foto: Publicitātes foto
Tukuma van Goga - Alberta Pauliņa izstāde "Valterā un Rapā"
Rīgas grāmatu namā „Valters un Rapa” ir skatāma šī gada jubilāra – Tukuma mākslinieka Alberta Franciska Pauliņa gleznu izstādi. Tukumnieki savu novadnieku iesaukuši par „Tukuma Van Gogu”.
Kultūra
2018. gada 22. jūnijs, 11:18

Tukuma van Goga - Alberta Pauliņa izstāde "Valterā un Rapā"

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Grāmatu namā „Valters un Rapa” (Aspazijas bulvārī 24, Rīgā) skatāma par Tukuma van Gogu dēvētā Alberta Franciska Pauliņa gleznu izstāde. Pauliņš, kuram šogad aprit 70. jubileja, ir redzamākais savas paaudzes gleznotājs Tukumā. Savu pilsētu gleznojis visu savu mūžu. Lai arī gleznās bieži attēlotas konkrētas un pazīstamas ainavas, mākslinieks patiesībā glezno pēc atmiņas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Savos darbos mākslinieks nereti tiecās pēc sakāpinātas un dramatiskas noskaņas. Saskatot Pauliņa likteņa līdzības ar izcilā holandiešu postimpresionisma pārstāvja Vinsenta Villema van Goga dzīvesgājumu tukumnieki savas pilsētas mākslinieku iesaukuši par „Tukuma van Gogu”.

Alberta Franciska Pauliņa gleznu izstāde grāmatu namā “Valters un Rapa”

Grāmatu namā “Valters un Rapa” (Aspazijas bulvārī 24, Rīgā) līdz 20. jūlijam skatāma Alberta Franciska Pauliņa gleznu izstāde. Alberts Francisks ...

gallery icon
17

Pauliņa tonālie krāsu laukumi klājas temperamentīgi un jūtīgi. Gleznotāja Guna Millersone par Pauliņu saka: „Viņš ir mākslinieks, kura bildēs ir sajūtams īsts gleznotāja nervs”. Mākslinieks pamatā ir ainavists, strādā arī klusās dabas žanrā, kā arī gleznojis portretus un aktus.

Atzīmējot mākslinieka nozīmīgo dzīves jubileju, režisors Valdemārs Helmanis uzņem dokumentālo filmu „Tukuma van Gogs”, kura pirmizrādi piedzīvos augustā. Helmanis katoļu mēnešizdevumā „Mieram Tuvu” (Pauliņš ir praktizējošs katoli) par Tukuma van Gogu saka: „Albertu es uzskatu par vienu no lielākajiem krāsu meistariem latviešu glezniecībā un pazīstu kā ticīgu cilvēku, kurš visu savu dzīvi un visu, ko viņš dara, velta Dieva godam. Alberta Pauliņa un van Goga dzīvē saskatīju būtiskas paralēles. Bet filmai ir šāds nosaukums ne tāpēc, ka Pauliņa glezniecība man asociējas ar van Gogu, bet gan dēļ tā, kas no bildēm strāvo, garīgās dimensijas dēļ.

Filmā es gribēju parādīt cilvēku, kurš apzinās, ka talants ir no Dieva, bet kurš ir pazemīgs un sevi neuzskata par ģēniju. Glezniecība viņam nav kā terapija, bet gan palīdz dzīvot. To apzinoties, Alberts Pauliņš glezno Dieva godam”.

Vēl par Pauliņa darbiem rakstīts: „Darbi nav rāmi, tie nav neitrāli, tie nav dekoratīvi. Šīs gleznas ir nemierīgas, kaut attēlo varbūt pavisam rāmus sižetus – kādu Tukuma ielu, baznīcu, dabas ainavu, kluso dabu, portretu. Tās gleznotas ar dzīvu izteiksmību, ir kā viegli, droši, bet reizē arī ļoti precīzi. Krāsas var neatbilst reālajām, dabā redzamajām, bet tās ir īstas, varbūt pat īstākas par realitāti, jo piesātinātas ar spēcīgām sajūtām”.

Pats mākslinieks savu daiļradi vērtē: „Es iekomponēju laukumā to, ko konkrētajā brīdi jūtu. Un tad gleznoju, kas ir palicis atmiņā no dabā redzētā”.
 
Grāmatu namā „Valters un Rapa” Pauliņa izstāde būs skatāma līdz 20. jūlijam. Augustā viņa darbus varēs redzēt Bauskas muzejā, bet pēc tam Tukuma galerijā „Durvis”.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tēmas