foto: LETA
Lokalizēts plašs meža ugunsgrēks Pampāļu pagastā
Sabiedrība
2018. gada 13. jūnijs, 18:14

Lokalizēts plašs meža ugunsgrēks Pampāļu pagastā

LETA

Pampāļu pagastā izdevies lokalizēt plašu meža ugunsgrēku, aģentūrai LETA pavēstīja Valsts meža dienestā (VMD).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Svētdien, 10.jūnijā, izcēlies ugunsgrēks Pampāļu pagastā, kur dedzis mežs septiņu hektāru platībā. VMD Dienvidkurzemes virsmežniecības virsmežzinis Indulis Sarma aģentūrai LETA pastāstīja, ka ugunsgrēks ir lokalizēts un patlaban tiek uzraudzīts.

Saskaņā ar VMD sniegto informāciju, ugunsnelaime Pampāļu pagastā parāda to, ka meža dzēšana ne vienmēr ir atkarīga no operatīvas dienestu rīcības, bet reizēm to ietekmē ārēji faktori. Šoreiz mežs sāka degt vietā, kur ir nesprāguši, iespējams, kara laika lādiņi, par ko liecināja eksplozijas meža ugunsgrēka laikā. Līdz ar to dzēšanas darbus varēja veikt tikai pa ugunsgrēka ārējo perimetru, jo dzēsēju došanās ugunsgrēka teritorijā varēja būt divkārt bīstama

Svētdien, 10.jūnijā, ap divpadsmitiem Dienvidkurzemes virsmežniecības uzraugāmajā teritorijā Rudbāržu un Snēpeles ugunsnovērošanas toņu dežuranti ziņoja par dūmiem Meža ugunsdzēsības stacijas (MUS) dežurantam par meža ugunsgrēku Pampāļu pagastā. Uz norādīto vietu nekavējoties devās mežzinis un informēja, ka lielā platībā deg valsts mežs. Uz meža degšanas vietu devās vairāku nodaļu mežziņi, VMD ugunsdzēsības automašīnas ar dzēsējiem un vēlāk tika iesaistīts arī traktorists no SIA "Pampāļi", kas ar cisternu piegādāja ūdeni vietā, kur nav iespējams nodrošināt cita veida ūdens padevi. Pēc vairākām stundām palīgā tiek aicināta arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta ugunsdzēsēju automašīna.

Uzsākot dzēšanas darbus tika sadzirdēti atsevišķi sprādzieni, kas liecināja par to, ka meža ugunsgrēka teritorijā iespējams atrodas nesprāgusi munīcija vai citi sprādzienbīstami priekšmeti. Par to tika informēta policija, kas norādīja dzēšanā nodarbinātajiem, ka ugunsgrēka ierobežošanas darbus drīkst veikt tikai pa ārējo perimetru, neieejot iekšpusē.

Pēc sešiem vakarā ugunsgrēks tiek veiksmīgi ierobežots, bet degšana turpinājās ierobežotās teritorijas iekšpusē. Ugunsgrēka teritorijas perimetra dzēšana un uzraudzība tika veikta arī nākamajās dienās.

Septiņu hektāru meža dzēšanā pavisam piedalījās 36 cilvēki - gan no VMD, gan Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, gan no valsts AS "Latvijas valsts meži", gan privātā meža īpašnieka norīkotas personas un traktorists, kurs ar mucu veda ūdeni. Kopējā ugunsgrēka skartā platība valsts mežā - 5,8 hektāri, privātajā mežā - 1,2 hektāra. Valsts mežā vairāk kā puse no uguns skartās platības ir jaunaudzes, privātajā mežā - visa platība ir šogad atjaunota egļu jaunaudze un tie ir reāli zaudējumi.

Iemesls, kāpēc izcēlās meža ugunsgrēks, nav zināms.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās