foto: Edijs Pālens/LETA
Čehu eksperts: "Lēmums atjaunot Rīgas pili pa posmiem ir pareizs"
Rīgas pils Konvents, kur arheoloģiskās izpētes laikā Konventa zālē un kādreizējā bruņinieku ēdamzālē un citās telpās zem apmetuma atklāti vairāki mākslas darbi.
Sabiedrība
2018. gada 8. maijs, 14:13

Čehu eksperts: "Lēmums atjaunot Rīgas pili pa posmiem ir pareizs"

LETA

Rīgas pils uzraudzības padomes (RPAP) lēmums pils atjaunošanu sadalīt pa posmiem, lai pēc iespējas labāk saglabātu uzietās vēstures liecības, ir pareizs, atzīst čehu restaurators Jans Voičehovskis, kurš pēc Latvijas ekspertu uzaicinājuma aprīlī piedalījās konservācijas darbos un to novērtēšanā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Ir 21.gadsimts, un izpratne par vēstures liecību saglabāšanu ir mainījusies. Vissvarīgākais, protams, ir oriģināls, taču jebkura laika uzslāņojums pats par sevi arī ir vēsturiska vērtība," uzskata Voičehovskis. Pils kapelā un remterī (senajā ēdamzālē), sākot no 16.gadsimta, ir saglabājusies neskarta sienu apdare no vēlajiem viduslaikiem, renesanses, baroka un klasicisma, kas ir unikāls vēstures liecību apkopojums vienuviet ne vien Latvijas, bet Eiropas kontekstā. Turklāt pētniecībai svarīgi ir arī vēl jaunāku laiku uzslāņojumi.

Patlaban kapelā un remterī tiek veikta pagājušā gada nogalē arhitektoniski mākslinieciskās izpētes rezultātā atklāto sienu un griestu polihromo gleznojumu atsegumu konservācija, piesaistot Voičehovski, kurš specializējies viduslaiku sienu gleznojumu saglabāšanā un vadījis restaurācijas darbus UNESCO aizsardzībā esošos pieminekļos Eiropā. Eksperts uzskata, ka primāri veicama pirmsrestaurācijas stratigrāfiskā (pa slāņiem) apdares slāņu izpēte restauratora izpildījumā visā telpu apjomā (gan griestu, gan sienas daļā), aptverot visus, tostarp jaunākā laika apdares slāņus.

Jau ziņots, ka RPAP 18.aprīļa sēdē nolēma saglabāt vēsturiskās liecības, paralēli turpinot virzīt pils būvniecību. Padome apstiprināja Rīgas pils Kastelas daļas restaurācijas metodiskās grupas izveidi, kurā darbosies VKPAI eksperti, restauratori, pilnsabiedrības "Rīgas pils Kastelas projekts" arhitekti, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja un VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pārstāvji.

VNĪ ne vēlāk kā līdz maija beigām sagatavos darba plānu un tam atbilstošu finansējuma grafiku pils atjaunošanas darbu veikšanai pa posmiem. RPAP lēmums sadalīt pils projekta īstenošanu pa posmiem tika pieņemts, ņemot vērā komplicēto uzdevumu - nepieciešamību saglabāt un atjaunot pērn Rīgas pils izpētē atklātās vēsturiskās liecības un vienlaikus virzīties uz priekšu ar pils rekonstrukcijas darbiem. Restaurācija pa posmiem ļaus arī optimizēt būvniecības izmaksas, samazinās būvniecības riskus un neparedzēto darbu rašanās iemeslus.

Pašlaik projekta "100 adreses Latvijas valsts simtgadei" ietvaros VNĪ veic Rīgas pils Kastelas daļas restaurācijas un pārbūves otro kārtu, lai pielāgotu vēsturiskās pils telpas Latvijas Nacionālā vēstures muzeja vajadzībām. Būvprojekta autors ir pilnsabiedrība "Rīgas pils Kastelas projekts", galvenais arhitekts - Reinis Liepiņš. Pēc 18.aprīļa padomes lēmuma vispirms tiks sagatavots darbu plāns un atbilstoši tam laika grafiks pils atjaunošanas darbu veikšanai pa kārtām, un attiecīgi būvdarbu iepirkums tiks rīkots pa kārtām.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās