foto: Edijs Pālens/LETA
Starptautisks skandāls: krievu mūziķis publiski apvaino Rīgas lidostas darbiniekus zagšanā
Lidostā "Rīga" pirms trim nedēļām krievu mūziķim Sašam Andželo mistiski pazuda klēpjdators. Tā meklēšana izvērsusies teju par starptautisku skandālu.
112
2018. gada 12. jūlijs, 06:11

Starptautisks skandāls: krievu mūziķis publiski apvaino Rīgas lidostas darbiniekus zagšanā

Jauns.lv

Krievu elektroniskās deju mūzikas izpildītājs Saša Andželo pirms trim nedēļām sarīkoja pamatīgu jezgu gan lidostas „Rīga” telpās, gan Krievijas plašsaziņas līdzekļos, Latvijas galvaspilsētas lidostas un policijas darbiniekus apvainojot viņa klēpjdatota zādzībā. Konflikta risinājumā iesaistījās pat Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova.

Tikmēr Latvijas policijas pārstāvji teic, ka viņi no „cietušā” mūziķa oficiālu iesniegumu par pazudušo datoru nav saņēmuši, ir bijusi tikai vārdiski apvainojumi un sūdzības. Tāpat arī nav konstatēta zādzība un neviens zaglis nav notverts. Tā kā iespējamā zādzība nav fiksēta un nav arī cietušā iesnieguma, policija nekādu izmeklēšanu neveic. Lidostā gan veica izmeklēšanu.

„Viss tas bija ļoti murgaini”

Jūnija vidū Krievijas plašsaziņas līdzekļos pamatīgu vētru sacēla Andželo ieraksts sociālajā tīklā „Facebook”, kas radīja kārtējo iemeslu, lai Latviju apvainotu rusofobijā un te valdošā „bardakā”. Mūziķis savā interneta blogā pauda:

„Rīgas lidostā mūs apzaga lidostas darbinieki, bet policisti viņus piesedza. Man tik svarīgas nav vis personiskās lietas, kā tas, ka gribu palīdzēt cilvēkiem izvairīties no līdzīgām problēmām.

Naktī no 16. uz 17. jūniju ar draudzeni lidojām tranzītā caur Rīgu no Helsinkiem uz Berlīni. Gribējām aplūkot Rīgu, bet šo izvēli nožēloju.

Izkāpām no Helsinku lidmašīnas, nodevām savas lietas bagāžas glabātuvē un kopā ar meiteni devos pastaigāties pa Rīgu. Pavakariņojām, aplūkojām pilsētu un atgriezāmies lidostā. Saņemot mantas no bagāžas glabātuves kameras, sapratām, ka ir pazudis mūsu klēpjdators. Vērsāmies pie bagāžas glabātuves darbiniekiem, lai aplūkotu videonovērošanas ierakstus. Un tad sākās kaut kas tāds, kas lika uzskatīt, ka klēpjdatora pazušana tikai tāds sīkums vien ir,

Bagāžas glabātuves darbiniece, 45 gadus veca blondīne, mums apliecināja, ka atceras, ka mums, nododot bagāžu, bija klēpjdators.

Pēc tam atnāca darbinieks, kas mūs aizveda uz (policijas) iecirkni. Pēc 20 minūtēm mums iedeva iesnieguma formu, kuru sāku aizpildīt. Uz manu jautājumu, vai var apskatīties videonovērošanas ierakstus, viņš atbildēja, ka tas būs iespējams tikai pirmdien (notikums risinājās svētdienas agrā rītā) Diemžēl mūsu lidmašīna jau bija aizlidojusi un es devos uz reģistrāciju pārformēt biļetes”.

Tālāk seko mūziķa stāstījums, kurā viņš policistus apvaino rupjā attieksmē, pieminot, ka vienam no viņiem bijusi „neveselīga” sejas izteiksme, likumsargi esot arī izklieguši „neadekvātas lietas”. „Viss tas bija ļoti murgaini,” secina mūziķis. Viens no policistiem teicis, ka „visi krievi ir mērgļi un viņiem te nav ko darīt”. Andželo stāsta, ka viņa meitene no visa notikušā krita histērijā un viņam viņu nācās nomierināt.

„Pēc tam, baidoties par mūsu drošību, mēs (policijas) iecirkņa telpas pametām, nopirku jaunas biļetes un ar tuvāko reisu aizlidojām uz Vāciju. Saproties mani pareizi. Klēpjdatora man nav žēl, tas salīdzinoši ir sīkums. Daudz vairāk es gribu palīdzēt tiem, kuri riskē nokļūt līdzīgā situācijā. Neatstājiet vērtīgas lietas Rīgas lidostas bagāžas glabātuvē. Ar vietējās varas pārstāvjiem runājiet tikai konsula klātbūtnē. Nepakļaujieties provokācijām, jo jūs esat citas valsts pārstāvji. Izvairieties no Rīgas apmeklēšanas brīvdienās un svētki dienās, kad vēstniecības nestrādā,” savu bēdu un pārdzīvojumu stāstu noslēdz Andželo.

„Davaj, Ušakov – tiksim skaidrībā!”

Krievu mūziķa ieraksts pat ieguvis starptautiska skandāla aprises. To pamanījusi Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova, kura zem Andželo ieraksta vērsusies pie Rīgas mēra Nila Ušakova: „Nil Ušakovs, davaj tiksim skaidrībā ar šo situāciju!”

Krievijas ziņu aģentūrai „Sputņik” Andželo stāsta, ka savu sūdzību-bēdu stāstu uzrakstījis diplomātiskajam konsulam, tieši gan neminot, kam un kurā pārstāvniecībā viņš to iesniedzis:

„Uzrakstīju vēstuli konsulam. Uzrakstīju tādā pašā stilā, kā „Facebook”. Konsulātā man teica: „Mēs iesniegsim oficiālu pieprasījumu. Vai varat visu uzrakstīt pieklājīgākā stilā?” Lūdza svītrot dažus izteicienus. Uzrakstīju iesniegumu par jaunu. Tas arī pagaidām viss”.

Te jāpiebilst, ka savā ziņā likteņa ironija ir tā, ka Andželo muzicē Krasnodaras grupā ar ļoti zīmīgu nosaukumu – „Uzvedības modelis”.

Lidosta: „Neviens cits, izņemot viņus pašus, pasažieru bagāžai nav pieskāries”

Tikmēr Latvijas policija skaidro, ka tā nav saņēmusi cietušā iesniegumu, nekas arī neliecina par to, ka viņš varētu būt apzagts. Oficiālo pārstāvju atbildēs jūtams zemteksts, ka Andželo varētu būt melojis.

Lidostas „Rīga” preses pārstāve Laura Karnīte Jauns.lv sniedza oficiālo lidostas viedokli:

„Attiecībā uz minēto situāciju varam komentēt, ka lidosta veica iekšējo izmeklēšanu par minēto situāciju, izpētot videonovērošanas materiālus, kā arī aptaujājot iesaistītos lidostas darbiniekus. Lidostas rīcībā esošie ar tehniskiem līdzekļiem fiksētie materiāli liecina, ka laika posmā, kamēr pasažieri un viņu mantas atradās lidostā, neviens cits, izņemot viņus pašus, tām nav pieskāries. Tāpat neviens lidostas darbinieks nav izturējies pret pasažieriem rupji vai fiziski tos aizskāris. Detalizētāku informāciju par novērošanas kamerās fiksēto lidosta var sniegt tikai pašiem pasažieriem vai tiesībaizsardzības iestādēm. Lidosta ir saņēmusi no pasažieriem pretenziju par situāciju, un tās ietvaros pasažieriem tiks piedāvāts iepazīties ar videonovērošanas materiāliem.

Izteikumus par notikumiem Valsts policijas iecirknī lidosta nevar komentēt – par to jājautā Valsts policijai. Lidostas darbinieki Valsts policijas iecirknī neatradās”.

„Vai tad izskatos pēc narkomāna?!”

Savukārt Valsts policijas sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Elīna Sprudzāne Jauns.lv pastāstīja:

„Stāsti par konkrēto gadījumu ar divu tūristu mantām, no kurām bija nozagts dators, būtiski atšķiras. Krievu tūristam, kurš apgalvoja, ka viņam nozagts dators, policijas iecirknī uzreiz tika iedota iesnieguma forma, kuram viņam bija jāaizpilda. Tad viņam piezvanīja kāds draugs un viņš no iecirkņa izgāja, runājas pa telefonu kādu pusstundu. Protams, kad viņš atgriezās, policists vairs nebija savā vietā un viņš par to sadusmojās. Kad viņam atkal iedeva pildspalvu, viņš teica, ka nekādu iesniegumu nerakstīs, tad pēc mirkļa, ka atkal rakstīs...

Kad policists ieminējās, ka viņš varbūt datoru aizmirsis Vecrīgā, viņš sāka izaicinoši uzvesties, rādīt savas rokas un jautāja: „Vai tad izskatos pēc narkomāna?!” Beigu beigās krievu tūrists tā arī iesniegumu neuzrakstīja un policijai nav iemesla uzsākt izmeklēšanu. Jautājums, kur ir palicis dators un vai tas ir nozagts ir atklāts. Neviens zaglis lidostā par to arī nav notverts”.