

Ķekavā arī vasaras tveicē uz bruģa kaisa sāli

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Sāli uz bruģa kaisa ne tikai ziemas spelgonī, lai izkausētu ledu un sniegu, bet arī vasaras tveicē. Ķekaviešus nule kā pārsteidza pamatīgi iesālītais Ķekavas parks.

Kāds ķekavietis portālam Jauns.lv pastāstīja: „Pastaigājoties ar suni Ķekavas parkā pie Ķekaviņas upes piefiksēju, kā arī vasarā tiek pārsālītas ietves. Tā pašvaldības īpašuma apsaimniekotāji cīnās ar nezālēm flīzēs”.

Ķekavas novada domes teritorijas labiekārtošanas speciāliste Inta Arbačevska Jauns.lv skaidroja, ka ir dažādi veidi, kā cīnīties ar nezālēm bruģakmens taciņās, izmantojot ķīmiskus vai dabīgus līdzekļus:

„Kā iedarbīgākais līdzeklis nezāļu iznīdēšanai bruģakmens seguma starpās būtu ķīmiskie līdzekļi (herbicīdi).  Bet, ņemot vērā, ka Ķekavas parks ir publiski pieejama teritorija un ķīmisko līdzekļu pielietošana tajā nav pieļaujama un parkā  gājēju kustība būtu jāslēdz vismaz uz divām dienām, tika nolemts izmantot citu, bet dabīgāku dārzkopības jomā pielietoto metodi cīņai ar nezālēm bruģakmens starpās.

Šī metode paredz izbārstīt sāli bruģa šuvēs vai taciņu malās, lai tur novērstu nezāļu vairošanos. Tāpat sāls ir jāizbārsta gar takas vai bruģa malu, tādā veidā izveidojot barjeru, kur nav vēlama nezāļu augšana.  Sāls ir jālieto 2-3 reizes vasaras sausā perioda laikā.

Aculiecinieks uzņēmis fotogrāfijas laikā, kad darbi vēl nebija pilnībā pabeigti. Liekā sāls no bruģa jānovāc pēc 24 stundām,  18. jūlijā,  šim laikam apritot, tas arī izdarīts”.

Specializētā dārzkopības literatūrā minēts, ka sāls izkaisīšana bruģa ir efektīgs līdzeklis, lai tā starpās iznīcinātu nezāles: „Ja nākas saskarties ar nezāļu augšanu bruģa šuvēs vai taciņu malās, izmanto sāli, kas ļoti labi novērsīs nezāļu vairošanos. Izbārsti sāli gar takas vai bruģa malu, tādā veidā izveidojot barjeru, kur nav vēlama nezāļu augšana. Ņem vērā, ka sāls padarīs zemi uz kādu laiku neauglīgāku, tāpēc neizbārsti to nejauši puķu dobēs”. Ja negribas lietot ķīmiskos preparātus, bruģa starpās var kaisīt sāli pietiekami lielā koncentrācijā. Tas izdedzina nezāles, bet nebojā (nesaēd) bruģa segumu.
Tomēr sāli neiesaka izmantot lietus laikā, jo tad tas ar lietus palīdzību aizskalojas tālāk uz apstādījumiem, dobēm un var ievērojami kaitēt augiem.

Jāteic, ka sāls kaisīšana nezāļu iznīcināšanai ir sena tautas metode, ko šobrīd plaši varam novērot arī šajā - Kapu svētku laikā, kad daudzi ar sāli apkaisa vietas starp kapu kopiņām, lai tur neaugtu nezāles.

foto: Aculiecinieka foto
foto: Aculiecinieka foto

Tēmas