foto: LETA
Policija sākusi pārbaudi par, iespējams, nesankcionētu maksātnespējas administratoru rindas ietekmēšanu
Sabiedrība
2018. gada 5. jūnijs, 19:19

Policija sākusi pārbaudi par, iespējams, nesankcionētu maksātnespējas administratoru rindas ietekmēšanu

LETA

Valsts policija sākusi resorisko pārbaudi par to, vai nav notikusi ārēja maksātnespējas administratoru pretendentu rindas darbības ietekmēšana.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Policija saņēmusi Maksātnespējas administrācijas (MNA) iesniegumu, un, lai pārbaudītu iesniegumā minēto informāciju, likumsargi uztur ciešu sadarbību ar Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūciju "Cert.lv", kuri atbilstoši savai kompetencei izskatīs ziņas par iespējamo drošības incidentu, aģentūrai LETA pastāstīja VP preses pārstāve Ilze Jurēvica.

Jau ziņots, ka MNA ir vērsusies gan VP, gan "Cert.lv" ar lūgumu izvērtēt, vai nav notikusi ārēja maksātnespējas administratoru pretendentu rindas darbības ietekmēšana.

MNA sadarbībā ar VAS "Tiesu namu aģentūra" (TNA) izmeklē radušos situāciju, vai pēdējo trīs nedēļu laikā nodrošināta rindas darbības nevainojama funkcionalitāte un nav notikusi ārēja rindas darbības ietekmēšana.

Pēdējās nedēļas laikā MNA konstatēja, ka pastāv varbūtība, ka maksātnespējas administratoru rindas darbībā nav nodrošināts normatīvajos aktos paredzētais nejaušības princips, kas MNA rada aizdomas par traucētu vai ietekmētu informācijas sistēmas darbību.

Pāris dienas pirms nāves advokāts un maksātnespējas administrators Mārtiņš Bunkus pieteicies administratoru pretendentu rindā un it kā pēc nejaušības principa iekļauts tajā tieši blakus divām savām biroja darbiniecēm, liecina MNA mājaslapā pieejamais Administratoru pretendentu saraksts (rinda).

30.maijā nogalinātais Bunkus pieteikumu maksātnespējas procesa administratora pienākumu veikšanai iesniedzis 28.maijā plkst.17.32 un administratoru pretendentu rindā patlaban viņam ir numurs 171. Bunkus biroja darbiniece, maksātnespējas administratore Jekaterina Galuška pieteikumu iesniegusi par minūti vēlāk, un patlaban viņai rindā ir kārtas numurs 172, bet maksātnespējas administratore Linda Brambate pieteikumu iesniegusi plkst.17.35, un viņas kārtas numurs rindā patlaban ir 173, liecina dati MNA mājaslapā.

Bunkus pagājušā nedēļā, vadot automašīnu, tika nošauts pie Rīgas Meža kapiem. Viņa slepkavība pagaidām nav atklāta.