Sabiedrība
2017. gada 10. novembris, 06:13

Savdabīgs liktenis piemeklējis Jelgavas ļeņinekli

Elmārs Barkāns

Kasjauns.lv

Padomju gados Jelgavā uzstādītais astoņas tonnas smagais un 10 metrus augstais Ļeņina piemineklis tagad kļuvis par Dānijas Herningas pilsētas apkārtnes tūrisma objektu. Tas izvietots pie mākslas mecenātu dzimtas mājām un ik pa laikam tiek aizvests uz kādu kultūras perfomanci, vēsta dāņu portāls "Herningnyt".

1991. gadā Jelgavas centrālajā (tagad – Hercoga Jēkaba) laukumā uzslieto tēlnieka Oto Kalēja 1974. gadā veidoto Ļeņina pieminekli nogāza un četrus gadus tam īsti nevarēja atrast pielietojumu, līdz 1994. gadā to par 10 000 ASV dolāriem (8630 eiro) izdevās pārdot dāņu uzņēmējam un mākslas mecenātam Medam Egam Damgārdam no Herningas pilsētas. Jāpiebilst, ka Herninga Dānijā ir liels starptautisko izstāžu centrs, kas ievērojams ar savām kultūras aktivitātēm.

Sākumā Damgārdam bija ideja Jelgavas ļeņinekli uzstādīt pie sava restorāna slavenajā Tivoli izklaides parkā Kopenhāgenā, bet šī ideja neīstenojās un statuju horizontālā stāvoklī novietoja pie Damgārdu dzimtas mājām kā vides objektu, kuram vajadzētu rosināt asociācijas ar šaha spēli – kad tā uzvarēta, karali parasti apgāž. Objekta nosaukums arī atbilstošs – „Lenin er dod" („Ļeņins ir miris”).

Ievērojamais dāņu kultūras mecenāts Damgārds jau vairākus gadus ir miris un šogad viņa 100.dzimšanas diena ar plašu festivālu „Smukfest” tika atzīmēta Skandeborgā, uz kurieni kā īpaša atrakcija tika pārvests Jelgavas ļeņineklis, kas priecēja vietējā restorāna atklāšanas pasākuma apmeklētājus. Nogāztā Ļeņina pakājē viesi četrās dienās baudīja vairāk nekā 4000 steiku porcijas.