foto: Rojs Maizītis
Kopmītne par pāris eiro mēnesī jau sen ir mīts - cik izmaksā studenta dzīve Latvijā?
Studentu kopmītnes.
Sabiedrība
2017. gada 31. augusts, 11:30

Kopmītne par pāris eiro mēnesī jau sen ir mīts - cik izmaksā studenta dzīve Latvijā?

Kasjauns.lv

Studentu kopmītni par savu dzīvesvietu studiju laikā izvēlas liela daļa jauniešu, lielākoties tāpēc, ka tas finansiāli ir lētākais variants. Cena kopmītnē variē no 50 eiro līdz pat 150 eiro mēnesī, taču atsevišķu augstskolu kopmītne var izmaksāt krietni dārgāk, vēsta LTV raidījums “4. studija”. 

Tiesa gan, no cenas atkarīgs arī tas, kādās ērtībās vai tieši otrādi, nāksies dzīvot. Piemēram, par 50 eiro mēnesī var dabūt vietu trīsvietīgā istabiņā ar sešām plītīm uz vienu stāvu, turklāt par 150 eiro mēnesī varēs izbaudīt pat dzīvoklim līdzīgus dzīvošanas apstākļus. 

Īres maksu, kopmītnes atrašanās vietu un citu būtisku informāciju var noskaidrot katras augstskolas mājaslapā, taču ir lietas par dzīvi kopmītnēs, par ko bukletos netiks minēts. 

Piemēram, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes kopmītnē vienā stāvā dzīvo vairāk nekā 20 studentu, tāpēc par vietu pie izlietnes var nākties pacīnīties. Daudzās kopmītnēs jāievēro arī komandantstunda, taču bieži vien dežuranti apžēlojoties. 

Rīgas Tehniskās universitātes students Kristens kopmītnē dzīvo jau trīs gadus un tiem, kas par savu  topošo mājokli iecerējuši izvēlēties kopmītnē, iesaka izvēlēties istabiņas ar biezām sienām. 

“Mums ir paveicies, kojās ir labas sienas. Praktiski nevar dzirdēt, ja blakus istabā skaļi klausās mūziku. Bet ir dzirdēti gadījumi, kad kāds nespēj aiziet gulēt, jo blakus istabiņā studenti sarīkojuši ballīti,” stāsta Kristens. 

Kopmītnes Rīgā ir patiešām dažādas – sākot ar kompaktiem dzīvoklīšiem un ātru internetu un beidzot ar vienu virtuvi uz 20 studentiem. 

Tēmas