foto: LETA
Kādi solās būt laikapstākļi Līgo svētkos un Jāņu dienā
Jāņus laika apstākļu pareģotāji Latvijā prognozē vēsāku nekā vidēji ap Līgo svētkiem, mākoņainu un lietainu.
Sabiedrība
2017. gada 6. jūnijs, 06:20

Kādi solās būt laikapstākļi Līgo svētkos un Jāņu dienā

Kasjauns.lv

Laika vērotāju un meteorologu prognozes par Jāņiem nesola īpaši saulainu un karstu laiku. Līgo svētkos mums visdrīzāk nāksies samierināties ar mākoņainu laiku un arī lietu. Laika apstākļi mūs varētu nelutināt un daudzviet, iespējams, varēsim teikt: „Līst kā pa Jāņiem”.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC), kā ierasts, atturas no prognožu izteikšanas vairākām nedēļām uz priekšu, jo tā zināmā mērā būtu minēšana ar visnotaļ zemu ticamības pakāpi. Tāpēc LVĢMC meteorologi kā zinātnieki nevar uzņemties atbildību par tik neprecīziem minējumiem.

Tomēr mūsu meteorologu kolēģi citās valstīs jau ir izteikuši prognozes gaidāmajai vasarai un tā tika prognozēta ļoti karsta un svelmaina, pat anomāla, kaut gan vasaras pirmā mēneša pirmās vēsainās un lietainās dienas par to it nebūt neliecina. Ārvalsts laika apstākļu pētnieki par 75% ir pārliecināti, ka šogad vasara būs karstākā, kāda reģistrēta meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Tomēr uz Jāņiem tas īpaši neattiecas.

Ja 23. un 24 jūnijā Rīgā vidējā gaisa temperatūra dienā ir plus 21 grāda robežās, tad 23. jūnijā būšot plus 17, bet 24. jūnijā - plus 18. Naktīs gan būs mazliet siltāk – plus 10 grādu vietā plus 11, vēsta Accuweather.com. par 23. jūniju vēstīts: „Starp mākoņiem brīžiem saule, bet par 24. jūniju: „Daļēji saulains”. Lietu gan šajās dienās nesola.

Savukārt Gismeteo.lv gan abas dienas sola lietu. 23. jūnija dienā – plus 18 grādus siltu, bet 24. jūnijā - plus 17 grādus siltu laiku, bet naktis gan siltākas, nekā accuweather.com  – naktī no 23. uz 24. jūniju – plus 13.

Savukārt pazīstamais laika vērotājs Vilis Bukšs savā blogā raksta: „Pirmsjāņu laikā un dienās ap vasaras saulgriežiem (21. jūnijs) mēreni silts, īslaicīgi nokrišņi, naktis vasarīgi vēsas. Jāņu laikā dažviet īslaicīgi nokrišņi, dienās ap plus 20, 24, bet naktīs plus 10, 15 grādu robežās”.