foto: Ainazuslimnica.lv
"Ainažus" tuvākajā nākotnē varētu pievienot kādai lielākai ārstniecības iestādei
2018. gada 14. februāris, 12:21

"Ainažus" tuvākajā nākotnē varētu pievienot kādai lielākai ārstniecības iestādei

LETA

Bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcu "Ainaži" varētu pievienot kādai lielākai ārstniecības iestādei, šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēde sacīja Veselības ministrijas valsts sekretāra vietniece Daina Mūrmane-Umbraško.

Viņa norādīja, ka šāda rīcība varētu notikt tuvākajā nākotnē, jo liela slimnīca var dot atbalstu mazai slimnīcai tieši cilvēkresursu nodrošināšanā.

Tāpat, pēc Mūrmanes-Umbraško paustā, iecerēts mainīt iestādes statusu, vairāk to orientējot uz rehabilitāciju, nevis akūtu ārstēšanu. Vienlaikus par iestādes likvidēšanu patlaban netiekot runāts, sacīja VM valsts sekretāres vietniece.

Viņa gan sacīja, ka līdz šī statusa maiņai un slimnīcas pievienošanas citai, lielākai ārstniecības iestādei, svarīgi "Ainažos" nodrošināt ārsta klātbūtni 24 stundas diennaktī, jo vēl joprojām tas nav iespējams. Speciālistam, kas varētu strādāt šo darba laiku, nebūtu jābūt bērnu psihoterapeitam, tas varētu būt arī pediatrs vai ģimenes ārsts.

Viņa uzsvēra, ka noteikti nevarot runāt par to, ka slimnīcā "Ainaži" bērni atrastos bez atbilstošām diagnozēm, tomēr, lai nodrošinātu slimnīcas kapacitātei atbilstošu darbību, bērnu skaitu iecerēts samazināt līdz 40 vai 50 bērniem. Patlaban un arī turpmāk no slimnīcas tiks izrakstīti bērni, kurus iespējams ārstēt ambulatori.

Kā ziņots, Valsts policijas (VP) Vidzemes reģiona pārvalde sāks resorisko pārbaudi par tiesībsarga un VI konstatētajiem pārkāpumiem bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā "Ainaži".

Pārkāpumi saistīti arī ar ārstniecības personāla, iespējams, neatbilstošu rīcību saistībā ar pacientu fiksāciju. VI direktore Indra Dreika iepriekš preses konferencē skaidroja, ka šie pārkāpumi varētu būt saistīti ar ārstu un medicīnas personāla trūkumu. Tikmēr tiesībsargs Juris Jansons teica, ka bērni bija piesieti un fiksēti pat vairākas dienas un nedēļas. Pārbaudes gaitā bērni liecināja par piedzīvoto personālo fizisko un emocionālo vardarbību. Jansons pauda, ka bērni stāstījuši, ka par nepaklausību tiek sodīti ar potēm un piesiešanu pie gultas. Tiesībsargs uzskaitīja arī virkni citu konstatētu pārkāpumu.

Saistībā ar notikušo uz izmeklēšanas laiku atstādināta iestādes vadītāja Ilona Balode. No vairākiem slimnīcas darbiniekiem izskanējis citādāks skatījums par notikušo, norādot, ka personāls rīkojies atbilstoši objektīvai nepieciešamībai.