foto: Evija Trifanova/LETA
Sinoptiķi šodien sola tveici, lietu un pērkonu, kā arī izplata vairākus brīdinājumus
Dažviet Latvijā gaidāmas stipras lietusgāzes, krusa un vēja brāzmas.
Sabiedrība
2018. gada 14. jūlijs, 08:11

Sinoptiķi šodien sola tveici, lietu un pērkonu, kā arī izplata vairākus brīdinājumus

Jauns.lv / LETA

Sestdien Latvijā, starp mākoņiem karsējot saulei, gaisa temperatūra pakāpsies līdz +24..+28 grādiem, mazāka tveice saglabāsies piekrastē, prognozē sinoptiķi.

Saistībā ar gaidāmo karstumu Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izplatījis dzeltenās krāsas brīdinājumu.

Tāpat tiek brīdināts, ka šodien pēcpusdienā Latvijā gaidāms stiprs negaiss un krusa.

Pēcpusdienā no plkst.13 līdz plkst.16 Latvijas centrālajos un austrumu rajonos gaidāms pērkona negaiss, vietām pērkona lietusgāzes būs stipras, kā arī gaidāmas vēja brāzmas līdz 15-17 metriem sekundē un krusa.

Sinoptiķi brīdina, ka stipru lietusgāžu laikā var applūst zemākās vietas pilsētu ielās. Pērkona negaisi pierims nakts pirmajā pusē.

Agrā sestdienas rītā vietām Latvijā - galvenokārt Daugavpils pusē, Sēlijā un Zemgales dienviddaļā - līst, reģistrēti arī daži zibens spērieni, liecina meteoroloģiskā informācija. Piektdien teju visā Latvijā kaut nedaudz uzlija, daudzviet bija intensīvas pērkona lietusgāzes, vairāk negaiss plosījās Vidzemē, tai skaitā Rīgā un Pierīgā. Valstī kopumā tika reģistrēti vairāk nekā septiņi tūkstoši zibens uzplaiksnījumu.

Iedzīvotāji vietām ziņoja par krusu un vēja lauztiem kokiem, taču novērojumu stacijās netika reģistrētas par 14 metriem sekundē stiprākas vēja brāzmas. Lielākais nokrišņu daudzums reģistrēts Rīgā, Kuldīgā un Līvānu novada Rožupē, kur tas sasniedza 19-23 milimetrus.

Minimālā gaisa temperatūra naktī uz sestdienu bija +13..+18 grādu. Deviņos rītā gaisa temperatūra valsts lielākajā daļā pārsniegs +20 grādu, nedaudz vēsāk būs teritorijās, kuras sedz bieza mākoņu sega, kā arī vietām piekrastē.

Sestdienas rītā pūš lēns vējš, saulainākais laiks ir valsts ziemeļos.

Rīgā mākoņi daļēji sedz debesis, gaisa temperatūra naktī nav noslīdējusi zemāk par +17 grādiem.

Maksimālā gaisa temperatūra piektdien Latvijas lielākajā daļā bija +23..+27 grādi. Saglabājoties aukstam ūdenim jūrā pie Kurzemes rietumkrasta, gaisa temperatūra Ventspils ostā nepārsniedza +17,4 grādus, lai gan Ventspils lidostā gaiss iesila līdz +23 grādiem.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 13.jūlijā bija +37..+38 grādi Itālijā, Maķedonijā, Grieķijā un Krievijas dienvidos, kā arī +40 grādu Kiprā. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz sestdienu -1 grāds Alpu kalnos.

Daudzviet īslaicīgi līs, augs arī negaisa mākoņi, kas dažviet atnesīs stipras lietusgāzes, krusu un spēcīgas vēja brāzmas. Lielākais pērkona negaisa risks gaidāms Latgalē un Zemgalē, bet atsevišķi negaisa mākoņi, visticamāk, veidosies arī Vidzemē un Kurzemē. Tie virzīsies no ziemeļaustrumiem uz dienvidrietumiem.

Valdošais būs lēns līdz mērens ziemeļu, ziemeļaustrumu vējš, piekrastē gaidāms arī ziemeļrietumu vējš.

Rīgā gaisa temperatūra pakāpsies līdz +26..+27 grādiem, bet pilsētas ziemeļos pie jūras - līdz +23 grādiem. Vējš kļūs mērens, tas pūtīs no ziemeļiem, ziemeļrietumiem. Arī galvaspilsētā iespējams īslaicīgs lietus un pērkona negaiss.

Laikapstākļus nosaka zema spiediena apgabals. Atmosfēras spiediens 756-759 dzīvsudraba staba milimetri jūras līmenī.